Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου 2010

Μυστικά ραντεβού στη γαλάζια πολυκατοικία

Εντονες παρασκηνιακές διεργασίες είναι σε πλήρη εξέλιξη στην ευρύτερη κεντροδεξιά παράταξη, με φόντο την επόμενη ημέρα των αυτοδιοικητικών εκλογών. Στη «γαλάζια» πολυκατοικία καταγράφονται «μυστικές» συναντήσεις, επαφές και συνομιλίες με βασικό θέμα την... προοπτική «επανένωσης της παράταξης». Υπό την παραδοχή ότι οι προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές θα αποτελέσουν την απαρχή εξελίξεων και διεργασιών στον ευρύτερο χώρο Δεξιάς και Κεντροδεξιάς, έχει ανοίξει- είτε δημόσια είτε πίσω από τις «πολιτικές κουρτίνες»- η συζήτηση για το μέλλον της παράταξης, με τη συμμετοχή και κορυφαίων πρώην υπουργών των κυβερνήσεων του κ. Κ. Καραμανλή.

Η συζήτηση για την επανένωση αναμένεται να ενταθεί μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές και όλα θα εξαρτηθούν, όπως λένε αρκετοί «γαλάζιοι» βουλευτές, από τα αποτελέσματα, ειδικά αν είναι αρνητικά για την αξιωματική αντιπολίτευση, και δεν είναι λίγοι όσοι επισημαίνουν ότι μια ενδεχόμενη νίκη στις εθνικές εκλογές περνά μέσα από την ενωμένη Κεντροδεξιά. Σε αυτό το πλαίσιο των επαφών, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η «μυστική» συνάντηση που είχε, σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», την περασμένη Κυριακή στην οικία του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών κ. Π. Μολυβιάτη, έναν από τους «Νέστορες» της κεντροδεξιάς παράταξης.

Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία του κ. Καρατζαφέρη στο πλαίσιο των επαφών που κάνει ο ίδιος με ιστορικά στελέχη της κεντροδεξιάς παράταξης και αποκτά ιδιαίτερη πολιτική σημασία. Και αυτό, διότι ο κ. Μολυβιάτης είναι ένα πρόσωπο ευρύτερης αποδοχής στη ΝΔ, αλλά και επειδή έχει πολυετή- στενή προσωπική και πολιτική- σχέση με τον κ. Καραμανλή, με τον οποίο συνομιλεί πολύ τακτικά.

Η κατ΄ ιδίαν συνομιλία των κκ. Μολυβιάτη και Καρατζαφέρη αναμένεται να δώσει τροφή για ποικίλα πολιτικά σχόλια και ερμηνείες στο πλαίσιο των συζητήσεων για την κεντροδεξιά «πολυκατοικία». Εξάλλου, έγινε υπό τη σκιά του δημόσιου και παρασκηνιακού διαλόγου για την ανάγκη επανένωσης της κεντροδεξιάς παράταξης και της προοπτικής να αναλάβει μελλοντικό ρόλο ο τέως πρωθυπουργός.

Η επιλογή του κ. Καρατζαφέρη να ζητήσει συνάντηση με τον κ. Μολυβιάτη, που χαρακτηρίζεται και θεματοφύλακας του «καραμανλισμού», εντάσσεται στο ευρύτερο «παιχνίδι» του προέδρου του ΛΑΟΣ και βασικών στελεχών της ΝΔ «για τη δημιουργία προϋποθέσεων επανένωσης της παράταξης» όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Με φόντο τις συχνές- το τελευταίο διάστημα- αναφορές βουλευτών και στελεχών, τόσο της ΝΔ όσο και του ΛΑΟΣ, για το πολιτικό μέλλον του κ. Καραμανλή και τον ενοποιητικό ρόλο που μπορεί να έχει, ο κ. Καρατζαφέρης έδειξε ιδιαίτερη εμμονή στην ανάγκη διαλόγου στον χώρο της Κεντροδεξιάς. Επί της ουσίας δεν συζητήθηκαν ενδεχόμενες πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν, καθώς ο κ. Μολυβιάτης ήταν ιδιαίτερα φειδωλός στη συνάντηση. Και αυτό, διότι είναι πολύ προσεκτικός, όπως λένε βουλευτές και στελέχη που τον γνωρίζουν, αφού σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί να διαταράξει το κλίμα στη ΝΔ, καθώς αποτελεί και δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ του κ. Καραμανλή και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αντ. Σαμαρά.

Το «παιχνίδι» των συναντήσεων
O κ. Καρατζαφέρης πριν από δέκα ημέρες συνάντησε στο Πικέρμι τον πρώην πρόεδρο της ΝΔ κ. Μ. Εβερτ, είχε εκτενή συνομιλία με τον πρώην πρόεδρο της Βουλής κ. Δ. Σιούφα, ενώ διατηρεί τακτική επικοινωνία και με τον επίτιμο πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Κ. Μητσοτάκη . Μάλιστα για τον κ. Σιούφα, ο κ. Καρατζαφέρης έχει δηλώσει ότι έχουν συζητήσει και πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν ώστε να επανενωθεί ο χώρος, ενώ δεν δίστασε να αναφερθεί στην προτροπή του κ. Εβερτ να υπάρξει παραταξιακός διάλογος.

