Πέμπτη, 15 Απριλίου 2010

Παπανδρέου: ασκείται «ψυχολογική τρομοκρατία» στην οικονομία

Την ανάγκη διαμόρφωσης κλίματος σταθερότητας ανεξάρτητα από την πορεία των επιτοκίων, τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά την ομιλία του, σήμερα, στο Υπουργικό Συμβούλιο, καθώς όπως τόνισε, ασκείται «ψυχολογική τρομοκρατία» στην οικονομία και στον πολίτη.
«Άλλωστε, η σταθερότητα αποτελεί και κριτήριο για την ενεργοποίηση ή όχι του μηχανισμού στήριξης», πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου.
Σε ό,τι αφορά την επιστολή του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου σε Κομισιόν, ΔΝΤ και ΕΚΤ, ο πρωθυπουργός είπε ότι έγινε στο πλαίσιο της θέσης της Ελλάδας επειδή πρέπει να υπάρχει ξεκάθαρο πεδίο σε ό,τι αφορά τον μηχανισμό στήριξης, αφού οι αγορές δοκιμάζουν κάθε λεπτομέρεια και κάθε φορά που υπάρχει μια γκρίζα ζώνη τα spread ανεβαίνουν.
Ο κ. Παπανδρέου αναγνώρισε ότι το ζήτημα των spread παραμένει εκ των πραγμάτων θέμα συζητήσεων, σημειώνοντας, όμως, ότι θα πρέπει «σιγά-σιγά να στρέψουμε την προσοχή μας και την προσοχή και των πολιτών σε άλλα θέματα, τα
Ο ίδιος εξέφρασε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα των υψηλών spread, «είτε με είτε χωρίς τον νέο μηχανισμό που υπάρχει».
Ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι ήδη υπάρχει συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Ως εκ τούτου υπάρχει εποπτεία και επιτήρηση και από τους τρεις φορείς και αυτή ήταν η τελική απόφαση της ΕE, η οποία, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, δείχνει μια Ένωση η οποία δεν έχει πάντα εμπιστοσύνη στις δικές της δυνάμεις και γι' αυτό υπάρχει και το ΔΝΤ.

Σημαντικό στοιχείο είναι επίσης η μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της οικονομίας και υλοποίησης συγκεκριμένων δράσεων οι οποίες περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης.

Για πολλές από αυτές τις δράσεις, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, θα τεθούν χρονικές δεσμεύσεις τις επόμενες εβδομάδες.

Αξιολόγηση κυβερνητικού έργου

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο σύστημα αξιολόγησης που καθιερώνεται για την παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου.

Όπως είπε υπάρχει ένα διπλό σύστημα παρακολούθησης. Το πρώτο αφορά κυρίως το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης και το οποίο παρακολουθεί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θόδωρος Πάγκαλος.
Το δεύτερο αφορά σειρά δεσμεύσεων που είναι εκτός προγράμματος σταθερότητας, αλλά έχουν αναληφθεί από το ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση κατά καιρούς προεκλογικά και στα προγράμματα που έχει παρουσιάσει.

Το σύστημα αυτό, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, δεν είναι για να επιβληθούν τιμωρίες, αλλά για να μπορούν να βοηθήσουν όλοι για το που, πότε και πώς πρέπει να γίνονται οι απαραίτητες διορθωτικές παρεμβάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...