Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου 2010

Από βδομάδας η πρόσκληση Παπανδρέου στους πολιτικούς αρχηγούς για διάλογο

Για την επόμενη εβδομάδα προσδιορίζεται, χρονικά, η πρόσκληση για διάλογο που θα απευθύνει στους αρχηγούς των κομμάτων ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Γιώργος Παπανδρέου, προκειμένου να τους ενημερώσει για την κατάσταση της οικονομίας. Πρόσκληση θα λάβουν, επίσης, τόσο ο Φώτης Κουβέλης όσο και η Ντόρα Μπακογιάννη.

Σύμφωνα με το Βήμα, ο πρωθυπουργός εκτιμά πως η ερχόμενη εβδομάδα είναι ο καταλληλότερος χρόνος για να εκδηλώσει την πρωτοβουλία που έχει ήδη προαναγγείλει στις δηλώσεις του, καθώς η επιδίωξή του είναι να γνωρίζει τις απόψεις και τις διαθέσεις των πολιτικών αρχηγών προτού αρχίσει η συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή και προτού ο ίδιος συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ (16-17 Δεκεμβρίου).

Οι τελικές αποφάσεις για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί θα αποφασιστούν το Σαββατοκύριακο σε ειδική σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ του Γ. Παπανδρέου και των στενών συνεργατών του.

Θεωρείται όμως βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός θα καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς σε διαδοχικές συναντήσεις και όχι όλους μαζί, για δύο βασικούς λόγους:

Πρώτον, επειδή σε μια συνάντηση με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς θα είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί κεντρική συνεννόηση και, δεύτερον, επειδή δεν επιθυμεί οι διαβουλεύσεις αυτές να λάβουν χαρακτήρα Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, το οποίο κατά το Σύνταγμα δικαιούται να συγκαλέσει μόνο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Κορυφαίοι υπουργοί εκτιμούν πως ο κ. Παπανδρέου και η κυβέρνηση μόνο κέρδη μπορούν να αποκομίσουν από την πρόσκληση στα κόμματα για εθνική συνεννόηση.

Αν η προσπάθεια καρποφορήσει, τότε ο πρωθυπουργός ενισχύει τη διαπραγματευτική θέση του στο εξωτερικό και διευκολύνεται η πρόθεσή του να προωθήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την εξυγίανση της οικονομίας. Σε περίπτωση όμως κατά την οποία η προσπάθειά του αποτύχει, τότε μπορεί να καταγγείλει για αδιαλλαξία την αντιπολίτευση και να καρπωθεί αποκλειστικά τα αποτελέσματα εφαρμογής του μνημονίου, όταν πλησιάσει η ώρα των εθνικών εκλογών.

«Ναι» στην πρόσκληση, «όχι» λευκή επιταγή

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς έχει ήδη γνωστοποιήσει σε συνεργάτες του πως αν προσκληθεί από τον κ. Παπανδρέου θα ανταποκριθεί, διευκρινίζοντας πάντως πως η διάθεσή του για συνεννόηση δεν σημαίνει ότι συναινεί στην κυβερνητική πολιτική, ούτε ότι παρέχει στον κ. Παπανδρέου «λευκή επιταγή».

Θετικά θα απαντήσει και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας. Ωστόσο, όπως τονίζουν στελέχη της Κουμουνδούρου, η αποδοχή της πρόσκλησης δεν αποτελεί αποδοχή του συναινετικού κλίματος, αλλά μια ευκαιρία για να εκφράσει ο ΣΥΝ την αντίθεσή του στις επιλογές της κυβέρνησης.

Βέβαιο είναι ότι θα ανταποκριθούν στον διάλογο και οι Γ.Καρατζαφέρης, Φ. Κουβέλης και Ντόρα Μπακογιάννη.Πηγή: news.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...