Κυριακή, 29 Ιουλίου 2012

ΔΗΜΑΡ - Λυκούδης: Παραμύθια η ενιαία παράταξη με το ΠΑΣΟΚ

Διαψεύδει κατηγορηματικά o βουλευτής επικρατείας της ΔΗΜΑΡ, Σπύρος Λυκούδης, στο Tvxs, το δημοσίευμα της "Καθημερινής", σύμφωνα με το οποίο, στελέχη των δύο κομμάτων που συγκυβερνούν συνειδητοποιούν την ανάγκη ίδρυσης μιας νέας πολυσυλλεκτικής κεντροαριστερής παράταξης, όπου θα ενταχθούν σαν συνιστώσες - μάλλον κατά το πρότυπο του ΣΥΡΙΖΑ - το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜΑΡ, οι Οικολόγοι και ενδεχομένως κι άλλες δημοκρατικές δυνάμεις, και μάλιστα έχουν αρχίσει και οι σχετικές διεργασίες.

Σύμφωνα με το εκτενές ρεπορτάζ του Κωνσταντίνου Ζούλα στην «Καθημερινή της Κυριακής», ο Ευ. Βενιζέλος, μεταξύ των συναντήσεων που είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς και την τρόικα, συνέστησε μια άτυπη πενταμελή επιτροπή που επί της ουσίας έχει ακριβώς αυτό τον στόχο. Οι κ. Π. Κουκουλόπουλος, Π. Ευθυμίου, Κ. Σκανδαλίδης, Μίμης Ανδουλάκης και Νίκος Ανδρουλάκης, που την αποτελούν, έλαβαν την εντολή να παρουσιάσουν συντομότατα μια πλατφόρμα έναρξης προγραμματικού διαλόγου με όσα κόμματα ή και πολιτικούς φορείς ανήκουν στο λεγόμενο ριζοσπαστικό Κέντρο και την ευρύτερη Κεντροαριστερά.
Ενδεικτικό μάλιστα της σημασίας που προσδίδει ο κ. Βενιζέλος στην επιζητούμενη αυτή σύγκλιση είναι ότι η συγκεκριμένη επιτροπή συνεδρίασε κιόλας δύο φορές και δεσμεύθηκε ώς τις 19 Αυγούστου να συντάξει δύο πλήρεις εισηγήσεις. Μία που θα απευθύνεται προς τη ΔΗΜΑΡ και τους Οικολόγους, περιγράφοντας τις προγραμματικές θέσεις επί των οποίων τα δύο κόμματα θα προσκληθούν σε εφ’ όλης της ύλης διάλογο, και ακόμη μία, η οποία θα αποσταλεί σε γνωστούς φορείς ή και σε κινήσεις πολιτών («Μπροστά», «Νέοι Μεταρρυθμιστές», «Π80», «Πολιτεία 2012», «Πρωτοβουλία Β» κ.λπ.) με ακριβώς την ίδια στόχευση.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, άνάλογοι προβληματισμοί διατυπώνονται και στη ΔΗΜΑΡ. Ακόμη και στενοί συνεργάτες του Φ. Κουβέλη παραδέχονται ήδη ότι το κόμμα τους είναι πολύ δύσκολο να βγει εκλογικά αλώβητο από την επιλογή της συμμετοχής τους στην κυβέρνηση. Και ως μόνη λύση προκρίνουν και εκείνοι τη σύσταση μιας ευρύτερης κεντροαριστερής παράταξης στην οποία οι μετέχοντες σχηματισμοί θα διατηρήσουν την κομματική αυτονομία τους, αλλά θα διεκδικήσουν από κοινού την ψήφο. Οι ίδιες πηγές ωστόσο θέτουν κυρίως προς το ΠΑΣΟΚ κάποια προαπαιτούμενα, όπως, να αποδοκιμάσει το ΠΑΣΟΚ όχι μόνον θεωρητικώς αλλά και με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες το «αμαρτωλό», όπως το ονομάζουν, παρελθόν του.

Μάλιστα μετατέθηκε για την άνοιξη του 2013 το συνέδριο της ΔΗΜΑΡ για να κερδηθεί χρόνος ώστε να εξευρεθούν οι ισορροπίες ανάμεσα στην Κεντρική Επιτροπή και την Κ.Ο.
Είναι γενονός ότι τα υπό ανακοίνωση οικονομικά μέτρα δοκιμάζουν πρωτίστως τη ΔΗΜΑΡ. Δεν θα ήταν υπερβολή να λεχθεί ότι είναι η πρώτη φορά στη νεότερη ελληνική ιστορία που ένα κόμμα της Αριστεράς θα κληθεί να συναινέσει όχι μόνον στον περιορισμό του κράτους, αλλά και σε εξόφθαλμα αντιλαϊκές αποφάσεις. Σε περικοπές μισθών και συντάξεων, οι οποίες δεν είναι μόνον άδικες, αλλά μπορούν να αποδειχθούν και ατελέσφορες. Το ενδεχόμενο αυτό σε συνδυασμό και με την εμφανή πλέον δυσκολία της ΔΗΜΑΡ να πιστωθεί οφέλη από την κυβερνητική της σύμπραξη προκαλεί και εσωτερικούς τριγμούς στο κόμμα. Έτσι ο Φ. Κουβέλης εγκατέλειψε το σχέδιο να συγκαλέσει συνέδριο το φθινόπωρο, όπως ήταν η πρόθεσή του.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...