Παρασκευή, 28 Δεκεμβρίου 2012

Παπακωνσταντίνου: «Δεν έχω καμία σχέση με τη λίστα»


Συγγενικά πρόσωπα του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, πρώην υπουργού Οικονομικών επί κυβερνήσεως Γιώργου Παπανδρέου, είναι τα πρόσωπα που περιλαμβάνονται στην αυθεντική λίστα Λαγκάρντ, τα οποία δεν περιέχονταν στην προηγούμενη λίστα. Πρόκειται για τις δύο κόρες του τέως υπουργού Εξωτερικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη Μιχάλη Παπακωνσταντίνου (και εξαδέλφες του Γιώργου Παπακωνσταντίνου), καθώς και για τους συζύγους τους. «Καμία απολύτως σχέση δεν είχα και δεν έχω με οποιονδήποτε λογαριασμό στη λίστα [...]. Καμία απολύτως παρέμβαση στα στοιχεία που εγώ ζήτησα και έλαβα από τις γαλλικές αρχές δεν έχω κάνει» αναφέρει, σε δήλωσή του, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας: «Δεν πρόκειται να γίνω εξιλαστήριο θύμα σε αυτήν την υπόθεση».

Τα επίμαχα πρόσωπα, τα οποία είχαν αφαιρεθεί από τη λίστα, φέρεται να διαθέτουν δύο λογαριασμούς οι οποίοι περιλαμβάνουν ο ένας 1.222.000 δολάρια, ενώ ο άλλος δεν εμφανίζει κίνηση ποσών καθώς είναι κλειστός.

Αυτό έδειξε η σύγκριση των δύο καταλόγων από την έρευνα που έκαναν οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης. Παράλληλα, εμφανίζεται και τέταρτο πρόσωπο σε κίνηση λογαριασμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες - και όπως δήλωσε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου  Ιωάννης Τέντες - τα αρχεία που έφτασαν από το Παρίσι είναι, συνολικά, 2.062 και τα τρία πρόσωπα έχουν δύο λογαριασμούς.

Σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές, ο πολιτικός που κρύβεται πίσω από τους συγγενείς του έχει σχέση και με τη διαδικασία απόκρυψης των ονομάτων.

Ο συνολικός φάκελος θα πάει στη Βουλή, μέσω του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Νίκος Παντελής συναντήθηκε με τους οικονομικούς εισαγγελείς Πεπόνη και Μουζακίτη για να του δοθούν διευκρινίσεις σχετικά με την έρευνά τους.

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ανακοίνωσε το μεσημέρι της Παρασκευής τα βασικά ευρήματα της έρευνας των οικονομικών εισαγγελέων Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη, μετά την εξέταση της λίστας που έφτασε, με κινηματογραφικό τρόπο, στη χώρα μας παραμονή Χριστουγέννων.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες η διαφορά βρίσκεται σε τρία αρχεία που περιέχουν τρία νέα ονόματα και ένα ακόμα που ερευνάται.  Οι εισαγγελείς στις αξιολογήσεις τους επισημαίνουν ότι η λίστα που παραδόθηκε από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών - όπως ειπώθηκε ρητά στην τριμελή επιτροπή που την παρέλαβε - προέρχεται από το γαλλικό υπουργείο Δικαιοσύνης και είναι η ίδια με αυτήν που εστάλη στη χώρα μας πριν από δυόμισι χρόνια.

Η εισαγγελία του Αρείου Πάγου θα κληθεί τώρα να αξιολογήσει αν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της πλαστογραφίας με την αλλαγή των στοιχείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρμόδιος αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Νίκος Παντελής έχει καλέσει τους δύο οικονομικούς εισαγγελείς για περαιτέρω διευκρινίσεις σε σημεία που δεν είναι αρκετά σαφή.

Πληροφορίες επιμένουν ότι οι δύο εισαγγελείς, στο φάκελο που έστειλαν στον Αρειο Πάγο με τελικό προορισμό τη Βουλή, έχουν εκτυπώσει ακόμη και καρτέλες από τα σημεία των δύο καταλόγων, όπου παρατηρούνται διαφορές.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει πορεία και κίνηση λογαριασμού με δικαιούχο που είχε πρωταγωνιστήσει σε σκάνδαλο πριν από 22 χρόνια.  Με ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ, ενώ ο κ. Παπακωνσταντίνου αναμένει την επίσημη ανακοίνωση της Εισαγγελίας.

Αναλυτικά η δήλωση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου:

«Τις τελευταίες ώρες γίνεται μια άθλια διαδικασία διαρροών και περιγραφών ονομάτων γύρω από τη "λίστα Λαγκάρντ", σύμφωνα με την οποία "φωτογραφίζονται" άτομα του ευρύτερου συγγενικού μου περιβάλλοντος και γίνονται εικασίες περί "αλλοίωσης".

Δηλώνω κατηγορηματικά τα εξής:

1. Καμμία απολύτως σχέση δεν είχα και δεν έχω με οποιονδήποτε λογαριασμό στη λίστα.

2. Καμμία απολύτως παρέμβαση στα στοιχεία που εγώ ζήτησα και έλαβα από τις Γαλλικές αρχές δεν έχω κάνει - παρέδωσα στους αρμόδιους τα πλήρη στοιχεία που μου παραδόθηκαν.

3. Εάν υπάρχουν λογαριασμοί στη λίστα που αφορούν σε πρόσωπα του ευρύτερου συγγενικού μου περιβάλλοντος, είναι κάτι το οποίο δεν εγνώριζα μέχρι σήμερα.

4. Είναι αυτονόητο ότι όλοι αυτοί οι λογαριασμοί θα ελεγχθούν πλήρως για να φανεί η αλήθεια.

Δεν πρόκειται να αποδεχθώ την κατασκευή ενοχής εκεί που δεν υπάρχει ούτε να γίνω εξιλαστήριο θύμα σε αυτήν την υπόθεση.

Αλλωστε με δική μου πρωτοβουλία φρόντισα να έρθουν τα στοιχεία αυτά στην Ελλάδα και τα παρέδωσα στον ΣΔΟΕ για να γίνει έλεγχος.

Ζητώ να έρθουν όλα τα στοιχεία στο φως - ονομαστικά και άμεσα - και να γίνει πλήρης διερεύνηση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...