Πέμπτη, 20 Μαΐου 2010

Οι δύο πρώτες άρσεις ασυλίας

Τέσσερις υποθέσεις άρσης ασυλίας βουλευτών εξέτασε σήμερα η Ολομέλεια της Βουλής και αποφάσισε την άρση των δύο, την ίδια στιγμή που έχει φουντώσει η συζήτηση στους κόλπους της κυβέρνησης, για το πότε θα πρέπει να ισχύει αυτή.

Πρόκειται για τους,  Κ.Καραγκούνη, βουλευτή ΝΔ με υπόθεση τροχαίας παράβασης και Θ.Ρομπόπουλο, βουλευτή ΠΑΣΟΚ για αστική υπόθεση. Για τον πρώτο, 199 ψήφισαν υπέρ της άρσης, 25 κατά και τρείς "παρών". Για τον δεύτερο ψήφισαν 173 υπέρ της άρσης, 48 κατά και 6 "παρών"
Δ.Α
Ξεκαθαρίζει το θέμα της ασυλίας
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να ισχύει η ασυλία μόνο για περιπτώσεις που η δίωξη εναντίον βουλευτή συνδέεται με πολιτική δράση.
Ουσιαστικά δηλαδή θα ισχύει ακριβώς για τους λόγους για τους οποίους και θεσμοθετήθηκε διεθνώς, όπως για παράδειγμα στη Μ.Βρετανία.
Η βασική αρχή αναφέρει ότι ο βουλευτής προστατεύεται κατά την άσκηση του λειτουργήματος του απο οποιονδήποτε τον απειλήσει ή τον εκβιάσει , αποσκοπώντας να τον φιμώσει για θέσεις και απόψεις του, χειραγωγώντας την πολιτική του δράση.
Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση που δεν αφορά την πολιτική δραστηριότητα και εναπόκειται στον έλεγχο της Δικαιοσύνης, δεν θα καλύπτεται απο την βουλευτική ασυλία.
Η τροποποίηση του κανονισμού της Βουλής θα προβλέπει ότι θα διερευνάται εάν η δίωξη συνδέεται με πολιτική δράση και σε αντίθετη περίπτωση η επιτροπή κοινοβουλευτικής δεοντολογίας θα εισηγείται την άρση της βουλευτικής ασυλίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...