Τρίτη, 23 Απριλίου 2013

Μεϊμαράκης: Η ΕΕ εμφανίσθηκε ανέτοιμη να αντιμετωπίσει την κρίση

Ένας από τους βασικούς στόχους της Ένωσης των χωρών της Ευρώπης είναι η προαγωγή της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής, επεσήμανε ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος ήταν σήμερα κύριος ομιλητής στη Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων των χωρών-μελών της ΕΕ, που πραγματοποιείται στην Λευκωσία.

Η μείωση δηλαδή, όπως σημείωσε, των διαφορών με στόχο την ισόρροπη ανάπτυξη των χωρών που συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με έμφαση κυρίως στην κοινωνική συνοχή.

Όμως, επεσήμανε ο κ. Μεϊμαράκης, όπως διαπιστώνουμε, τα μέτρα και οι δράσεις αφορούν σε κανονικές συνθήκες.

Σε συνθήκες ομαλές. «Και όχι, δυστυχώς, σε συνθήκες κρίσης, κρίσης μεγάλης με πολλούς άξονες, κρίσης οικονομικής, κοινωνικής πολιτικής, κρίσης αξιοπιστίας του ίδιου του οικοδομήματος της ΕΕ συνολικά, αλλά και κάθε χώρας - μέλους χωριστά», όπως τόνισε.

Υπέδειξε ότι δεν πρέπει να βιαστούν κάποιοι να διαχωρίσουν τους πολίτες της Ευρώπης σε βόρειους και νότιους.

«Αυτό είναι ένα λάθος που κάνουν πολλοί όταν αναφέρονται στις χώρες του λεγόμενου πλούσιου Βορρά και στις χώρες του Νότου», σημείωσε και εξήγησε: «Δεν υπάρχουν βόρειοι και νότιοι πολίτες στην Ενωμένη Ευρώπη. Και αυτό πλέον είναι ορατό σε όλους, αφού η κρίση δεν έχει γεωγραφικούς περιορισμούς».

Ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων ανέφερε ότι οι έρευνες που γίνονται οδηγούν στο συμπέρασμα ότι τα κοινωνικά ζητήματα απασχολούν όλο και πιο έντονα τους Ευρωπαίους πολίτες. Όσο δε η κρίση, παρατήρησε, οδηγεί σε λιτότητα, με τις κυβερνήσεις να προσπαθούν να συγκρατήσουν τα δημοσιονομικά μεγέθη και όσο η ύφεση μεγαλώνει τόσο οι πολίτες της Ευρώπης ανησυχούν. «Και ανησυχούν διότι βλέπουν πως το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο συρρικνώνεται. Το παράδειγμα της Ελλάδας, όπως και αυτά της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, είναι ενδεικτικά», υπογράμμισε.

Ως εκ τούτου, ανέφερε, μέσα στο δυσμενές αυτό περιβάλλον, όπου οι αποκλίσεις εντείνονται και η οικονομική σύγκλιση φαντάζει ως ουτοπία, «είναι φυσικό επακόλουθο να οξύνεται η κριτική και η δυσπιστία των πολιτών απέναντι στους πολιτικούς που διαχειρίζονται τις τύχες τους, απέναντι στην πολιτική γενικότερα αλλά και απέναντι στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Λαϊκίστικες φωνές, εθνικιστικές και ακραίες απόψεις ακούγονται όλο και συχνότερα. Φωνές που δυστυχώς κερδίζουν έδαφος, διότι εκμεταλλεύονται τη δυσφορία των πολιτών. Δυσφορία που εκφράζεται σε βάρος των πολιτικών σχηματισμών, εκείνων που έχουν επωμιστεί το δύσκολο έργο της αντιμετώπισης της κρίσης», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων.

Το ζητούμενο, σημείωσε, είναι τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια να αναστρέψουν τη δυσμενή εικόνα που οι πολίτες αποκτούν τα τελευταία χρόνια. Επιβάλλεται, τόνισε, να λάβουμε τις αποφάσεις εκείνες, στο μέτρο πάντα του δυνατού, που θα συμβάλουν στην προσπάθεια απεγκλωβισμού από τη λιτότητα, στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε. Να λάβουμε τις αποφάσεις που θα αμβλύνουν την όποια αμφισβήτηση ως προς τη χρησιμότητα και την ιδιαίτερη σημασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων έθεσε μερικά ζητήματα για σκέψη και προβληματισμό, όπως: - Ο έλεγχος των ευρωπαϊκών πολιτικών και νομοθετικών προτάσεων που σχετίζονται τόσο με το ευρωπαϊκό εξάμηνο όσο και με τους στόχους της ανάπτυξης και της απασχόλησης, καθώς και με την εμβάθυνση της ΟΝΕ και της ενίσχυσης του ρόλου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, πρέπει να είναι μια από τις προτεραιότητες των Κοινοβουλίων μας.

- Υπάρχει κενό δημοκρατικής νομιμοποίησης, που διευρύνθηκε με την κρίση της ευρωζώνης, καθώς η ανάγκη για διαχείριση κρίσεων αύξησε την επιρροή του Συμβουλίου Υπουργών και ιδιαίτερα του Eurogroup.

- Υπάρχει άμεση ανάγκη για περισσότερο έλεγχο από τα Κοινοβούλια στις αποφάσεις αυτών των Συμβουλίων και της Εκτελεστικής Εξουσίας, τις οποίες καλούνται τα Κοινοβούλια να κυρώσουν εκ των υστέρων.

- Αν η συζήτηση για την εμβάθυνση της ΟΝΕ και την τραπεζική ένωση είχε προχωρήσει με γρηγορότερους ρυθμούς, ίσως να είχε αποσοβηθεί η ακραία λύση που επιβλήθηκε στην Κύπρο. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το δούμε παράλληλα και με τη συζήτηση που γίνεται για τη διακοινοβουλευτική συνεργασία για τον έλεγχο του ευρωπαϊκού εξαμήνου.

- Συνεχής διάλογος με την κοινωνία. Και αυτό το σημείο εντάσσεται στην ίδια λογική. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να βρούμε τρόπους να πλησιάσουμε τους νέους, να αφουγκραστούμε τα προβλήματά τους και να αναζωπυρώσουμε το ενδιαφέρον τους.

- Ενίσχυση της διαφάνειας. Αυτό το σημείο έχει να κάνει περισσότερο με την πολιτική κρίση παρά με την κρίση συνοχής, ωστόσο πρέπει να υπάρχει μέριμνα και για τις επιπτώσεις των σκληρών πολιτικών λιτότητας που καλούμαστε να εφαρμόσουμε.

Ο κ. Μεϊμαράκης έκλεισε την ομιλία του τονίζοντας ότι «πρέπει να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να συμφιλιώσουμε την ηθική με την πολιτική, προκειμένου να αυξήσουμε την αξιοπιστία μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...