Τετάρτη, 7 Ιουλίου 2010

Ψηφίστηκε επί της αρχής το ασφαλιστικό

Με 159 «ναι», 137 «όχι» και 2 «παρών» ψηφίστηκε επί της αρχής το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Νωρίτερα, ο Γιώργος Παπανδρέου χαρακτήρισε επιτακτική την ανάγκη ψήφισης του νομοσχεδίου, τονίζοντας: «έφτασε η ώρα να λάβουμε ιστορικές αποφάσεις».

Η ονομαστική ψηφοφορία σε σύνολο 298 παρόντων έγινε χωρίς εκπλήξεις. «Ναι» είπαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και οι ανεξάρτητοι Ντόρα Μπακογιάννη και Κώστας Κιλτίδης, «όχι» ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ, του ΚΚΕ, του ΛΑΟΣ, του ΣΥΡΙΖΑ και η ανεξάρτητη Σοφία Σακοράφα, ενώ «παρών» είπαν οι Γιάννης Δημαράς και Βασίλης Οικονόμου.

Από το βήμα της Ολομέλειας, ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως πρέπει «να αφήσουμε τις πολιτικές που μας κρατάνε πίσω» και προειδοποίησε πως ζούμε το τέλος του πελατειακού κράτους το οποίο όπως είπε χαρακτηριστικά «θα το αποτελειώσει η κυβέρνηση».

Κάνοντας κριτική στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνη Σαμαρά, για το ύψος του ελλείμματος, «το οποίο ήταν ακόμη μεγαλύτερο τελικά απ’ όσο και η ίδια η κυβέρνηση πίστευε», ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι πρέπει να αλλάξουμε ριζικά την Ελλάδα για να μην ξαναχρειαστούμε μνημόνια και να μην ξανακινδυνέψουμε με χρεωκοπία.

Σε μια στιγμή κριτικής ακόμη και των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως όλες οι κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης έπαιρναν πελατειακές αποφάσεις αλλά -όπως τόνισε χαρακτηριστικά- «η τελευταία  εξαετία υπήρξε αποκορύφωμα».

Επικαλούμενος ιστορική ευθύνη της κυβέρνησης να προχωρήσει στις τολμηρές αλλά αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για το μέλλον της χώρας, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε πως χωρίς την παρέμβαση της κυβέρνησης το κράτος θα ερχόταν σε αδυναμία πληρωμής μισθών και συντάξεων αφού από το 13,5% η δαπάνη επί του ΑΕΠ για τις συντάξεις θα έφθανε το 26%.

Η συζήτηση στη Βουλή συνεχίζεται με τοποθετήσεις επί των άρθρων, ενώ η διαδικασία θα κορυφωθεί αύριο, Πέμπτη, ημέρα γενικής απεργίας.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...