Τρίτη, 17 Μαΐου 2011

Νέα εθνική συννενόηση ζήτησε ο Γ. Παπανδρέου, από το βήμα του Economist

Την αναγκαιότητα μιας νέας εθνικής συνεννόησης εντός της χώρας, χωρίς εξωραϊσμούς και «μαγικές συνταγές» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην αποψινή του ομιλία στο συνέδριο του Economist, υπογραμμίζοντας ότι απαιτείται σοβαρότητα, υπευθυνότητα και αφοσίωση από όλους, κοινωνία, επιχειρηματίες και πολιτικά κόμματα, ώστε η βούληση όλων να αλλάξει η Ελλάδα να γίνει παντού σαφής και κατανοητή.
Απευθυνόμενος στην «15η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης του Economist στην Αθήνα» που πραγματοποιείται στο Λαγονήσι, ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι υπάρχουν ενδείξεις εξόδου της Ελλάδας από την ύφεση, καθώς οι εξαγωγές αυξάνονται, η ανταγωνιστικότητα βελτιώνεται, ενώ σε θετική τροχιά κινούνται ο τουρισμός και η ναυτιλία, και συνδυάζοντας όλα αυτά και με την εκτίμηση της Κομισιόν ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές το 2012 έκανε λόγο «για μια μικρή αχτίδα φωτός».
Σε ότι αφορά την αναδιάρθρωση χρέους ο πρωθυπουργός είπε ότι «η ελληνική κυβέρνηση, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και οι χώρες της ευρωζώνης εξακολουθούν να εκτιμούν ότι το κόστος -για τους πολίτες μας, για την οικονομία, για το ελληνικό και ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, για τα ασφαλιστικά ταμεία και για την Ευρωζώνη- είναι μεγαλύτερο από το όποιο πιθανόν όφελος».
Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος με λεπτομέρειες στις μεταρρυθμίσεις στις οποίες προέβη η κυβέρνηση, είπε ότι οι Έλληνες έκαναν τεράστιες θυσίες τα τελευταία χρόνια και υπογράμμισε ότι θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να πετύχει η χώρα πρωτογενές πλεόνασμα το οποίο αποτελεί σημάδι πως το χρέος αντιμετωπίζεται.
«Στόχος μας είναι η Ελλάδα να μην εξαρτάται από τους πιστωτές, ακόμα κι αν είναι φίλοι ή εταίροι» τόνισε ο κ. Παπανδρέου.
Αναφερόμενος στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθερότητας, ο κ. Παπανδρέου μίλησε για ένα «εξαιρετικά φιλόδοξο πρόγραμμα» που θα περιλαμβάνει ιδιωτικοποιήσεις, οικονομίες κλίμακας στον δημόσιο τομέα, περιορισμό της σπατάλης και αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και τόνισε ότι η κυβέρνηση θα λάβει και οποιαδήποτε απαραίτητα πρόσθετα μέτρα προκειμένου να επιτευχθούν οι οικονομικοί στόχοι του 2011.
Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι από εδώ και στο εξής απαιτείται η εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου προγράμματος για την αναδιάρθρωση των θεσμών, της οικονομίας και της κοινωνίας μέσω προγραμμάτων καταπολέμησης της ανεργίας και δημιουργίας «πράσινης» και βιώσιμης ανάπτυξης, η σαφής δέσμευση για την απαραίτητη υποστήριξη αυτού του προγράμματος από τους θεσμικούς εταίρους και η καλή διαχείριση του χρέους.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι με την λήξη του Μεσοπρόθεσμου το 2015, στόχος είναι η μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2014 και στο 1% του ΑΕΠ το 2015, γεγονός το οποίο θα επιτρέψει την δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος 5% το 2014.
Σε ότι αφορά το σκέλος των δαπανών του Μεσοπρόθεσμου ο πρωθυπουργός ανέφερε την μείωση των απασχολούμενων στον δημόσιο τομέα κατά 150.000 άτομα η οποία θα επιτευχθεί με την μη αντικατάσταση υπαλλήλων που συνταξιοδοτούνται ή/και μέσω εθελουσίας εξόδου, την εφαρμογή νέου μισθολογίου στο Δημόσιο σε αντιστοιχία με εκείνο του ιδιωτικού τομέα, το οποίο θα επιβραβεύει την παραγωγικότητα.
