Τετάρτη, 24 Απριλίου 2013

ΚΚΕ: Σύγκλιση απόψεων με τον γ.γ του ΑΚΕΛ Κυπριανού

Το ΚΚΕ και το ΑΚΕΛ έχουν παραδοσιακά σχέσεις φιλίας, συνεργασίας, δημιουργικής συζήτησης και ανταλλαγής απόψεων, δήλωσε ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, μετά τη συνάντησή του με τον γγ του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού... στα γραφεία της ΚΟ του ΚΚΕ, στη Βουλή.

«Ιδιαίτερα τη σημερινή εποχή χρειάζεται ένταση της αλληλεγγύης και της κοινής πάλης των δύο λαών και γενικότερα των λαών της Ευρώπης, ενάντια στην αντιλαϊκή στρατηγική της ΕΕ που φέρνει μνημόνια, αντιλαϊκά μέτρα και αντιλαϊκούς νόμους και στις δύο χώρες (Ελλάδα και Κύπρο), αλλά και σε άλλες χώρες της ΕΕ που πλήττουν το λαϊκό εισόδημα, ενώ πλήττονται δικαιώματα και κατακτήσεις πολλών δεκαετιών των εργαζομένων», είπε ο κ. Κουτσούμπας και προσέθεσε:

«Χρειάζεται κοινή πάλη των λαών μας ενάντια στα σχέδια που εξυφαίνονται και με τη δράση μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων στην περιοχή, έχοντας σαν στόχο τον ενεργειακό πλούτο που υπάρχει στη Μεσόγειο, στη Κύπρο, στην Ελλάδα και στο Αιγαίο, σε μια εποχή που εντείνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και ανταγωνισμοί δυνάμεων για το μοίρασμα και τη διανομή αυτού του πλούτου».

Ο γγ του ΚΚΕ υπογράμμισε την αναγκαιότητα κοινής πάλης των λαών Ελλάδας και Κύπρου, «αλλά και των κομμάτων μας ενάντια σε πιθανά σχέδια τύπου Ανάν, που θα είναι καταστροφικά για τους λαούς της περιοχής», ενώ εξέφρασε την ανησυχία του ΚΚΕ σχετικά με την πρόταση της κυβέρνησης Αναστασιάδη για ένταξη της Κύπρου «στον Συνεταιρισμό του ΝΑΤΟ».

«Οι λαοί μας και ο χώρες μας πρέπει να βρεθούν μακριά από λυκοσυμμαχίες, από ιμπεριαλιστικές συμμαχίες που φέρνουν μόνο δεινά στους λαούς», είπε ο κ. Κουτσούμπας, υπενθυμίζοντας τη «σταθερή θέση του ΚΚΕ για Κύπρο κυρίαρχη, ανεξάρτητη, διζωνική-δικοινοτική ομοσπονδία, με τον λαό κυρίαρχο στη χώρα του, μακριά από επεμβάσεις και ιμπεριαλιστικές συμμαχίες της ΕΕ, του ΝΑΤΟ κλπ».

Από την πλευρά του, ο Άντρος Κυπριανού διαπίστωσε «μεγάλη ταυτότητα απόψεων και προσεγγίσεων στις αναλύσεις του ΚΚΕ και του ΑΚΕΛ», η οποία πηγάζει «από το ότι αναλύουμε διαλεκτικά τα ζητήματα και επιχειρούμε να καταλήξουμε σε αποφάσεις που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των λαών των χωρών μας και όχι άλλα ιμπεριαλιστικά ή διεθνή συμφέροντα».

«Δυστυχώς, η ΕΕ έχει εξαντλήσει όλη της την σκληρότητα και τα αντιλαϊκά μέτρα σε βάρος τής Κυπριακής Δημοκρατίας και οδηγεί με τις αποφάσεις της, την οικονομία του τόπου σε καταστροφή», σημείωσε ο κ. Κυπριανού, τονίζοντας ότι «ως ΑΚΕΛ δεν μπορούμε να παρακολουθούμε απαθείς αυτές τις εξελίξεις».

«Είμαστε υποχρεωμένοι να διαμορφώσουμε μια εναλλακτική επιλογή, την οποία θα επιδιώξουμε να θέσουμε ενώπιον του κυπριακού λαού, αλλά και της κυβέρνησης και των πολιτικών κομμάτων, ώστε να υπάρξει ο ευρύτερος δυνατός προβληματισμός», ανέφερε ο γγ του ΑΚΕΛ, προσθέτοντας ότι «δεν έχουμε αυταπάτες ότι μπορούμε όλοι να καταλήξουμε σε κοινή προσέγγιση, αλλά θέλουμε να υπάρξει προβληματισμός και ο κυρίαρχος λαός να αποφασίσει για το πώς θα προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα».

Ο κ. Κυπριανού χαρακτήρισε πολύ δύσκολη τη συνεργασία πολιτικών δυνάμεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, λέγοντας ότι η προσπάθεια του ΑΚΕΛ έγκειται στο να υπάρξει αυτός ο προβληματισμός «με αφετηρία τα κόμματα της αριστεράς και ευρύτερα, γιατί επιτέλους πρέπει να παρουσιαστεί το πραγματικό πρόβλημα, που δεν είναι άλλο από τις πολιτικές επιλογές των κυρίαρχων κύκλων στην ΕΕ», οι οποίοι «μας έχουν οδηγήσει στην οικονομική κρίση και σήμερα οι ίδιοι προσπαθούν με τις ίδιες συνταγές να μας βγάλουν από αυτήν, βυθίζοντάς μας ουσιαστικά πιο βαθιά».

Ο κ. Κυπριανού διατύπωσε και αυτός την ανησυχία του για τις προσπάθειες που εξυφαίνονται για λύση του Κυπριακού. Επανέλαβε την «πάγια θέση του ΑΚΕΛ για λύση στο Κυπριακό το συντομότερο δυνατό, αλλά λύση δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη, λύση όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου» και τόνισε: «Θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να υπάρξει επανέναρξη των συνομιλιών, δεν θα δεχθούμε όμως να μας φέρουν ξανά προτάσεις που βρίσκονται έξω από αυτά τα συμφωνημένα πλαίσια».

Ο γγ του ΑΚΕΛ ευχαρίστησε το ΚΚΕ για τη συνεπή στήριξή του «στους αγώνες του κυπριακού λαού και για λύση και επανένωση του νησιού, αλλά και στους αγώνες του εργαζόμενου κυπριακού λαού για την αντιμετώπιση των επιθέσεων που δέχεται» και ευχήθηκε στο νέο γγ του ΚΚΕ «κάθε επιτυχία στα δύσκολα νέα καθήκοντα που αναλαμβάνει».
e-typos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...