Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

ΔΝΤ: Δεν υπάρχει κίνδυνος για χρηματοδοτικό κενό έως τον Αύγουστο του 2014

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου κάλεσε την Ελλάδα να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις

Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για χρηματοδοτικό κενό στην Ελλάδα μέχρι τον Αύγουστο του 2014, διεμήνυσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, τονίζοντας ότι Ευρωζώνη έχει δεσμευθεί πως θα παράσχει στήριξη στην Αθήνα και μετά τον Ιούλιο του 2014.

Kατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο κ. Ράις επιβεβαίωσε ότι το Ταμείο θα συνεδριάσει εντός του Ιουλίου για τη δόση του 1,8 δισ. ευρώ που αναμένεται να δοθεί στην χώρα μας στα μέσα Αυγούστου, ενώ κάλεσε την Ελλάδα να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η Ελλάδα πρέπει να σημειώσει μεγαλύτερη πρόοδο, όσον αφορά στην κατεύθυνση εφαρμογής των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.

Πάντως, εκτίμησε πως οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία παραμένουν αβέβαιες, για λόγους τόσο εσωτερικούς όσο και εξωγενείς.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ ρωτήθηκε επίσης αν το Ταμείο ενέκρινε τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες. Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι η συμφωνία της τρόικας με την ελληνική κυβέρνηση δεν περιλαμβάνει την προσωρινή μείωση του συντελεστή ΦΠΑ σε εστιατόρια και τροφοδοσία. Το εν λόγω θέμα όμως συνεχίζει να απασχολεί τις συζητήσεις των δανειστών με τις ελληνικές αρχές, τόνισε.

Σε ερώτηση, αφού η κ. Λαγκάρντ δήλωσε ότι είναι ευχαριστημένη από την πρόοδο της Ελλάδας, τότε γιατί η τρόικα απαιτεί και άλλα μέτρα, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ υποστήριξε ότι δεν τίθεται θέμα πρόσθετων μέτρων μέσα στο 2013, αλλά θα πρέπει να εφαρμοστούν όσα έχουν ήδη συμφωνηθεί.

Απαντώντας σε ερώτηση γύρω από επικρίσεις για το ρόλο και την αποστολή του ΔΝΤ στα δανειακά προγράμματα σε ευρωπαϊκές χώρες και ειδικότερα για την Ελλάδα και την Πορτογαλία ότι «το ΔΝΤ κατηγορείται πως βοήθησε την ΕΕ στην απόκρυψη των προβλημάτων κάτω από το χαλί» και ότι έχουν αναβληθεί λύσεις σε σοβαρά διλήμματα για μετά τις γερμανικές εκλογές, ο κ. Ράις αντέκρουσε τις κατηγορίες, διατυπώνοντας την άποψη ότι το ΔΝΤ λειτουργεί με διαφάνεια και με πλήρη συνεργασία με τους εταίρους του.

Τέλος, όσον αφορά στην Κύπρο, ο κ. Ράις ανέφερε ότι η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, απάντησε στην επιστολή του προέδρου Αναστασιάδη, επισημαίνοντας ότι η ίδια καλωσόρισε την «αποφασιστικότητα» του προέδρου να συνεχίσει την πορεία της βιώσιμης ανάπτυξης και τον διαβεβαίωσε για την υποστήριξη του ΔΝΤ προς τις προσπάθειες της κυβέρνησης να εφαρμόσει το φιλόδοξο αυτό πρόγραμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...