Τρίτη, 3 Αυγούστου 2010

Με σύμβουλο εξ... Ιταλίας η επάνοδος της Ελλάδας στις αγορές


Ξένο σύμβουλο αναζητεί η κυβέρνηση προκειμένου να βοηθήσει την Ελλάδα στην ομαλή επάνοδό της στις αγορές. Η λύση φαίνεται να έρχεται από την Ιταλία, καθώς το όνομα που ακούγεται όλο και περισσότερο για να αναλάβει το ρόλο αυτό είναι του πρώην υπουργού Οικονομίας της Ιταλίας Τομάζο Πάντοα Σκιόπα.

Ο κ.Σκιόπα βρισκόταν την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα και είχε επαφές με αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες.

Σύμφωνα με «Το Βήμα», οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, μάλιστα δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί η συμφωνία τις προσεχείς ημέρες.

Η επιλογή του θεωρείται αποτέλεσμα πολύμηνων παρασκηνιακών διεργασιών που εκτυλίχθηκαν στην Αθήνα, στις Βρυξέλλες, στη Φρανκφούρτη όπου βρίσκεται η έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και στην Ουάσιγκτον όπου εδρεύει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Στην περίπτωση που ευοδωθούν οι συνομιλίες θα είναι η πρώτη φορά που ευρωπαϊκή κυβέρνηση προβαίνει στην πρόσληψη συμβούλου με αποστολή το lobbying στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και στους διεθνείς επενδυτές.

Ο κ.Σκιόπα έχει προσωπική γνωριμία με τον Γ. Παπανδρέου με τον οποίο συναντήθηκε περίπου προ δύο μηνών και οι απόψεις τους για την ευρωζώνη και το ευρώ συμπίπτουν σε πολλά σημεία με αυτές που έχει εκφράσει σε δημόσιες τοποθετήσεις του ο έλληνας πρωθυπουργός.

Ο πρώην υπουργός Οικονομίας της Ιταλίας διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας- θεωρείται ένας από τους πρωτεργάτες του ευρώ- και συνεργάστηκε με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ως πρόεδρος μιας από τις κορυφαίες επιτροπές του.

Εκτιμάται, λοιπόν, ότι είναι το πρόσωπο με τις κατάλληλες διασυνδέσεις για να επανενώσει το δίκτυο των οικονομικών διαδρομών που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα προκειμένου να κινηθεί ξανά με αξιοπιστία στις διεθνείς αγορές. Να σημειωθεί πάντως ότι η κυβέρνηση συζητεί με δύο ακόμη προσωπικότητες για τη θέση αυτήν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...