Πέμπτη, 25 Απριλίου 2013

Φ. Κουβέλης: Η πολιτική λιτότητας οδηγεί σε οικονομική στασιμότητα και κοινωνική διάλυση

Την κατηγορηματική αντίθεση της ΔΗΜΑΡ στη λογική της λιτότητας, που κυριαρχεί στην ΕΕ και καθορίζει ένα ασφυκτικό πλαίσιο για τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής, εξέφρασε ο πρόεδρος του κόμματος Φώτης Κουβέλης στις επαφές που είχε στις Βρυξέλες με κοινοτικούς αξιωματούχους. 

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε για την ολοκλήρωση της επίσημης επίσκεψής του στις Βρυξέλλες, ο κ. Κουβέλης υπογράμμισε ότι η πολιτική αυτή είναι όχι μόνο κοινωνικά άδικη, αλλά και οικονομικά επικίνδυνη και οδηγεί σε οικονομική στασιμότητα και κοινωνική διάλυση. Η πολιτική αυτή αυξάνει τον ευρωσκεπτικισμό και δημιουργεί μεγάλους κίνδυνους για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, τόνισε.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, ήρθε η ώρα αυτές οι πολιτικές να αλλάξουν και η σύνδεση της δημοσιονομικής προσαρμογής με την αναπτυξιακή διαδικασία είναι πλέον η μόνη διέξοδος.

Ο κ. Κουβέλης αναφέρθηκε στην απαίτηση του ελληνικού λαού η εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής να γίνει στο πλαίσιο και με πνεύμα εταιρικής σχέσης, κοινής προσπάθειας και όχι επιβολής και ανέφερε ότι τόνισε στους συνομιλητές του πως στην Ελλάδα το πρόγραμμα προσαρμογής χρειάζεται ουσιαστικές αλλαγές.

«Πρέπει, επειγόντως και ολοκληρωμένα, να συνδεθεί με την ανάπτυξη αλλά και την κοινωνική προστασία. Πρέπει επειγόντως να υπάρξουν τροποποιήσεις στα μέτρα που αποδείχθηκαν αναποτελεσματικά και συμπληρώσεις με μέτρα που απαντούν στην οξεία κοινωνική κρίση που ζει η χώρα μας», σημείωσε.

Ειδικότερα, ο κ. Κουβέλης υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητη η στοχευμένη μείωση φόρων, ενώ οι μειώσεις του ΦΠΑ στην εστίαση και του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης είναι ρυθμίσεις που πρέπει να προχωρήσουν άμεσα. Θα συμβάλλουν στην ανακούφιση των νοικοκυριών, στη βελτίωση της καταναλωτικής δυνατότητας και στην ενίσχυση της παραγωγής και της αγοράς, είπε.

Ο κ. Κουβέλης ζήτησε ακόμη την αύξηση του μέγιστου επιτρεπτού ποσού κρατικής ενίσχυσης (κανονισμός De Minimis) που δύναται να λάβει μια νομική μορφή, που σήμερα δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ ανά έτος και την αύξηση και καλύτερη διοχέτευση της χρηματοδοτικής υποστήριξης προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Υποστήριξε ακόμη την ενεργότερη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων σε αναπτυξιακές παρεμβάσεις στη χώρας μας.

Για την Ελλάδα, υπογράμμισε ο κ. Κουβέλης, το κρίσιμο ζήτημα είναι η κοινωνική και πολιτική σταθερότητα. Και αυτό μπορεί να υπάρξει μόνο με διόρθωση λανθασμένων πολιτικών. «Αυτό επιδιώκουμε να κάνουμε με τη συμμετοχή μας στην κυβέρνηση. Αυτό διεκδικούμε και από τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε.

Από τις επαφές του ο κ. Κουβέλης είπε ότι αποκόμισε τη βεβαιότητα ότι υπάρχει μετατόπιση από τη γραμμή της λιτότητας. «Όχι μόνο ο κ. Μπαρόζο, αλλά και οι άλλοι Ευρωπαίοι που συνάντησα, δείχνουν να κατανοούν ότι η πολιτική της λιτότητας τροφοδοτεί τον φαύλο κύκλο και το αδιέξοδο. Αυτό είναι θετικό, είναι σημαντικό. Απομένει αυτό που διατυπώθηκε ως άποψη στις συναντήσεις που είχα, να υπάρξει και συγκεκριμένη πολιτική της ΕΕ», είπε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πορεία υλοποίησης της διοικητικής μεταρρύθμισης, ο κ. Κουβέλης είπε ότι αυτή προχωρά και ότι θα προχωρήσει με ακόμη πιο γρήγορους ρυθμούς και αναφερόμενος ειδικότερα στο θέμα που ανέκυψε με τους συμβασιούχους, ο Φ. Κουβέλης δήλωσε ότι όσοι τίθενται εκτός εργασίας -όχι μόνο τώρα, αλλά και παλαιότερα- έχουν τη δυνατότητα, σύμφωνα με το νόμο, να προσφύγουν στα δικαστήρια και με μία προσωρινή διαταγή, εάν και εφόσον τη χορηγήσει το δικαστήριο, να επιστρέψουν στη θέση τους έως ότου κριθεί συνολικά η τακτική αγωγή που έχουν καταθέσει.

Ωστόσο, διευκρίνισε ότι στην πραγματικότητα η προσωρινή διαταγή έχει χάσει την προσωρινότητά της, με την έννοια ότι για να εκδικαστεί μια υπόθεση και να έχουμε εν τέλει την έκδοση αποφάσεως, χρειάζεται συνήθως δύο, τρία ή και περισσότερα έτη. Κατά συνέπεια, είπε, η προσωρινή διαταγή διαρκεί επί μακρόν. Σύμφωνα με τον κ. Κουβέλη, η λύση μπορεί να βρεθεί με την παραμονή της προσωρινής διαταγής -είναι στοιχείο της παροχής έννομης διαδικασίας- αλλά με ειδική νομοθετική ρύθμιση να καθοριστεί το χρονικό σημείο μέσα στο οποίο θα εκδίδεται η οριστική απόφαση και θα λύνει τη διαφορά του συμβασιούχου, του εργαζομένου με το ελληνικό δημόσιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...