Τρίτη, 22 Μαρτίου 2011

Βενιζέλος: Οι διευκολύνσεις απορρέουν από το πλαίσιο του ΟΗΕ

Evangelos Venizelos, Minister for National DefenceImage via WikipediaΟι διευκολύνσεις υποστηρικτικού χαρακτήρα που παρέχει η χώρα μας προς φίλες και σύμμαχες χώρες απορρέουν από το δικαιοπρακτικό πλαίσιο του ΟΗΕ, το κανονιστικό πλαίσιο της απόφασης 1973 του ΟΗΕ για τη Λιβύη και το άρθρο 28 παράγραφος 2 του Συντάγματος σχετικό με την ένταξη μας στα Ηνωμένα, διευκρίνισε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος.
Ευ. Βενιζέλος: Δεν μετέχουμε σε επιχειρήσεις στρατιωτικού χαρακτήρα
Παράλληλα γνωστοποίησε ότι οι χώρες που υποβάλλουν αιτήματα τέτοιου χαρακτήρα προς την Ελλάδα επικαλούνται την απόφαση 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Σε ό,τι αφορά τα μέσα που έχουν ανακοινωθεί ότι διαθέτει η χώρα μας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, ο κ. Βενιζέλος σχολίασε ότι είναι πολύ σημαντικό το ελικόπτερο έρευνας και διάσωσης να επιχειρεί εντός της περιοχής εθνικής δικαιοδοσίας, η παροχή εικόνας στο CAOC-7 στη Λάρισα μέσω του Αερομεταφερόμενου Συστήματος Εγκαιρης Προειδοποίησης Ελέγχου όπως και το γεγονός ότι το γαλλικό αεροπλανοφορό έχει ζητήσει να δρα από το χώρο του FIR Αθηνών καθώς αυτό συνδέεται με την υποβολή σχεδίων πτήσεως και τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.
Η φρεγάτα και το ελικόπτερο θα επιχειρούν, στο πλαίσιο της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη.
Σχετικά με τις πληροφορίες περί διάθεσης τεσσάρων F-16 στο ΝΑΤΟ, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ έκανε μία ενημέρωση για τις δυνατότητες διάθεσης που έχουμε.
Παράλληλα επανέλαβε ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα στη χώρα μας από τα οπλικά συστήματα που διαθέτει η Λιβύη. Όπως είπε, η εμβέλειά τους είναι συντρηπτικά μικρότερη ακόμη και αν ληφθεί υπόψιν και το θεωρητικό επίπεδο εμβέλειας τους.
Ακόμη, δήλωσε ότι λαμβάνονται όλα τα μέτρα για την προστασία των στρατιωτικών εγκαταστάσεων σε συνεργασία με το λιμενικό και την αστυνομία.
Επιπλέον, ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για εμφανή περίοδο αμηχανίας του ΟΗΕ για να λάβει τη δύσκολη απόφαση για τη Λιβύη.
Σε επίπεδο ΕΕ, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αίτημα προς τη χώρα μας όσον αφορά στην πρωτοβουλία για ανάληψη ανθρωπιστικών δράσεων.
Εν τω μεταξύ στο Ναύσταθμό της Σούδας και την 115 πτέρυγα Μάχης βρέθηκε χθες το βράδυ και μέχρι σήμερα νωρίς το πρωί ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Πτέραρχος Ιωάννης Γιάγκος. Στη Σούδα έχουν προσγειωθεί τα αεροσκάφη της Νορβηγίας -ανάμεσα τους ένα C-130- και αναμένονται εντός της ημέρας τα αεροσκάφη του Κατάρ.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...