Σάββατο, 1 Μαΐου 2010

Νέες θυσίες και περικοπές για δανεισμό 120 δισ.

Η αντίστροφη μέτρηση για τα νέα επώδυνα μέτρα άρχισε. Η συμφωνία για τον δανεισμό από ΔΝΤ και Ε.Ε. έχει «κλειδώσει» και θα ανακοινωθεί από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου μετά την αυριανή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ενώ ο σχετικός νόμος αναμένεται να κατατεθεί αύριο στη Βουλή με την διαδικασία του κατεπείγοντος.


Oι νέες θυσίες και περικοπές

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο13ος και ο 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα διασώθηκαν μεν, αλλά θα μειωθούν δραματικά και θα μετατραπούν σε πριμ παραγωγικότητας ή θα ενσωματωθούν στους άλλους 12.

Στο Δημόσιο, ο 13ος και ο 14ος μισθόςκαταργούνται, οι μισθοί «παγώνουν» για 3 χρόνια και δεν αποκλείονται περαιτέρω περικοπές στα ήδη «ψαλιδισμένα» επιδόματα.

Απώλειες θα υποστούν οι συνταξιούχοι όλων των τομέων, καθώς καταργούνται η 13η και η 14η σύνταξη. Στους χαμηλοσυνταξιούχους το χάπι θα «χρυσωθεί» με ένα ειδικό επίδομα στο τέλος του έτους.

Δεδομένες θεωρούνται η αύξηση του ΦΠΑ (η δεύτερη εντός ολίγων μηνών) και η αύξηση κατά 10% (η τρίτη τους τελευταίους μήνες) σε καύσιματσιγάρα και ποτά.

Παράλληλα, αυξάνεται το όριο των απολύσεων σε 4% - 5% (από 2%) και επισπεύδονται οι αλλαγές στο ασφαλιστικό και η εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης ανδρών - γυναικών στο Δημόσιο.


Η αντίστροφη μέτρηση

Το νόμο που θα περιλαμβάνει τα μέτρα έχει αναλάβει να συντάξει ο Ευάγγελος Βενιζέλος και οι νομικές λεπτομέρειές του συζητήθηκαν σε μαραθώνια μυστική σύσκεψη υπουργών και τρόικας στο πρώην υπουργείο Ανάπτυξης. Τα νέα μέτρα θα πάνε στη Βουλή την Κυριακή και θα ψηφιστούν με την διαδικασία του κατεπείγοντος μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη.

Λίγο πριν, ο πρωθυπουργός θα προεδρεύσει του Υπουργικού Συμβουλίου (09:30), ενώ ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα ανακοινώσει την «λυπητερή» πριν αναχωρήσει για την συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες (17:00).

Οι υπουργοί Οικονομικών θα οριστικοποιήσουν τα ποσά που θα δανειστούμε κι άλλες τεχνικές λεπτομέρειες, που θα ανακοινωθούν σε συνέντευξη Τύπου (19:00) από τον Όλι Ρεν και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Σε περίπτωση που απαιτηθεί Σύνοδος Κορυφής για να επικυρωθεί η συμφωνία δανεισμού, αυτή θα γίνει προς το τέλος της ερχόμενη εβδομάδας (7 - 8 Μαΐου) ή στις αρχές της μεθεπόμενης (10 Μαΐου).

Το πρωί της Δευτέρας, ο Γιώργος Παπανδρέου θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών. Πάντως, η Αντιπολίτευση έχει εκφράσει την αντίδρασή της, λέγοντας πως το Συμβούλιο πρέπει να συγκληθεί πριν την ανακοίνωση των μέτρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...