Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2010

Kόντρα για το «φιάσκο» του Αστακού

Driving from Mytikas to AstakosImage by anjči via FlickrΔεν επηρεάζει το μνημόνιο συνεργασίας με το Κατάρ για επενδύσεις πέντε δισ., που υπογράφηκε πρόσφατα στις ΗΠΑ, η ακύρωση της επένδυσης στον Αστακό, υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής.

«Υπήρχε πρόβλημα μέσα στο ίδιο το consortium» εξήγησε ο κ. Πεταλωτής, «συνεπώς υπήρχε θέμα ανάμεσα στους επιχειρηματίες. Εμείς όντως προβάλλαμε το θέμα του Αστακού και το προβάλλαμε ως μια αντιφατική αντιμετώπιση των επενδυτών, των ξένων κυρίως, οι οποίοι έρχονται στη χώρα μας, όπου υπάρχει ένα όψιμο περιβάλλον για αυτούς. Με το Κατάρ οι σχέσεις μας είναι άψογες. Οι υπόλοιπες συνεργασίες, τις οποίες έχουμε υπογράψει στην Αμερική για πέντε δισ. ευρώ ισχύουν και φυσικά μέσα στην επιστολή υπάρχει και το ενδιαφέρον του Κατάρ για άλλη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα. Δεν επηρεάζει καθόλου (το ναυάγιο συνεργασίας για τον Αστακό). Αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για ακόμα περισσότερες επενδύσεις από το Κατάρ. Τουλάχιστον αυτό μας λένε».

«Αν η κυβέρνηση δεν αυξήσει την πολιτική της αποτελεσματικότητα στο τεράστιο έργο που έχει αναλάβει, θα βρισκόμαστε διαρκώς μπροστά σε νέα εμπόδια» σχολίασε σχετικά ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Φλωρίδης.

Μιλώντας για τις εξελίξεις με το Κατάρ και την επένδυση στον Αστακό, ο κ. Φλωρίδης σημείωσε πως «οι ξένοι επενδυτές είτε οι εγχώριοι, οι υποψήφιοι επενδυτές θα ενδιαφερθούν να κάνουν επενδύσεις στην Ελλάδα πραγματικά, αν νιώσουν ότι το οικονομικό περιβάλλον είναι τέτοιο, που τους βοηθάει να πραγματοποιήσουν τους στόχους τους (...). Είναι ένα από τα κρισιμότερα στοιχήματα της περιόδου που διανύουμε. Η Ελλάδα θα βοηθηθεί να βγει από την φοβερή κρίση, αν, μεταξύ των άλλων, καταφέρει να απαλλάξει τους επενδυτές από έναν τεράστιο βραχνά, που λέγεται γραφειοκρατία και διαφθορά, από μία απίστευτη ταλαιπωρία, που, κάποιος, για να κάνει την πιο μικρή επένδυση, ή την πιο μεγάλη, πρέπει να κάνει έξι, επτά χρόνια, να πληρώσει, να ξαναπληρώσει, να λαδώσει, να ξαναλαδώσει, να ταλαιπωρηθεί, να τυραννιστεί και οι περισσότεροι απογοητευμένοι εγκαταλείπουν ή κάποιοι ήρωες φτάνουν μέχρι το τέλος».

Κοινή δήλωση για τη ματαίωση της επένδυσης του Κατάρ στον Αστακό έκαναν ο υπεύθυνος Τομέα Πολιτικής Ευθύνης, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας της ΝΔ, βουλευτής Β’ Αθηνών, Κωστής Χατζηδάκης και ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της ΝΔ, βουλευτής Βοιωτίας, Μιχάλης Γιαννάκης.

Όπως αναφέρουν: «Η ματαίωση της επένδυσης στον Αστακό, του επιχειρηματικού σχήματος το οποίο στηριζόταν και σε κρατικά κεφάλαια από το Κατάρ, υπογραμμίζει δυο πράγματα:

- Την πρόωρη θριαμβολογία της κυβέρνησης για το θέμα, η οποία με επίσημη, νυχτερινή μάλιστα ανακοίνωσή της πριν από μερικούς μήνες, είχε εμφανίσει έμμεσα τον εαυτό της ως μέρος ενός ιδιωτικού επιχειρηματικού σχεδίου.
- Και το δισυπόστατο της κυβερνητικής πολιτικής για τη συγκεκριμένη επένδυση. Ένα μέρος από τους εμπλεκόμενους υπουργούς φαινόταν να επιδιώκει την επιτάχυνση της επένδυσης και ένα άλλο μέρος την επιβράδυνση. Οι κ.κ. Παμπούκης και Κουβέλης εμφανίζονταν θετικοί απέναντι σε αυτό το σχέδιο και η κα. Μπιρμπίλη με επιφυλάξεις».

«Από την πλευρά μας επαναλαμβάνουμε αυτό που σημειώσαμε και χθες (Τρίτη) κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις μεγάλες επενδύσεις (fast track) στη Βουλή: για μας οι επενδύσεις, ξένες και ελληνικές, είναι ευπρόσδεκτες και αναγκαίες. Με δυο προϋποθέσεις: σεβασμός στο περιβάλλον και απόλυτη διαφάνεια στη διαδικασία της υλοποίησής τους. Οι σημερινές (Τετάρτη) εξελίξεις δικαιώνουν τη θέση μας ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει “στο πόδι” το ενεργειακό μέλλον της χώρας και υποβαθμίζει την επενδυτική μας αξιοπιστία» καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΔ..

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, έκανε την ακόλουθη δήλωση για την ματαίωση της επένδυσης του Κατάρ στον Αστακό: «Εδωσα την ευκαιρία στον πρωθυπουργό την Παρασκευή να πάρει πάνω του την υπόθεση και να μπει ένα τέλος σ΄αυτό το περιβαλλοντικό και οικονομικό σκάνδαλο του Αστακού. Δεν το έκανε. Σήμερα είναι διπλά εκτεθειμένος. Η επένδυση ματαιώνεται από την αδυναμία του Κατάρ να επενδύσει σε μια υπόθεση, η οποία είναι από παντού έκθετη, μπάζει νερά από παντού, τόσο περιβαλλοντικά όσο και οικονομικά. Δυστυχώς, ο κ. Παπανδρέου φαίνεται άτολμος και άβουλος. Ουσιαστικά εμφανίζεται να εξυπηρετεί συμφέροντα συμβούλων του, ενδεχομένως φίλων και συγγενών».
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...