Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου 2011

ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Να, γιατί καταψηφίζει η ΔΗΜΑΡ το νομοσχέδιο για τα επαγγέλματα

Τους λόγους για τους οποίους η ΔΗΜΑΡ καταψήφισε το νομοσχέδιο για τα επαγγέλματα ενέπτυξε στη Βουλή ο Πρόεδρος της  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ, στην συζήτηση  για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων.

Ειδικότερα για τη στάση της τρόικα και την τακτική της κυβέρνησης ο κ. Κουβέλης είπε:

"Οφείλετε να ενημερώσετε τις πολιτικές δυνάμεις αναφορικά με τα όσα συζητάτε, διαπραγματεύεστε και εντέλλεστε από την Τρόικα. Και δεν θα έπρεπε να υπάρχει αυτή η ιταμή συμπεριφορά των εκπροσώπων της τρόικας, για να μας απευθύνετε επιστολή, προκειμένου να συναντηθούν εκπρόσωποι των κομμάτων μ’ εσάς, για να πληροφορηθούν το τι ακριβώς συμβαίνει.

Αναφορικά με την πρόσκληση που μας απευθύνατε, θα ανταποκριθούμε. Θα συναντηθούμε προκειμένου να σας πούμε τη θέση μας, να εκφράσουμε την αντίθεσή μας προς τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζετε τα μεγάλα, τα σημαντικά προβλήματα της χώρας μας, με μία κοινωνία τεμαχισμένη.

Πήρατε μια απαράδεκτη εξουσιοδότηση από τη Βουλή των Ελλήνων, να διαπραγματεύεστε και να προχωράτε και σε αναθεωρήσεις του Μνημονίου. Έχετε όμως την υποχρέωση να ενημερώνετε την Βουλή. Να ενημερώνετε τους εκπροσώπους του Ελληνικού λαού και τούτο ανεξάρτητα από την απαράδεκτη εξουσιοδότηση που πήρατε να χειρίζεστε εν λευκώ την εξέλιξη των πραγμάτων για τη χώρα μας και υπό το καθεστώς της επιτήρησης. "

Για το νομοσχέδιο ανέφερε:

"Κανένας δεν θέλει να υπάρχουν περιορισμοί, οι οποίοι θα εμποδίζουν την άσκηση του επαγγέλματος για τον οποιονδήποτε έχει τις προϋποθέσεις, έχει τους όρους, έχει τα προσόντα, για να το ασκήσει. Αλλά πίσω από τη γενικότητα του όρου άνοιγμα ή κλείσιμο των επαγγελμάτων διαμορφώνονται ψευδεπίγραφα στοιχεία κάποιας γενικής και αφηρημένης ιδεολογίας, περί την ελευθερία του επαγγέλματος.

Ερωτώ για ποιο άνοιγμα των επαγγελμάτων μιλάμε; 42.000 οι δικηγόροι στην Ελλάδα. Ο μεγαλύτερος αριθμός δικηγόρων σε απόλυτη μέτρηση και όχι κατ’ ανολογίαν σε ολόκληρη την Ευρώπη. 40% των δικηγόρων και ομιλώ για την Αθήνα, δεν έχουν πραγματοποιήσει μία παράσταση ολόκληρο το 2010 στο δικαστήρια. Κατά συνέπεια, ποια δικηγορική ύλη και ποια δικηγορική αμοιβή επηρεάζει το κόστος της απονεμόμενης δικαιοσύνης; Όταν για παράδειγμα δεν γίνεται καμία αναφορά πόσο επηρεάζεται το κόστος της απονεμόμενης δικαιοσύνης και ως προς την ουσία, αλλά και ως προς την οικονομική τους αποτίμηση, όταν έχουμε δικαστικές αποφάσεις που εκκρεμούν επί πέντε, έξι, επτά έτη, όταν έχουμε διαδίκους να σέρνονται πάνω κάτω καθημερινά στα δικαστήρια, όταν τα δικαστήρια δεν προλαβαίνουν να δικάσουν τότε για ποιο δημόσιο συμφέρον μιλάτε;

Όλα αυτά δεν τα αντιμετωπίζει το νομοσχέδιο κι έρχεστε μ’ ένα σχήμα νομοθετικά πρωθύστερο να καθορίσετε ζητήματα δήθεν περιορισμών, όταν προηγουμένως δεν έχετε καθορίσει τα επαγγελματικά δικαιώματα, δηλαδή, την οριοθέτηση του κάθε επαγγέλματος. Η ελεύθερη άσκηση του επαγγέλματος δεν αντιστρατεύεται, αντίθετα επιβάλλει την οριοθέτηση και την προστασία του ασκούμενου επαγγέλματος. Αυτά πότε θα γίνουν; Με την έκδοση των Προεδρικών Διαταγμάτων και των Υπουργικών Αποφάσεων; Και μάλιστα με μία απαράδεκτα ευρεία νομοθετική εξουσιοδότηση. Έχει φτάσει η Βουλή στο σημείο να νομοθετεί, αλλά να νομοθετεί ελλειπτικά, γιατί τα κύρια ζητήματα, με μία απαράδεκτη νομοθετική εξουσιοδότηση, δίνονται για ρύθμιση στον υπουργό, ή στο περιεχόμενο ενός Προεδρικού Διατάγματος, δηλαδή και πάλι στον Υπουργό.

Το νομοθέτημα δεν υπηρετεί την επί της ουσίας ρύθμιση των ζητημάτων των επαγγελμάτων. Ψευδεπίγραφα αναφέρεται στο άνοιγμα των επαγγελμάτων. Σε απορρύθμιση οδηγείται η άσκηση των επαγγελμάτων. Καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο για τους λόγους που σας προανέφερα".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...