Δευτέρα, 16 Αυγούστου 2010

Πιο κοντά έρχονται Ελλάδα - Ισραήλ

Στη στενότερη συνεργασία Ελλάδας και Ισραήλ στους τομείς της οικονομίας αλλά και της άμυνας και της ασφάλειας συμφώνησαν οι πρωθυπουργοί των δύο κρατών, Γιώργος Παπανδρέου και Μπενιαμίν Νετανιάχου. Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την προθυμία της Ελλάδας να συμβάλλει στην ειρηνευτική διαδικασία, ενώ ο ισραηλινός ομόλογός του, του γνωστοποίησε την απελευθέρωση των ελληνικών πλοίων που μετείχαν στο «στολίσκο της ειρήνης».
Συζητήθηκαν οι προοπτικές συνεργασίας στον Τουρισμό, στην Ενέργεια, στα αγροτικά προϊόντα και στις νέες τεχνολογίες, καθώς και η προσέλκυση νέων επενδύσεων και η δημιουργία συμπράξεων στους τομείς των τηλεπικοινωνιών, της πληροφορικής και της διαχείρισης των υδάτινων πόρων.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησής τους στο Μέγαρο Μαξίμου, οι δύο άνδρες συμφώνησαν σε συνάντηση των αρμοδίων αρχών Τουρισμού και οικονομίας και στην ανταλλαγή επισκέψεων επιχειρηματιών από τις δύο χώρες.
Ο Γ. Παπανδρέου ανακοίνωσε τη σύσταση μεικτής επιτροπής για την προώθηση της ελληνο-ισραηλινής συνεργασίας.
Χαρακτήρισε θετική εξέλιξη την άμεση και άνευ όρων -όπως τόνισε- απελευθέρωση των ελληνικών πλοίων, όπως και τη χαλάρωση του εμπάργκο που έχει επιβληθεί στη Λωρίδα της Γάζας. Εξέφρασε την υποστήριξη της Ελλάδας στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα και απευθείας διαπραγματεύσεις.
Σχολιάζοντας τις ελληνικές θέσεις, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ενέταξε την Ελλάδα σε μια ευρεία συμμαχία όσων επιθυμούν την ειρήνη και την ευημερία στην περιοχή.
Απαντώντας σε ερώτηση ο Γιώργος Παπανδρέου, τόνισε ότι οι σχέσεις Ελλάδας - Ισραήλ δεν είναι ανταγωνιστικές στις σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία, αλλά αφορούν στην περιφερειακή συνεργασία, με στόχο την επίλυση προβλημάτων. Έστειλε με την ευκαιρία μήνυμα στην Άγκυρα, αναφέροντας ότι η πρέπει "να κατανοήσει η Τουρκία ότι χρειάζεται να παίξει και εκείνη ένα ρόλο που σέβεται τους λαούς της περιοχής".
Από τη μεριά του, ο Μπ. Νετανιάχου χαρακτήρισε "αφύσικο" η συνεργασία της χώρας του με την Τουρκία να εμπόδιζε τη συνεργασία με την Ελλάδα.
Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ισραηλινό ομόλογό του κράτησε περίπου δύο ώρες. Η επίσκεψη Νετανιάχου είναι η πρώτη ισραηλινού πρωθυπουργού στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...