Πέμπτη, 23 Μαΐου 2013

Στον «πάγο» βάζει η ΝΔ το νομοσχέδιο για τον ρατσισμό, αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ-ΔΗΜΑΡ


Στον «πάγο» φαίνεται ότι βάζει η Νέα Δημοκρατία το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων βίας που συνδέονται με τον ρατσισμό και την ξενοφοβία, προκαλώντας αντιδράσεις τόσο εντός της τρικομματικής κυβέρνησης όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ.

Το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο είναι επαρκές στα θέματα αντιμετώπισης του ρατσισμού, διαπιστώθηκε, σήμερα, σε νέα σύσκεψη, στη Βουλή, για τον αντιρατσιστικό νόμο με την συμμετοχή του γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ Θανάση Μπούρα, του υφυπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Καραγκούνη, του Χρύσανθου Λαζαρίδη, του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Χαράλαμπου Αθανασίου, του γραμματέα της Κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκου, του Προκόπη Παυλόπουλου και του Τάσου Νεράντζη.

Η κατάθεση ενός νέου αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις εντός και εκτός της τρικομματικής κυβέρνησης. Είναι ενδεικτικό, ότι ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ Ανδρέας Παπαδόπουλος σε δηλώσεις του στον ΒΗΜΑ 99,5 υποστήριξε ότι δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για πάγωμα του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου πέραν από τις άτυπες δηλώσεις του γραμματέα της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκου.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι για την σύνταξη του νέου αντιρατσιστικού νομοσχεδίου τόσο ο υπουργός Αντ. Ρουπακιώτης όσο και ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Κ. Καραγκούνης «ήταν σε απόλυτη συνεργασία και μάλιστα λειτουργούσαν υπό τις εντολές του κυρίου Σαμαρά».

Στο μεταξύ, με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για οριστική απόσυρση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου με απόφαση της ΝΔ.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται «οι μάσκες έχουν πέσει για το κυβερνητικό κόμμα που τώρα προσπαθεί με διάφορα προσχήματα να κρύψει την ουσιαστική του άρνηση να στηρίξει ένα νομοσχέδιο που στρέφεται κατά της ρατσιστικής βίας».

Ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει τη ΝΔ «δέσμια των ακροδεξιών θυλάκων στο εσωτερικό της» και προσθέτει ότι «κλείνει τα μάτια μπροστά στις αρνητικές διεθνείς εκθέσεις που πλήττουν την εικόνα της χώρας και προσπαθεί να αποκομίσει μικροπολιτικά οφέλη από την ανοχή στην άνοδο της φασιστικής βίας και το χάϊδεμα στην Χρυσή Αυγή»

Αντίστοιχες, ήταν και οι δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρου Τατσόπουλου, ο οποίος νωρίτερα σήμερα το πρωί, είχε δηλώσει ότι η ΝΔ κλείνει το μάτι στη Χρυσή Αυγή, εξηγώντας ότι με την απόσυρση του νομοσχεδίου «αφήνει ένα δίαυλο επικοινωνίας ανοιχτό με μια ομάδα».


Σύσκεψη στη Βουλή

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Νέα Δημοκρατία, «στη νέα αυτή σύσκεψη έγινε εκτενής συζήτηση και σχολιασμός του λεγόμενου αντιρατσιστικού νομοσχεδίου και διαπιστώθηκαν τα εξής:

Πρώτον, το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο είναι επαρκές στα θέματα αντιμετώπισης του ρατσισμού, όπως για παράδειγμα ο Ν. 927/79 και το άρθρο 79 παράγραφος 3 του Ποινικού Κώδικα (η τέλεση εγκληματικής πράξης από φυλετικό μίσος κλπ συνιστά επιβαρυντική περίπτωση).

Δεύτερον, η ΝΔ δεν θεσπίζει ιδιώνυμο.

Τρίτον, η τυχόν θέσπιση ιδιώνυμου θα αποτελούσε παραβίαση της θεμελιώδους συνταγματικής αρχής της ελευθερίας της έκφρασης που θα μπορούσε θεωρητικά να γενικευθεί κατά πάντων.

Τέταρτον, τυχόν βελτιώσεις στην κείμενη νομοθεσία είναι εφικτή και είναι και επιθυμητή».

Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...