Πέμπτη, 18 Απριλίου 2013

Κουβέλης: Αναγκαία νέα πολιτική συμφωνία


«Η Δημοκρατική Αριστερά έχει διακηρυγμένο στόχο και διεκδίκηση τη διατήρηση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου», τόνισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, στην εκδήλωση του κόμματος του για «άμεση δράση για την κοινωνική προστασία» το βράδυ στο Γκάζι.

Ο κ. Κουβέλης πρόσθεσε ότι «οφείλουμε να τονίζουμε, με κάθε ευκαιρία, την αξία του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου, ιδιαίτερα σήμερα, που παρατηρείται αύξηση του ευρωσκεπτικισμού. Του ευρωσκεπτικισμού, που οφείλεται στη λιτότητα, την ανεργία και την κοινωνική δυσπραγία».

Το θέμα της ανεργίας και της ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους είναι, κατά τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, το μεγάλο δίλημμα της εποχής μας, λόγω της κρίσης και ζητάει επίμονα απάντηση.

«Γνωρίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά τις υπαρκτές αδυναμίες της, παρά την κυριαρχία συντηρητικών δυνάμεων και παρά τον ηγεμονικό ρόλο της συντηρητικής Γερμανίας, παραμένει το πιο ευνοϊκό πεδίο για τις δυνάμεις τις εργασίας, για τις λαϊκές τάξεις, για προοδευτικές κοινωνικές πολιτικές. Όμως, επίσης, γνωρίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προχωρήσει μόνο αν ανανεώσει το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο της ευημερίας, της ασφάλειας, της αναδιανομής», υπογράμμισε ο κ. Κουβέλης.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επιτευχθεί η αναγκαία πολιτική συμφωνία για την άρση των κοινωνικών αδικιών, για τη φροντίδα των αδύναμων, για τη δίκαιη αντιμετώπιση των γενεών, πάνω σε υγιή δημόσια οικονομικά.

«Μια νέα συμφωνία, η οποία δεν θα δανείζεται από το μέλλον για να εξυπηρετεί σημερινές ανάγκες και ταυτόχρονα δεν θα υποβαθμίζει την ζωή των πολιτών», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Η κρίση, συνέχισε, επιβάλλει την άσκηση συνεκτικής κοινωνικής πολιτικής σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και υπεράσπιση του κοινωνικού κράτους από την συρρίκνωσή του, στο όνομα δήθεν της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης. Παράλληλα, έκανε λόγο για παθογένειες που έχει το κοινωνικό κράτος στην Ελλάδα που πρέπει να διορθωθούν και να προχωρήσει ο πολιτικός εξορθολογισμός του.

Ο κ. Κουβέλης ανέπτυξε τη πρόταση της ΔΗΜΑΡ, που περιλαμβάνει την αναμόρφωση των Συστημάτων Επιδότησης Ανεργίας, με στόχο την αύξηση του χρόνου επιδότησης και διεύρυνση των ωφελούμενων, την υγειονομική περίθαλψη όλων των εγγεγραμμένων ανέργων, χωρίς προϋποθέσεις και έκτακτες και εκτεταμένες δράσεις ένταξης των ανέργων σε προγράμματα «άμεσης δημιουργίας θέσεων απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα», εργασιακής τοποθέτησης και στοχευμένης κατάρτισης.

Ειδικότερα για την αντιμετώπιση της αυξημένης ανεργίας των νέων πρότεινε νέες δράσεις, με τη συνδρομή των Δήμων για ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας και απασχόλησης και άσκησε κριτική σε όσους εκμεταλλεύονται την κρίση και δεν καταβάλλουν αμοιβές στους εργαζόμενους υπονομεύοντας την κοινωνική συνοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...