Πέμπτη, 1 Ιουλίου 2010

Περίεργες έρευνες από τουρκικό σκάφος

F-247 TCG Kemal Reis of the Turkish NavyImage via Wikipedia

Σε τροχιά έντασης κινδύνευσαν να μπουν αιφνιδίως και για τουλάχιστον 36 ώρες οι ελληνοτουρκικές σχέσεις εξαιτίας ερευνών που πραγματοποίησε σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας στο Βόρειο Αιγαίο ερευνητικό σκάφος του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού.
Η δραστηριότητα του τουρκικού υδρογραφικού και ωκεανογραφικού σκάφους «Τσεσμέ», που αναπτύχθηκε στα διεθνή ύδατα μεταξύ θρακικών ακτών και Σαμοθράκης, σταμάτησε χθες το απόγευμα και ενώ είχε προηγηθεί διάβημα στην Αγκυρα, με το οποίο η Αθήνα ζήτησε εξηγήσεις για το είδος των ερευνών καθώς και απομάκρυνση του σκάφους.
Η αντίδραση της Αθήνας _ που κινήθηκε ιδιαίτερα προσεκτικά _ ήταν αυτονόητη: το Διεθνές Δίκαιο απαγορεύει οποιαδήποτε έρευνα επί της υφαλοκρηπίδας (του βυθού δηλαδή) άλλης χώρας. Αντίθετα στα διεθνή ύδατα επιτρέπεται θαλάσσια έρευνα στην επιφάνεια π.χ. για μόλυνση, σύνθεση υδάτων κ.λπ. Μάλιστα για να έχει εικόνα από πρώτο χέρι για το είδος των ερευνών, το υπουργείο Αμυνας έστειλε στην περιοχή την κανονιοφόρο «Πολεμιστής», η οποία όμως δεν κατάφερε να διαπιστώσει αν οι έρευνες γίνονταν επί του βυθού (για πετρέλαιο ή φυσικό αέριο) _ για την ακρίβεια δεν διαπιστώθηκαν καλώδια για σεισμικές έρευνες. Τα ναυτικά σήματα που είχε πάντως αναρτήσει έδειχναν καθαρά ότι πραγματοποιεί θαλάσσιες έρευνες.
Η Αγκυρα απαντώντας στο διάβημα _ και μέσω αρκετών διπλωματικών διαύλων που άνοιξαν _ ισχυρίστηκε ότι οι εργασίες που έκανε το «Τσεσμέ» δεν σχετίζονται με την υφαλοκρηπίδα, ενώ για την αποφυγή της να εκδώσει σχετική ειδοποίηση ανέφερε ότι δεν χρειαζόταν διότι με τις εργασίες αυτές δεν κινδύνευε η ναυσιπλοΐα...
Οπως άφηναν να εννοηθεί χθες διπλωματικές πηγές, η τουρκική θεώρηση για το τι συνέβη δεν έγινε πιστευτή από την Αθήνα, η οποία συνέχισε την παρακολούθηση της κίνησης του σκάφους «με γνώμονα, όπως αναφέρθηκε σε σχετική ανακοίνωση του υπ. Εξωτερικών, την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και των αρμοδιοτήτων της χώρας σύμφωνα με τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας».
«Από επιλογή, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η Ελλάδα επιδιώκει τη συνεργασία με την Τουρκία. Δεν πρέπει όμως, κανένας, προειδοποιεί στη συνέχεια, να αμφιβάλλει για την αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».
Αναλυτές σημείωναν χθες ότι η τουρκική κίνηση ενδεχομένως να αποτελεί απάντηση σε πρόσφατη (24/6) ανακοίνωση του υφυπουργού Περιβάλλοντος κ. Μανιάτη ότι η Ελλάδα πρόκειται να αρχίσει την έρευνα για πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε χρονικό ορίζοντα ενός έτους. Οπως και ότι πολύ σύντομα θα δημιουργηθεί κρατική εταιρεία, η οποία θα προκηρύξει διαγωνισμούς για προσέλκυση επενδυτών που θα κάνουν τις έρευνες.

Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...