Κυριακή, 1 Αυγούστου 2010

Σκληρό ροκ: Σύγκρουση διαρκείας Γιώργου με τις συντεχνίες


Οι διακοπές του Αυγούστου άρχισαν με τα ντεπόζιτα άδεια, τα φορτηγά στους δρόμους και τον Γιώργο Παπανδρέου έτοιμο για «σκληρό ροκ» απέναντι στις πολλές συντεχνίες που υπερασπίζονται τα ιερά και τα όσια της ξεπερασμένης, εδώ και χρόνια, κλειστής προστατευτικής οικονομίας. 

Ταυτοχρόνως η τρόικα πιέζει και για άλλα μέτρα, οι ελεγκτές απαιτούν ως και απολύσεις στις ΔΕΚΟ και οι αγορές αδημονούν για αποτελέσματα. Σε αυτό το περιβάλλον τα σενάρια ενός θρυλούμενου ανασχηματισμού, που τοποθετείται χρονικά πριν από τα εγκαίνια της ΔΕΘ, πληθαίνουν και πολλούς αναστατώνουν.

Απαιτητική περίοδος για την κυβέρνηση αρχίζει από τον Σεπτέμβριο, και όχι μόνο εξαιτίας των συνθηκών που θα διαμορφωθούν στην οικονομία και στην κοινωνία εκείνο το χρονικό διάστημα.

Εξελίξεις αναμένουν τον Σεπτέμβριο υπουργοί και βουλευτές. Οι αλλαγές στην κυβέρνηση θεωρούνται δεδομένες σχεδόν από όλους πλην του στενού περιβάλλοντος του Πρωθυπουργού. «Τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης» παρατηρεί στέλεχος από το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου. 

Ο κ. Παπανδρέου φέρεται ενοχλημένος από τα συνεχιζόμενα δημοσιεύματα για ανασχηματισμό τον Σεπτέμβριο και σύμφωνα με πληροφορίες ζήτησε από τους υπουργούς με τους οποίους συνομίλησε το τελευταίο διάστημα να μη συμμετέχουν στη σεναριολογία. Πάντως οι εκδοχές που κατά κύριο λόγο κυκλοφορούν αυτήν την περίοδο είναι δύο: σύμφωνα με την πρώτη, ο Πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό πριν από τα εγκαίνια της ΔΕΘ, αξιοποιώντας την ευκαιρία που του παρέχει η αντικατάσταση κυβερνητικών στελεχών, λόγω της υποψηφιότητά τους σε δήμους και περιφέρειες. Με την κίνηση αυτή θα εμφανίσει μια φρέσκια κυβέρνηση στη Θεσσαλονίκη και θα στείλει το μήνυμα ότι μηδενίζει τον πολιτικό χρόνο, αναφέρουν οι οπαδοί αυτού του σεναρίου.

Οσοι συμμερίζονται τη δεύτερη εκδοχή, εκτιμούν ότι ο καταλληλότερος χρόνος για αλλαγές είναι μετέπειτα των αυτοδιοικητικών εκλογών. «Γιατί να κάψει ένα καλό χαρτί νωρίς, χωρίς να είναι σίγουρος για το αποτέλεσμα της κάλπης;» ρωτούν. Αλλωστε, οι επικρατέστεροι προς αποχώρηση από την κυβέρνηση είναι τέσσερις υφυπουργοί ( Φώφη Γεννηματά Στ.ΑρναουτάκηςΜ.Μπόλαρης και Γ. Ντόλιος ), οι οποίοι μπορούν να αντικατασταθούν εύκολα. Οι υπουργοί που πιέζουν για μετακίνηση από το υπουργείο τους μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Πολλή συζήτηση γίνεται στο ΠαΣοΚ για το ενδεχόμενο μετακίνησης του κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδη σε άλλο υπουργείο, πιθανόν στο υπουργείο Οικονομίας, εφόσον κριθεί αναγκαία η αλλαγή υπουργού σε αυτό. Επίσης τίθενται προς συζήτηση το σενάριο τοποθέτησης του κ. Ραγκούση στη θέση του υπουργού Επικρατείας και η μετακίνηση του κ. Χ. Παμπούκη στο υπουργείο Εξωτερικών. Και οι δύο υπουργοί αρνούνται ότι επιθυμούν να αλλάξουν πόστο, ενώ ο κ. Ραγκούσης φιλοδοξεί να συνδέσει το όνομα του με την αναμόρφωση του κράτους και τη διαφάνεια. Το μέλλον τεσσάρων κυριών της κυβέρνησης ( ΛούκαΚατσέληΜαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου Τίνα Μπιρμπίλη και Κατερίνα Μπατζελή ) παραμένει άδηλο. Τις τελευταίες ημέρες διατυπώνεται μια νέα εκδοχή, η οποία προβλέπει διορθωτικές κινήσεις και όχι ευρύ ανασχηματισμό. Με το σενάριο αυτό εικάζεται η αναδιοργάνωση του πρωθυπουργικού γραφείου, το οποίο θα αποκτήσει τον μηχανισμό και τη δυνατότητα να υποστηρίξει τους υπουργούς που έχουν μείνει πίσω ή που χειρίζονται περίπλοκα ζητήματα. Επίσης δεν αποκλείεται να ενισχυθούν κάποια υπουργεία με επιπλέον υφυπουργούς ή γενικούς γραμματείς. Ανάγκες έχουν εντοπιστεί στα υπουργεία Οικονομικών, Εξωτερικών και Πολιτισμού.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=346366&ct=32&dt=01/08/2010#ixzz0vLKHwi10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...