Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2010

Πυρετός διαπραγματεύσεων με την τρόικα για το Μνημόνιο Νο3

Σκληρές διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των επικεφαλής της τρόικας για τη νέα επικαιροποίηση του Μνημονίου, βάσει της οποίας θα εκταμιευτεί η τρίτη δόση του δανείου, ύψους 9 δισ. ευρώ, προς τη χώρας μας.
Η μαραθώνια συνάντηση -που άρχισε το πρωί του Σαββάτου και ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Κυριακής- πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών, μεταξύ του υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου και των επικεφαλής της τρόικας. Δεδομένου ότι το δημοσιονομικό σκέλος αποτυπώθηκε στον νέο προϋπολογισμό, αντικείμενο των πολύωρων συσκέψεων αποτελούν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαρθρωτικές αλλαγές που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο και η ταχεία προώθησή τους.
Για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε τον πρωθυπουργό, παρουσία του συμβούλου του κ. Παπανδρέου επί οικονομικών θεμάτων Λουκά Παπαδήμου, το βράδυ της Κυριακής.
Τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης θα λάβουν επίσημη μορφή τη Δευτέρα και οι αξιωματούχοι της τρόικας θα παρουσιάσουν τα συμπεράσματα του νέου ελέγχου της ελληνικής οικονομίας, σε συνέντευξη Τύπου που θα πραγματοποιηθεί -τελικά- το πρωί της Τρίτης.
Η τρόικα αναμένεται να περιγράφει ως απλά «ικανοποιητική» την πρόοδο που σημειώθηκε, αντί του «εντυπωσιασμένοι» της πρώτης έκθεσης, αποτυπώνοντας με αυτόν τον τρόπο τις υστερήσεις που θεωρεί ότι υπάρχουν.
Σε εκκρεμότητα παραμένει το φορολογικό νομοσχέδιο, με μέτρα κατά της φοροδιαφυγής και για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών, το νέο πλαίσιο της Διαιτησίας και οι αλλαγές στις συλλογικές συμβάσεις.
Για το τελευταίο των εργασιακών σχέσεων, ειδικότερα, η αρμόδια υπουργός Λούκα Κατσέλη εξέφρασε ανοικτά τη διαφωνία της με την τρόικα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι λάθος φάρμακο μπορεί να αποβεί μοιραίο.
Τα «καυτά» μέτωπα
Επιτακτικές θεωρούνται από τους εκπροσώπους του κλιμακίου της ΕΕ, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ οι αλλαγές στις ΔΕΚΟ, στην Υγεία και στις εργασιακές σχέσεις.
Αυτή τη φορά οι ελεγκτές ζητούν συγκεκριμένα μέτρα σε συγκεκριμένες χρονικές προθεσμίες, ενώ θα καταστήσουν σαφές ότι εάν χρειαστεί θα πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα ύψους περίπου 4,5 δισ. ευρώ μέσα στο 2011.
Η τρόικα πλέον δεν αρκείται στον λόγο των υπουργών και ζητεί και εγγυήσεις ότι οι δεσμεύσεις θα υλοποιηθούν και μάλιστα εντός των χρονοδιαγραμμάτων. Οι ίδιοι, μάλιστα, φέρεται να πρότειναν να υπογραφούν τα δύσκολα τμήματα του μνημονίου από τους αρμόδιους υπουργούς.
Το θέμα, προς το παρόν, παρέμεινε σε εκκρεμότητα, στελέχη του οικονομικού επιτελείου ωστόσο πιστεύουν ότι θα τεθεί ξανά τον Ιανουάριο οπότε η τρόικα θα επιστρέψει για νέο έλεγχο.
Συγκεκριμένες δεσμεύσεις και χρονοδιαγράμματα αναμένεται να περιέχει επίσης το νέο μνημόνιο και για άλλα διαρθρωτικά θέματα, χωρίς άμεσο οικονομικό αποτέλεσμα, όπως η πάταξη της γραφειοκρατίας και η δυνατότητα ίδρυσης επιχειρήσεων σε μια μέρα.

Πηγή: news.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...