Τρίτη, 30 Απριλίου 2013

Τι είπε ο Μανιτάκης στον Κουβέλη για τις απολύσεις από το Δημόσιο

Για τις αλλαγές που προωθούνται στο δημόσιο τομέα ενημέρωσε τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης.
Οι δύο άνδρες συζήτησαν και την ανάγκη «να αντιμετωπιστούν άμεσα θεσμικές και νομικές ανωμαλίες και αδικίες που αναπαράγουν φαινόμενα πελατειακής συναλλαγής σε όλο το εύρος του δημόσιου τομέα», ενώ από την πλευρά του ο κ. Μανιτάκης αναφέρθηκε στο σχέδιο νόμου που πρόκειται να τεθεί σε διαβούλευση, καθώς και στον σχεδιασμό αναφορικά με τις απολύσεις 15.000 υπαλλήλων έως το 2014 και την ένταξη 12.500 υπαλλήλων στο σχέδιο κινητικότητας.
Ειδικότερα, εξετάστηκε ο σχεδιασμός για την ένταξη 12.500 υπαλλήλων στο σχέδιο της κινητικότητας, σε συνέχεια της αξιολόγησης δομών του Δημοσίου και στο πλαίσιο της ορθολογικής ανακατανομής του ανθρώπινου δυναμικού εκεί όπου, όπως λένε, εντοπίζονται πραγματικές ανάγκες. Επίσης, εξετάστηκε και ο σχεδιασμός για τις απολύσεις 15.000 υπαλλήλων μέχρι το τέλος του 2014, με τις αντίστοιχες διαδικασίες και «δεξαμενές» και κυρίως μέσα από την αξιολόγηση και την κατάργηση Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου του ευρύτερου δημόσιου τομέα, που θα αναλάβει η αρμόδια κυβερνητική επιτροπή.
Ακόμη, στη συνάντηση, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη διευκόλυνση των αποχωρήσεων με τη δυνατότητα εθελούσιας εξόδου για τους υπαλλήλους που εντάσσονται σε διαθεσιμότητα ή κινητικότητα, είτε με την εξαγορά πλασματικών χρόνων, εφόσον δεν κατοχυρώνεται πλήρης σύνταξη, είτε με αποζημίωση.
Τέλος, αναλυτική αναφορά έγινε και στην ανάγκη βαθιάς και ποιοτικής ανανέωσης του ανθρώπινου δυναμικού του Δημοσίου, εφόσον οι σχεδιαζόμενες αποχωρήσεις συνοδευτούν με ισάριθμες προσλήψεις νέων και καταρτισμένων υπαλλήλων, οι οποίοι έχουν περάσει από αξιοκρατικές διαδικασίες.
Μικρότερος δημόσιος τομέας
Ριζικές αλλαγές προβλέπονται στο δημόσιο τομέα, με τα νέα οργανογράμματα να προβλέπουν μικρότερη δομή σε οργανικές μονάδες κατά 50% σε 16 υπουργεία και συνεπώς λιγότερο προσωπικό.
Άλλωστε, πρόθεση της κυβέρνησης είναι το σχέδιο νόμου να αναδεικνύει το πλαίσιο κριτηρίων αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας, μείωση λειτουργικών δαπανών και αύξηση στα δημοσιονομικά οφέλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...