Την επανένωση της κεντροδεξιάς παράταξης αναδεικνύει ως κυρίαρχη προτεραιότητα και ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας κ. Ευ. Μεϊμαράκης ο οποίος προτείνει να γίνει προσπάθεια για συνεννόηση με την ηγεσία του ΛΑΟΣ, αλλά και με την κυρία Μπακογιάννη. Παράλληλα πυκνώνουν, τις τελευταίες εβδομάδες, και οι συζητήσεις των βουλευτών, τόσο από τη ΝΔ (αρκετών υποστηρικτών της κυρίας Μπακογιάννη) όσο και από το ΛΑΟΣ, για τις πιθανότητες επανένωσης της Κεντροδεξιάς, που, όπως λένε, μπορεί να γίνει μέσα από ένα πολιτικό- προγραμματικό- συνέδριο, μια κίνηση την οποία υποστηρίζουν με θέρμη και στελέχη των κυβερνήσεων Καραμανλή.

Ο κ. Καρατζαφέρης συνέχισε και χθες τις κινήσεις τακτικής στη σκακιέρα της Κεντροδεξιάς και απηύθυνε δημόσια έκκληση προς όλα τα στελέχη της παράταξης να γίνει διάλογος και να υπάρξει συνεργασία για την προοπτική επανένωσης «ώστε να αντιμετωπισθεί η καθεστωτική διάθεση του ΠαΣοΚ». «Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να αποφύγουμε μια δεύτερη τετραετία του ΠαΣοΚ. Υποχρεούμεθα να μιλήσουμε, να συνεργαστούμε και να θάψουμε για πάντα τα παλιά “γινάτια” που μας χωρίζουν» τόνισε ο κ. Καρατζαφέρης.

«Με ήττα ανοίγει θέμα επιστροφής Καραμανλή»
Σε αυτό το κλίμα, σχεδόν ταυτόχρονα με τη δημόσια έκκληση του κ. Καρατζαφέρη, χτύπησε και πάλι ο κ. Βορίδης που ξαναμίλησε (μέσω του Ρ/Σ Βήμα FΜ) για την ενδεχόμενη επιστροφή του κ. Καραμανλή στην ηγεσία της ΝΔ, λέγοντας ότι «η συζήτηση αυτή θα ανοίξει μόνο σε περίπτωση ήττας στις επόμενες εκλογές». Ο κ. Βορίδης, αν και διευκρίνισε ότι δεν ανοίγει σήμερα αυτή η συζήτηση αφού δεν υπάρχει κανένας που να αμφισβητεί τον κ. Σαμαρά, είπε με νόημα: «... Αν δεν καταφέρουν οι νυν ηγεσίες της Δεξιάς να συνεννοηθούν, διότι αυτό θα σημάνει στην πραγματικότητα έναν ενδοπαραταξιακό εμφύλιο, θα σημάνει ότι αυτή η κατάσταση θα παραταθεί, θα σημάνει ότι δεν θα διαμορφωθεί αυτή η κυβερνητική εναλλακτική, θα σημάνει ότι η ΝΔ θα ηττηθεί στις επόμενες εκλογές και αυτή η συνθήκη είναι που θα ανοίξει τη συζήτηση του ρόλου του Κώστα Καραμανλή» .

Αρκετοί βουλευτές και στελέχη της ΝΔ και του ΛΑΟΣ θεωρούν ότι η συνεννόηση μπορεί να γίνει στα πρότυτα της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Αυστρίας, όπου το βασικό δεξιό κόμμα έχει την ενίσχυση και μικρότερων κομμάτων που ανήκουν στην ευρύτερη δεξιά οικογένεια.

Ανοιχτή γραμμή Βορίδη - Σπηλιωτόπουλου
O πρόεδρος του ΛΑΟΣ που έχει σειρά επαφών το τελευταίο διάστημα, συνομίλησε προ ημερών και με τον αντιπρόεδρο της ΝΔ κ. Δ. Αβραμόπουλο , έναν από τους υπέρμαχους της άποψης ότι «ο κεντρικός άξονας της παράταξης είναι η ΝΔ, που έχει το ιδεολογικό της πλαίσιο και την ταυτότητά της» και «όποιος το ενστερνίζεται το αποδέχεται και το υπογράφει, η πόρτα είναι ανοιχτή». Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η «ανοικτή γραμμή» που διατηρεί εσχάτως ο πρώην υπουργός κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλος με τον βουλευτή του ΛΑΟΣ κ. Μ. Βορίδη (φωτογραφία δεξιά)- δύο στελέχη που συγκλίνουν στην προοπτική επανένωσης της Κεντροδεξιάς. Οι δυο τους είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν πρόσφατα 
και να εκφράσουν τον κοινό προβληματισμό τους για την Κεντροδεξιά, ενώ συμφωνούν για τον μελλοντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο κ. Καραμανλής. Παράλληλα, οι κκ. Βορίδης και Σπηλιωτόπουλος είναι από τα στελέχη που συνομιλούν τακτικά με την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία ετοιμάζεται πυρετωδώς για την ανακοίνωση του κόμματός της.

Η κυρία Μπακογιάννη συνομιλεί με αρκετά στελέχη της ΝΔ, ενώ ήδη δύο ανεξάρτητοι βουλευτές, οι κκ.

Χρ. Μαρκογιαννάκης και Κ. Κιλτίδης δήλωσαν ότι θα την ακολουθήσουν στο νέο κόμμα, ενώ χθες και ο κ. Ανδρ. Ανδρια νόπουλος (φωτογραφία αριστερά), που είχε πρόσφατα συνάντηση με τον κ. Καρατζαφέρη, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να συνταχθεί μαζί της. 

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=360757&dt=15/10/2010#ixzz12PS4TuMb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...