Τρίτη, 23 Απριλίου 2013

Κουβέλης: Είπα στον Μπαρόζο ότι η λιτότητα διαλύει την ελληνική κοινωνία

Τη θέση ότι η πολιτική λιτότητας διαλύει την κοινωνία και υπονομεύει την προοπτική εξόδου από την οικονομική κρίση, έκανε γνωστή στον πρόεδρο της Ευρωπαικής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστέρας Φώτης Κουβέλης, ο οποίος συναντήθηκε μαζί του στις Βρυξέλλες.

Ο πρόεδρος συνοδευόταν από τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής Σάκη Παπαθανασίου και Γεράσιμο Γεωργάτο, τη βουλευτή Μαρία Γιαννακάκη, τον σύμβουλο για ευρωπαϊκά θέματα Γιάννη Μεϊμάρογλου και τον εκπρόσωπο τύπου Ανδρέα Παπαδόπουλο.

Ο κ. Κουβέλης, αμέσως μετά την συνάντηση δήλωσε:

«Είπα στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τη θέση μας ότι η πολιτική λιτότητας διαλύει την κοινωνία και υπονομεύει την προοπτική εξόδου από την οικονομική κρίση. Είμαστε αντίθετοι σε αυτήν την πολιτική. Η απάντηση στην ύφεση δεν μπορεί παρά να είναι η λήψη άμεσων μέτρων για να ξεκινήσει η αναπτυξιακή διαδικασία.

Η κατάσταση της κοινωνίας, με χαρακτηριστική περίπτωση τα τεράστια ποσοστά ανεργίας, επιβάλλει τη λήψη άμεσων μέτρων προκειμένου να δημιουργηθεί ένα δίκτυ κοινωνικής προστασίας. Τονίσαμε ότι η στοχευόμενη μείωση φόρων είναι απαραίτητη. Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης είναι ρυθμίσεις που πρέπει να προχωρήσουν άμεσα.

Ζητήσαμε από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την επιτάχυνση και τη διεύρυνση της μεταφοράς πόρων. Αυτό αφορά στον αναπροσανατολισμό των πόρων του ΕΣΠΑ, την αύξηση της προκαταβολής από το νέο πλαίσιο στήριξης 2014-2020, αλλά και τον ενεργότερο ρόλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Επισημάναμε ότι η πολιτική της λιτότητας και η αύξηση των ενδοευρωπαϊκών ανισοτήτων τροφοδοτούν φυγόκεντρες τάσεις, επιστροφή σε εθνοκεντρισμό και πολιτική ισχυροποίηση των άκρων. Δηλώσαμε ότι για τη Δημοκρατική Αριστερά η προοπτική της Ευρώπης βρίσκεται στην ουσιαστική οικονομική και πολιτική ενοποίησή της».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...