Τετάρτη, 14 Ιουλίου 2010

Ελληνικό διάβημα στην Τουρκία

Διάβημα στην τουρκική κυβέρνηση για τις κινήσεις του σκάφους «Πιρί Ρεΐς» σε περιοχή όπου επικαλύπτεται η ελληνική υφαλοκρηπίδα της Ρόδου και του Καστελλόριζου επέδωσε μέσω της ελληνικής πρεσβείας της Άγκυρας το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας, η Ελλάδα κάλεσε την Τουρκία να απέχει από κάθε δραστηριότητα που θίγει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, ενώ σύντομα θα επιδώσει και ρηματική διακοίνωση.

Ο κ. Δελαβέκουρας επισήμανε ότι η Ελλάδα «θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για τη διαφύλαξη των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» και πρόσθεσε ότι στην περιοχή υπάρχουν ελληνικά πλωτά μέσα που παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις.

Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, το ζήτημα αναμένεται να θέσει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά τη συνάντησή τους, στο περιθώριο της συνόδου του ΟΑΣΕ στο Αλμάτι.

«Οι ενέργειες της Τουρκίας μάς προβληματίζουν, καθώς δεν συνάδουν με την εκπεφρασμένη βούληση των δύο πρωθυπουργών, εκδηλώνουν μια διάσταση λόγων και πράξεων κι επιβαρύνουν το κλίμα ενόψει της επανάληψης των διερευνητικών συνομιλιών στις 19/7», τόνισε ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Απαντώντας πάντως σε ερώτηση για το αν η Ελλάδα διεξάγει ανάλογες σεισμολογικές έρευνες με τις τουρκικές, ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ ανέφερε ότι η χώρα απειλείται συχνά από σεισμούς και κατά συνέπεια η Ελλάδα προβαίνει τακτικά σε έρευνες στη συγκεκριμένη περιοχή.

Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, που τόνισε με έμφαση ότι «η Ελλάδα ούτε παραχωρεί ούτε παραιτείται ούτε θέτει σε αχρησία οποιοδήποτε κυριαρχικό της δικαίωμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...