Κυριακή, 14 Νοεμβρίου 2010

Αγανάκτηση και απογοήτευση


Οργή, αγανάκτηση, ανησυχία και απογοήτευση είναι τα συναισθήματα που διακατέχουν τους πολίτες με αφορμή τα όσα συμβαίνουν το τελευταίο χρόνο στην Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Public Issue για το ΣΚΑΪ για την επόμενη ημέρα των εκλογών, με το 56% να θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας.

Ειδικότερα, 74% εκφράζει αρνητική γνώμη για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείου (ΔΝΤ), 59% πιστεύει ότι η παρουσία του βλάπτει την Ελλάδα, ενώ το 65% ζητά να φύγει από την Ελλάδα. 51% εκφράζει αρνητική γνώμη για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Σε ερώτηση για το τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα σήμερα με το δημόσιο χρέος της, το 46% ζητά επαναδιαπραγμάτευση με τους δανειστές για πληρωμή μόνο ενός μέρους, 23% ζητά συνέχιση της εφαρμογής των μέτρων του Μνημονίου, ενώ 14% ζητά να μην πληρώσει η Ελλάδα το χρέος και να προχωρήσει σε στάση πληρωμών. Πάντως, το 69% πιστεύει ότι η χώρα δε θα πρέπει να φύγει από τη ζώνη του Ευρώ.Αναφορικά με το ποιοι ευθύνονται για το χρέος της Ελλάδας, η συντριπτική πλειοψηφία (96%) απαντά οι ελληνικές κυβερνήσεις και ακολουθούν οι κερδοσκόποι (87%), οι ελληνικές τράπεζες (72%), οι μεγάλες χώρες της ΕΕ (69%), οι ξένες τράπεζες (66%) και τέλος οι ίδιοι οι Έλληνες πολίτες (54%).

Εξάλλου, 66% των ερωτώμενων απαντούν ότι δεν εμπιστεύονται τους Γιώργο Παπανδρέου και Γιώργο Παπακωνσταντίνου για τη διαχείριση των προβλημάτων της οικονομίας, ενώ 65% εκτιμά ότι η στάση του Αντώνη Σαμαρά στα θέματα της οικονομίας είναι λάθος.

Η έρευνα της Public Issue πραγματοποιήθηκε το διάστημα 4-6 Νοεμβρίου 2010, σε δείγμα 1.027 ατόμων.

Αναλυτικά η δημοσκόπηση (PDF). Πατήστε ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...