Κυριακή, 28 Απριλίου 2013

Στην Ολομέλεια της Βουλής το πολυνομοσχέδιο εν μέσω έντασης

Με τις ψήφους της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ εγκρίθηκε εχθές το πολυνομοσχέδιο από την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Οι τροπολογίες που έχουν κατατεθεί δεν έγιναν δεκτές, αλλά παραμένει στην ευχέρεια της κυβέρνησης να τις αποδεχθεί στην Ολομέλεια.

Το πολυνομοσχέδιο συζητείται σήμερα το πρωί ως κατεπείγον στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου, σε μία συνεδρίαση που βάσει του Κανονισμού θα διαρκέσει 10 ώρες.

Εχθές, η εισηγήτρια της ΝΔ, Φεβρωνία Πατριανάκου, επεσήμανε πως το νομοσχέδιο «για πρώτη φορά δεν συνοδεύεται από περικοπές μισθών και συντάξεων, νέους φόρους και περικοπές για κάλυψη δημοσιονομικού κενού», ενώ εξήρε μέτρα όπως και η μείωση του ειδικού τέλους στα ακίνητα, οι διευκολύνσεις στις αποπληρωμές οφειλών προς το Δημόσιο, η διάκριση των οφειλών σε εισπράξιμες και ανεπίδεκτες είσπραξης, οι διατάξεις για διοικητική επίλυση των φορολογικών διαφορών προκειμένου να υπάρξει αποσυμφόρηση στα δικαστήρια, η τροποποίηση των διατάξεων του κώδικα ΦΠΑ, η σύσταση κεντρικής μονάδας για τις κρατικές ενισχύσεις, η κατάργηση των ειδικών φορολογικών προνομίων του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, η ευκολότερη πρόσβαση των αγροτών παραγωγών στις άδειες λαϊκών αγορών, η διάταξη για τη ρύθμιση των ασφαλιστικών εισφορών.

Για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ, ο εισηγητής του, Ευκλείδης Τσακαλώτος, έσπευσε να ανταπαντήσει: «Το χαράτσι δεν είναι καινούργιο μέτρο; Κάποιοι άλλοι ήταν εκείνοι που υποσχέθηκαν πως δεν θα υπάρξει χαράτσι; Αν ο στόχος ήταν μια πιο δίκαιη παρέμβαση, μια ανακούφιση, γιατί δεν το φέρνατε μαζί με το περιουσιολόγιο; Στο τελευταίο φορολογικό νομοσχέδιο υποβάλατε έκτακτη εισφορά στους εφοπλιστές. Στο νομοσχέδιο για τα επενδυτικά εργαλεία ανάπτυξης, τη μειώσατε στο μισό και σήμερα, έρχεστε να την καταργήσετε. Σας ευχαριστούμε για την ειλικρίνειά σας!».

Ο Ν. Καραθανασόπουλος του ΚΚΕ εκτόξευσε τα πυρά του κατά του Υπουργού Οικονομικών σχολιάζοντας: «Είστε και πονηρούληδες! Καταργείτε ακόμα και το 50% των εφοπλιστών και αυτό δεν υπάρχει πουθενά στην Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνοδεύει το νομοσχέδιο. Το είχατε κρυφό για να μην το δούμε!».

Ο ΥΠΟΙΚ Γιάννης Στουρνάρας διευκρίνισε: «Δεν υπάρχει επίπτωση απ’ την κατάργηση του φόρου στους εφοπλιστές, διότι από άλλη διάταξη δεν υπόκεινται στην εισφορά αυτή. Οι εφοπλιστές θα δώσουν κατ’ ελάχιστον 140 εκ. ευρώ παραπάνω φέτος. Γιατί να μην εκμεταλλευτούμε τη δυναμική του ελληνικού εφοπλισμού και να τους καλέσουμε να διαπραγματευτούμε για εγχώρια προβλήματα όπως τα ναυπηγεία; Εμείς αυτό κάνουμε».

Με τη σειρά του, ο κος Τσακαλώτος εκτίμησε πως οι οικονομικές προβλέψεις της εισηγητικής έκθεσης του νομοσχεδίου «δεν έχουν καν μακρινή σχέση με οιαδήποτε σοβαρή οικονομική ανάλυση» και πως «όσο συνεχίζεται σταγόνα με σταγόνα το δηλητήριο του Μνημονίου, δεν μπορεί να είμαστε σε θετική κατεύθυνση. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτείνει προοδευτικούς συντελεστές για την αποπληρωμή οφειλών (με μηδενικό συντελεστή για τα άτομα που βρίσκονται κοντά στο επίπεδο φτώχειας) σε αντίθεση με το νομοσχέδιο που βάζει επιτόκιο υπερημερίας πάνω από 8%, και εξαιρεί τους ελεύθερους επαγγελματίες από τις ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις κάτω των 5.000 ευρώ οφειλές.»

Το λόγο πήρε και πάλι ο κ. Στουρνάρας, για να επισημάνει: «Κε Τσακαλώτο, προβλέπατε πως τον Μάρτιο θα πέσει η κυβέρνηση επειδή θα παίρναμε νέα μέτρα. Εδώ είμαστε!» απάντησε ο Γιάννης Στουρνάρας. «Απ' την Κίνα μέχρι την Κούβα ανοίγουν οι αγορές. Είστε οι μόνοι που δεν το δέχεστε».