Επίσης το σκέλος των δαπανών θα περιλαμβάνει την συγχώνευση ή το κλείσιμο εταιρειών του δημοσίου που δεν εξυπηρετούν τον σκοπό τους, την επανεξέταση και στόχευση των κοινωνικών επιδομάτων και την καταπολέμηση της σπατάλης στον δημόσιο τομέα.
Σε ότι αφορά το σκέλος των εισοδημάτων του προγράμματος, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για επανεκτίμηση των φοροαπαλλαγών και την διατήρηση εκείνων που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα, και την ολομέτωπη επίθεση στην φοροδιαφυγή.
Ο κ. Παπανδρέου έκανε επίσης λόγο για φιλόδοξο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων με στόχο τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ που αντιστοιχούν σε 20 ποσοστιαίες μονάδες του χρέους.
Επίσης ο κ. Παπανδρέου είπε ότι θα μειωθεί η συμμετοχή του δημοσίου στις επιχειρήσεις που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο -τηλεπικοινωνίες, λιμάνια, τομέα διαχείρισης υδάτων, ηλεκτρική ενέργεια και τυχερά παιχνίδια.
Αποκλείοντας, εκ νέου, το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα αλλάζει μέσα σε ένα πολύ δύσκολο διεθνές περιβάλλον και πρόσθεσε ότι «από τα διεθνή ΜΜΕ δεν ζητάμε τίποτα περισσότερο από τον σεβασμό σε αυτό που κάνουμε».
Σημείωσε ότι η Ελλάδα ξέρει, από την παράδοσή της, τι σημαίνει να ταξιδεύεις προς την Ιθάκη, εν μέσω Κυκλώπων και Σειρήνων και τόνισε ότι σε αυτό το ταξίδι μαθαίνουμε και βελτιωνόμαστε, καθώς οι πολιτικές μας τώρα θέτουν τις βάσεις για μια καλύτερη και πιο ανταγωνιστική οικονομία, βασισμένη στην καινοτομία, την πράσινη ανάπτυξη και την υψηλή ποιότητα προϊόντων.
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η Ελλάδα θα το πετύχει αυτό γιατί πέρα από την δέσμευση της κυβέρνησης και την πολιτική της βούληση υπάρχουν και οι κοινωνικοί εταίροι και ζήτησε από όλους -κοινωνία, επιχειρηματίες, κοινωνικούς εταίρους και πολιτικές ηγεσίες-νέα εθνική συνεννόηση εντός της χώρας.
Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην θέση της Ελλάδας ως σημείο σοβαρής σταθερότητας στην περιοχή, και κλειδί της ευρωπαϊκής προοπτικής και ενσωμάτωσης των Βαλκανίων στην ΕΕ, επισημαίνοντας ότι «οι σχέσεις μας με την Τουρκία συμπυκνώνουν τις δυνατότητες και τις δυσκολίες των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ».
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης ότι η Ελλάδα είναι η χώρα-κλειδί για τις σχέσεις με την Τουρκία και την επίλυση του Κυπριακού, αναφέρθηκε στις σχέσεις Ελλάδας-Κίνας και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να προωθήσει την ειρήνη στην Μ. Ανατολή.
Ο κ. Παπανδρέου ο οποίος στην αρχή της ομιλίας του αναφέρθηκε και στο παρελθόν της χώρας κάνοντας λόγο για έλλειμμα αξιοπιστίας, κακοδιαχείριση ενός τεράστιου δυναμικού, αλλά και για την βαθμιαία αποκατάσταση της αξιοπιστίας μας μέσω της προσπάθειας που γίνεται και των βημάτων υποστήριξης των οποίων έτυχε η Ελλάδα από τους εταίρους της, κατέληξε λέγοντας ότι η Ελλάδα θα αλλάξει «γιατί το χρωστάμε στους εαυτούς μας, και γιατί έχουμε όλες τις δυνατότητες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...