Τρίτη, 23 Νοεμβρίου 2010

«Τα δύσκολα έρχονται το 2011»

«Τα δύσκολα έρχονται το 2011». Αυτό τονίζει μεταξύ άλλων ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Πολ Τόμσεν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Τηλεόραση του ΣΚΑΪ και η οποία θα μεταδοθεί στο κεντρικό δελτίο, στις 21:00 της Τρίτης.

Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου το κλιμάκιο των εμπειρογνωμόνων άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου που έχει λάβει η χώρα μας, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να δοθεί συμπληρωματικό δάνειο, εάν διαπιστωθεί ότι η Ελλάδα δεν καταφέρει να συγκεντρώσει τα ποσά που απαιτούνται για την πληρωμή των 110 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ειδικότερα, ο Πολ Τόμσεν εξέφρασε την εμπιστοσύνη του ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές και θα μπορέσει να ικανοποιήσει από μόνη της τις δανειακές της ανάγκες και να αποπληρώσει κανονικά τα δάνεια των 110 δισ. ευρώ που έλαβε από τον μηχανισμό στήριξης. Επεσήμανε πάντως ότι σε κάθε περίπτωση υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις, όπως χορήγηση συμπληρωματικών δανείων ή η επιμήκυνση του χρόνου δανεισμού και η αναχρηματοδότηση των δανείων, αν και όπως τόνισε, καμία τέτοια απόφαση δεν έχει ληφθεί.

Ερωτηθείς εάν η δόση των 9 δισ.ευρώ, που η Ελλάδα ελπίζει να λάβει στις αρχές του νέου έτους, είναι ασφαλής, ο κ.Τόμσεν σημείωσε:«η Ελλάδα ασφαλώς έχει κάνει αυτά που έπρεπε να κάνει για να λάβει τη δόση των 9 δισ.ευρώ και κατά συνέπεια είμαι βέβαιος ότι θα την λάβει. Ναι.»,

Ακόμα, οι εμπειρογνώμονες επεσήμαναν ότι οι προκλήσεις παραμένουν και έριξαν το βάρος στον εξορθολογισμό των ΔΕΚΟ και τις δαπάνες υγείας, ενώ επανέλαβαν ότι η αναδιάρθρωση του χρέους θα ήταν καταστροφική.

Ερωτηθείς για θέματα που αφορούν Δημόσιο Τομέα και τις ΔΕΚΟ οι εμπειρογνώμονες επεσήμαναν πως έχουν υπεράριθμο προσωπικό, δεν τίθεται όμως θέμα απολύσεων. «Η κυβέρνηση θα αποφασίσει πώς θα εφαρμόσει το πρόγραμμα των πέντε αποχωρήσεων για κάθε πρόσληψη», τόνισαν.

Τέλος, οι υποστήριξαν ότι οι κλαδικές συμβάσεις επιδεινώνουν την ανταγωνιστικότητα και ότι στόχος είναι να περιοριστεί η εφαρμογή τους, χωρίς να θιγεί ο κατώτατος μισθός.

«Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στο θέμα του μνημονίου, το οποίο είναι αναγκαίο για την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση», δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, Γιάννης Στουρνάρας. Όπως είπε, «η κυβέρνηση θα πρέπει να δει το θέμα του μνημονίου ως καθήκον της και να θέσει στόχους σε αυτά που πρέπει να γίνουν και με το κατάλληλο προσωπικό να παρακολουθεί το έργο που είναι σε εξέλιξη».

Στο μεταξύ, στις 939 ΜΒ εκτινάχθηκε το spread των ελληνικών δεκαετών ομολόγων έναντι των γερμανικών μετά τη συνέντευξη τύπου της τρόικας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...