Πέμπτη, 16 Δεκεμβρίου 2010

Καταγγέλλουν τη χρήση απαγορευμένων χημικών από την αστυνομία οι Οικολόγοι Πράσινοι

Την «έντονη» ανησυχία τους εκφράζουν οι Οικολόγοι Πράσινοι αναφορικά με τη χρήση των απαγορευμένων χημικών αερίων τύπου CS από την αστυνομία κατά των διαδηλωτών στο χθεσινό συλλαλητήριο.
Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι Οικολόγοι Πράσινοι, χθες εντόπισαν ένα φιαλίδιο με το απαγορευμένο χημικό αέριο ημερομηνίας 2010. Έτσι ζητούν διευκρινίσεις και ανεξάρτητη έρευνα ώστε να διαπιστωθεί ποιος αρμόδιος και με ποια διαδικασία πήρε την απόφαση να προμηθευτεί η ελληνική αστυνομία όχι μόνο παλαιότερα, αλλά και εντός του 2010 με τέτοιες ουσίες, ποια είναι η ποσότητά τους, και αν υπάρχει πρόβλεψη για την ασφαλή καταστροφή τους.

 Εκφράζουν δε την ανησυχία τους έπειτα από την πληροφορία ότι χρησιμοποιήθηκε και χημικό τύπου Admisite-DΜ, πρόκειται για αέριο, όπως ενημερώνουν, με υψηλή τοξικότητα και μακροχρόνιες συνέπειες στην υγεία.
Σημειώνεται ότι το Πρωτόκολλο της Γενεύης (1969) και η Σύμβαση του Παρισιού (1993) ορίζουν ότι αέρια όπως το CS και το Admisite-DM συνιστούν χημικά όπλα και γι αυτό απαγορεύεται η χρήση τους. Καμιά εξαίρεση δεν επιτρέπεται φυσικά ούτε για σκοπούς αστυνόμευσης, αφού βάσει των Συνθηκών απαγορεύονται ακόμη και σε εμπόλεμες περιόδους.
«Μας προβληματίζει ιδιαίτερα πως, παρά τις εξαγγελίες για κατάργηση της χρήσης επικίνδυνων χημικών σε διαδηλώσεις, όχι μόνο δεν σταμάτησαν αυτά` να χρησιμοποιούνται ,αλλά και έγιναν νέες παραλαβές τους. Στην χθεσινή συμμετοχή μας στην διαδήλωση της Θεσσαλονίκης, όπου πέσαμε θύματα ανεξέλεγκτης χρήσης χημικών εκ μέρους της αστυνομίας, περισυνέλεξα η ίδια φιαλίδιο με το απαγορευμένο αέριο CSκαι ημερομηνία φετινής παραλαβής. Η κυβέρνηση οφείλει εξηγήσεις στους πολίτες για το πόσα, και ποια επικίνδυνα και διεθνώς απαγορευμένα χημικά, έχει προμηθευθεί» δήλωσε η εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Ελεάννα Ιωαννίδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...