Αντιρρήσεις εξέφρασαν και οι κυβερνητικοί εταίροι με τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο του ΠΑΣΟΚ να κάνει λόγο για «ρυθμίσεις που βαφτίζονται υποχρεώσεις» και διέκρινε πίσω απ' τη ρύθμιση για τους λογιστές «τρεις με τέσσερις μεγάλες εταιρείες». Και συμπλήρωσε: «Είμαστε υπέρ της απελευθέρωσης των αγορών, αλλά δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε έναν απόφοιτο λυκείου να είναι ισότιμος με κάποιους που έχουν τελειώσει ΑΕΙ ή κατέχουν και διδακτορικό, μόνο και μόνο επειδή εργάστηκε επί πέντε χρόνια πλάι τους» παρατήρησε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, ενώ αντίστοιχα σε σχέση με τη ρύθμιση για την φούρνιση κατεψυγμένων αρτοσκευασμάτων στα σούπερ μάρκετ, παρατήρησε πως «δίνουμε άλλοθι στην αντιπολίτευση να λέει πως κάποιοι μας χρησιμοποιούν. Δεν εξυπηρετούμε, ούτε τον ανταγωνισμό, ούτε κάτι άλλο, αλλά συγκεκριμένους επιχειρηματίες...».

Αντίστοιχα, η Ασημίνα Ξυροτήρη της ΔΗΜΑΡ, παρόλο που χαιρέτισε το «κλείσιμο του κύκλου αμφισβήτησης της παραμονής της χώρας στο ευρώ», εξέφρασε την έντονη δυσφορία της για την «πλήρη διάλυση του δικαίου άσκησης των επαγγελμάτων στην Ελλάδα». Παράλληλα, ζήτησε να ισχύσει η ρύθμιση των χρεών προς το Δημόσιο και για οφειλές προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ παρατήρησε πως ο μειωμένος συντελεστής για το τέλος ακινήτων αφορά μονάχα άτομα με αναπηρία σε ποσοστό άνω του 80%, «δηλαδή ελαχίστους».

Επιπλέον, ο Νίκος Καραθανασόπουλος του ΚΚΕ σχολίασε: «Στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου, αναφέρεται πως οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας έχουν μειώσει το μοναδιαίο κόστος εργασίας κατά 16,1% για τον επιχειρηματικό τομέα την τριετία 2010-12 και πως αναμένεται περαιτέρω βελτίωση και το επόμενο έτος. Αυτό σημαίνει ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις στους μισθούς και στα εισοδήματα. Άρα η μείωση των συντάξεων κατά 35%, δεν είναι μονάχα για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά για το σύνολο των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν επενδύσει με μετοχές στην Εθνική Τράπεζα. Η κυβέρνηση επιχειρεί να φορτώσει τα βάρη διαχείρισης της κρίσης στους εργαζόμενους, να θωρακίσει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων και να ενισχύσει την κερδοφορία τους. Η δική μας αντιπαράθεση δεν γίνεται στα επιμέρους ζητήματα, αλλά στη στρατηγική αυτή επιλογή».

Ο Νότης Μαριάς των Ανεξαρτήτων Ελλήνων έκανε λόγο για την πρώτη εξυπηρέτηση των «golden boys» μετά από τις ρυθμίσεις για μείωση των αποδοχών τους και υπενθύμισε την πρόταση του κόμματός του για εκκίνηση της διαδικασίας αξίωσης των γερμανικών αποζημιώσεων και για την συγκρότηση ενός Εθνικού Λογαριασμού Οφειλετών με 150 δόσεις, που θα δώσει την δυνατότητα στους οφειλέτες επιχειρηματίες να επανεκκινήσουν τις επιχειρήσεις τους, διαγραφόμενοι από τον «Τειρεσία» και εξασφαλίζοντας πιστοποιητικό φορολογικής ενημερότητας.

Ο Ηλίας Παναγιώταρος της Χρυσής Αυγής τόνισε: «Το φως που αχνοφέγγει το έχει κόψει η ΔΕΗ σε χιλιάδες οικογένειες σε όλη την Επικράτεια» ενώ σε σχέση με τις εξαγγελίες για 25.000 θέσεις εργασίας στα επανεκκινούμενα δημόσια έργα, «το σίγουρο είναι πως δεν θα απασχολήσουν Έλληνες αλλά αλλοδαπούς (...) Ο κος Παπανδρέου μιλούσε για πράσινη ανάπτυξη, «βάλτε όλοι φωτοβολταϊκά», και τώρα έρχεται το ίδιο το κράτος να μειώσει το εγγυημένο κέρδος, βάζει πρόσθετη φορολογία, αυτοδιαψεύδεται και αυτοεξευτελίζεται».

Παράλληλα, ο κ. Στουρνάρας απάντησε στις αντιδράσεις των κομμάτων  για την επιβολή τέλους ακινήτων στις υπό ανέγερση οικοδομές: «Τα τελείως γιαπιά, τα μπετά, δεν έχουν ρεύμα. Πρόκειται για εργοταξιακό ρεύμα και το ειδικό τέλος υπήρχε σ' αυτά και πριν το νόμο. Υπάρχουν ακίνητα που το διατηρούν επί 20ετία εργοταξιακό ρεύμα, λόγω ειδικών διατάξεων. Υπάρχουν ακίνητα που εντάχθηκαν στη ρύθμιση των αυθαιρέτων και αυτόματα ανανέωσαν τα εργοταξιακά ρεύματα. Σημασία έχει η χρήση - και χρήση έχουμε».
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...