Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου 2010

Ξανά στην Αθήνα η τρόικα

Στην Αθήνα βρίσκονται ξανά από σήμερα οι ελεγκτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, εν όψει της κατάρτισης του νέου προϋπολογισμού.
Το κλιμάκιο της τρόικας αναμένεται να απασχολήσει ωστόσο και η υστέρηση που παρουσιάζεται στα δημόσια έσοδα.
Πάντως, ήδη το υπουργείο Οικονομικών έχει «καταστρώσει» τα σχέδια του, προκειμένου να καθησυχάσει το κλιμάκιο της τρόικας. Σύμφωνα με πληροφορίες, έρχεται νέα ρύθμιση χρεών στην εφορία και νέα περιστολή δαπανών, ώστε το υπουργείο να μαζέψει 22,7 δισ. ευρώ έως το τέλος του χρόνου.
Ο υπουργός Οικονομίας, από την Θεσσαλονίκη, τόνισε ότι στο κείμενο του Μνημονίου με την τρόικα προβλέπεται υποχρέωση της ελληνικής κυβέρνησης να εντοπίσει στους επόμενους μήνες τα 30 μεγαλύτερα εμπόδια στην επιχειρηματικότητα και να αναλάβει πρωτοβουλίες για να τα άρει.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα αναμένεται να ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση συμμάζεμα δαπανών, επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων, αλλά και «νοικοκύρεμα» σε συγκοινωνίες και ασφαλιστικά ταμεία. Φαίνεται, επίσης να απαιτεί άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, απελευθέρωση αγορών και εξάλειψη των εμποδίων σε τουρισμό και λιανεμπόριο.
Το στίγμα των αλλαγών έδωσε και ο πρωθυπουργός από την ΔΕΘ, εξαγγέλλοντας μέτρα για την οικονομία που περιλαμβάνουν άνοιγμα όλων των κλειστών επαγγελμάτων, σχέδιο αναδιάρθρωσης του ΟΣΕ, εξορθολογισμό των ζημιογόνων ΔΕΚΟ και απελευθέρωση της αγοράς της ενέργειας.
Εξάλλου, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», ο υπουργός Οικονομικών άνοιξε παράθυρο για παροχές από το 2012, εφόσον εφαρμοστεί το πρόγραμμα και πετύχει το 2011, ενώ παράλληλα, υποσχέθηκε δίκαιη κατανομή σε όσους συνεισφέρουν στην έξοδο δίνοντας έμφαση στην αύξηση των εισοδημάτων και στην ανάπτυξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...