Παρασκευή, 29 Απριλίου 2011

Η υπόθεση των υποβρυχίων θα εξεταστεί στο σύνολό της, διαβεβαιώνει ο Ευ.Βενιζέλος

ΓΙΑ "ΞΕΚΑΤΙΝΙΑΣΜΑ" ΜΙΛΑΕΙ Η ΔΗΜ. ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Η υπόθεση της προμήθειας των υποβρυχίων θα εξεταστεί στο σύνολό της από την Ειδική Διαρκή Επιτροπή Αμυντικών Εξοπλισμών και Συμβάσεων, τόνισε ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας σε όσους υποστηρίζουν ότι η Βουλή περιορίζεται μόνο στη διερεύνηση τυχών ευθυνών του πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου. 

Ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Ανδρέας Παπαδόπουλος, δήλωσε για την αντιπαράθεση ΝΔ-ΛΑΟΣ:

"Είναι λυπηρό ΝΔ και ΛΑΟΣ να ξεκατινιάζονται για το σκάνδαλο των υποβρυχίων και να απαξιώνουν ακόμα περισσότερο το πολιτικό σύστημα". 

Σε δηλώσεις του στον Real FM, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας  Ευάγγελος Βενιζέλος, τόνισε πως δεν συστάθηκε μία ξεχωριστή επιτροπή, καθώς όπως είπε, με δική του πρωτοβουλία εδώ και ενάμιση χρόνο, η Βουλή διαθέτει μία ολιγομελή επιτροπή, η οποία είναι απολύτως εξειδικευμένη στα θέματα του υπουργείου Άμυνας και ειδικότερα στα θέματα των εξοπλισμών. 

«Εφόσον λοιπόν διαθέτει η Βουλή μία τέτοια επιτροπή με 15 βουλευτές, οι οποίοι επί ενάμισι χρόνο ασχολούνται με τα θέματα αυτά και έχουν συζητήσει τουλάχιστον δέκα φορές για το ζήτημα των υποβρυχίων, γιατί να φτιάξουμε μία άλλη επιτροπή, η οποία εκ του μηδενός θα αρχίσει να ερευνά ένα θέμα, με το οποίο δεν έχει καμία επαφή».

Σε ό,τι αφορά τον πρώην υπουργό Άκη Τσοχατζόπουλου, ο κ. Βενιζέλος είπε πως η κατηγορία για διακίνηση «μαύρου χρήματος» δεν συνδέεται με την άσκηση καθηκόντων και άρα δεν παραγράφεται.

Όπως επισήμανε, είναι διαφορετικό να υπάρχουν ενδείξεις για διακίνηση «μαύρου» χρήματος και δωροδοκίας, από το αν μία σύμβαση είναι καλή ή κακή, «από το αν ένας υπουργός ενήργησε σωστά ή λανθασμένα, αλλά το λανθασμένα δεν σημαίνει και ποινικό δόλο. Πολιτικές ευθύνες υπάρχουν, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει πάντα να ποινικοποιούνται».

Ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε ότι η Προανακριτική για την υπόθεση των υποβρυχίων δεν θα φτάσει σε αδιέξοδο. «Ακούστηκαν πολλά και αξιόλογα νομικά επιχειρήματα (σ.σ.: από την πλευρά του κ. Τσοχατζόπουλου), (...) όταν υπάρχει ένα ποινικό αδίκημα που συνάπτεται με την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων, τότε αυτό πράγματι υπακούει σε χρονικούς περιορισμούς, οι οποίοι είναι πάρα πολύ αυστηροί (...). Αυτό είναι τελείως διαφορετικό από αδικήματα που δεν συνδέονται με την άσκηση των καθηκόντων, γιατί, για παράδειγμα, το ξέπλυμα 'μαύρου' χρήματος, σε καμία περίπτωση δεν συνδέεται με την άσκηση καθηκόντων» είπε, σημειώνοντας:

«Η δωροδοκία έχει κριθεί από τη Δικαιοσύνη, με βουλεύματα και αποφάσεις, ότι συνδέεται με την άσκηση υπουργικών καθηκόντων. Η δωροδοκία από μόνη της θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι έχει παραγραφεί, αλλά συνδεδεμένη με τη διακίνηση μαύρου χρήματος, άρα ως προϋπόθεση για την τέλεση του εγκλήματος της διακίνησης 'μαύρου' χρήματος, είναι ένα ενεργό ποινικό αδίκημα, το οποίο δεν έχει παραγραφεί, γιατί δεν συνδέεται με την άσκηση των καθηκόντων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...