Πέμπτη, 1 Ιουλίου 2010

Διάβημα της Αθήνας για τη δραστηριότητα του Cesme στο Αιγαίο

Ενώ το τουρκικό υδρογραφικό σκάφος Cesme πλέει από το βράδυ της Τετάρτης και πάλι στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαμοθράκης και Θράκης, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας δήλωσε την Πέμπτη πως το πλοίο βρίσκεται εκτός ελληνικής υφαλοκρηπίδας και πως η Αθήνα προέβη σε διάβημα μέσω της ελληνικής πρεσβείας στην Άγκυρα και του γγ του υπουργείου, στο οποίο η τουρκική πλευρά απάντησε ότι «δεν πραγματοποιεί σεισμογραφικές έρευνες, αλλά υδατογραφικές και δεν γίνονται σταθερές ποντίσεις».

«Αυτό που πρέπει να συγκρατήσουμε» τόνισε ο εκπρόσωπος «είναι το έλλειμμα εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών. Ανεξάρτητα από τους τουρκικούς ισχυρισμούς και τις ενδείξεις ότι δεν πραγματοποιούνται σεισμογραφικές έρευνες, η Τουρκία όφειλε να ενημερώσει την ελληνική πλευρά, προκειμένου ως παράκτιο κράτος να εκτιμήσει αν επηρεάζεται η ελληνική υφαλοκρηπίδα και συνεπώς αν απαιτείται ελληνική συναίνεση, σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας».

«Είναι επιλογή μας η βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία. Επενδύουμε σε ένα μέλλον συνεργασίας και αμοιβαίου σεβασμού» είπε ο εκπρόσωπος και επανέλαβε ότι «βασικό συστατικό για την προσέγγιση και την ομαλοποίηση των σχέσεών μας είναι η εμπιστοσύνη. Με ενέργειες όπως αυτή, η Τουρκία σπαταλά το απόθεμα εμπιστοσύνης που υπάρχει».

«Αν η Τουρκία επιθυμεί μηδενικά προβλήματα με τους γείτονές της, όπως με κάθε ευκαιρία δηλώνει η ηγεσία της, τότε θα πρέπει να το αποδείξει με πράξεις. Αλλά δεν πρέπει κανείς να αμφιβάλλει για τη δική μας αποφασιστικότητα να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» υπογράμμισε ο κ. Δελαβέκουρας. 

Για τον πλου και τις δραστηριότητες του Cesme είπε ότι «παρακολουθούνται από την πρώτη στιγμή με γνώμονα την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας», και υπενθύμισε ότι «προχθές το απόγευμα, ενώ βρισκόταν σε διεθνή ύδατα, εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας ανήρτησε σήματα που δήλωναν ότι πραγματοποιεί εργασίες».

Ακολούθησε το ελληνικό διάβημα στο οποίο η τουρκική πλευρά απάντησε ότι δεν πραγματοποιεί σεισμογραφικές έρευνες, ούτε σταθερές ποντίσεις, αλλά υδατογραφικές έρευνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...