Παρασκευή, 20 Ιουλίου 2012

ΔΝΤ: «Μικρές» οι μειώσεις που έχουν επιβληθεί μέχρι τώρα στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα!

Τη χωρίς παρεκκλίσεις εφαρμογή των μέτρων του Μνημονίου για την αύξηση των εσόδων και την περικοπή των δαπανών ζήτησε από την κυβέρνηση το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο συνέστησε... εμμέσως και νέες μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα, χαρακτηρίζοντας ως «μικρές» αυτές που έχουν μέχρι τώρα επιβληθεί.

Στο πλαίσιο έκθεσης του ΔΝΤ για την ευρωζώνη, το Ταμείο υπογραμμίζει, αναφορικά με την Ελλάδα, πως, εφόσον ληφθούν μέτρα, η δημοσιονομική προσαρμογή τη διετία 2012 - 2013 θα ξεπεράσει το 3,5% του ΑΕΠ, δηλαδή τα 7 δισ. ευρώ. Το ΔΝΤ αναφέρει πως η ανεργία στην Ελλάδα θα παραμείνει υψηλή, καθώς η παρατεταμένη ύφεση, αλλά και η αδύναμη ανάπτυξη έως το 2016 δεν προσφέρουν τις συνθήκες για να επιστρέψει η ανεργία στα προ της κρίσης επίπεδα.

Ωστόσο, υπογραμμίζεται πως παρά τις ευρύτερες συνθήκες προσαρμογής στην ελληνική οικονομία το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος κατέγραψε συγκριτικά μικρή μείωση.

Συνοψίζοντας τις υποχρεώσεις της Ελλάδας στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής το ΔΝΤ διατυπώνει τις παρακάτω συστάσεις:

-Καθορισμός και ψήφιση των υπολειπόμενων μέτρων στο σκέλος των εσόδων και των δαπανών, που είναι απαραίτητα για την επίτευξη του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού στόχου.

-Θεσμικές μεταρρυθμίσεις δημοσιονομικού χαρακτήρα για τη βελτίωση της είσπραξης των εσόδων, με έμφαση στην πρόληψη της συσσώρευσης καθυστερούμενων υποχρεώσεων εκ μέρους του Δημοσίου.

-Οριστικοποίηση της στρατηγικής για την ανακεφαλαιοποίηση των βιώσιμων τραπεζών και καθορισμός του χρονικού πλαισίου για τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

-Ολοκλήρωση των σχεδίων για την επίλυση του θέματος των κρατικών τραπεζών με τον οικονομικότερο δυνατόν τρόπο, διασφαλίζοντας την προστασία των καταθετών.

-Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας με μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, με την απελευθέρωση των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών και μέσα από τη μεταρρύθμιση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...