Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Τσίπρας κατά συνιστωσών στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ - ΟΛΟ το πρόγραμμα

Αίτημα για εκλογές και σχέδιο διακυβέρνησης παρουσιάζει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης - «Στροφή» σε σκληρές θέσεις, όπως πάγωμα των τόκων στους δανειστές, για να εξευμενιστεί η εσωκομματική αντιπολίτευση - Με άσχημες διαθέσεις τον περιμένουν οι συνιστώσες, που αρνούνται τη διάλυσή τους

Σε ένα τεράστιο σώμα 3.500 συνέδρων θα μιλήσει το απόγευμα ο Αλέξης Τσίπρας, κηρύσσοντας τις εργασίες του ιδρυτικού συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ και σηματοδοτώντας μία νέα αρχή για το χώρο της ριζοσπαστικής αριστεράς.

Με το συνέδριο ο ΣΥΡΙΖΑ μετεξελίσσεται από ένα συμμαχικό σχήμα σε ενιαίο κόμμα, στην προσπάθειά του να μετατραπεί σε ένα πολιτικό φορέα ικανό να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να περιγράψει το σχέδιό του για τη διακυβέρνηση και να ζητήσει εκλογές, κατηγορώντας τη σημερινή κυβέρνηση ότι οδηγεί τη χώρα σε αδιέξοδο και την κοινωνία σε διάλυση.

Βασικό στοιχείο του σχεδίου διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι το πάγωμα στην πληρωμή των τόκων στους δανειστές για τα επόμενα χρόνια. Τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν από την κίνηση αυτή είναι περίπου 25 δισ. ευρώ και θα διατεθούν για την ανάπτυξη και την αποκατάσταση των κοινωνικών πληγών που αφήνει το μνημόνιο.

Ο κ. Τσίπρας θα απαντήσει στο κρίσιμο ερώτημα εάν η κίνηση αυτή μπορεί να είναι μονομερής, εφόσον οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές δεν αποδώσουν και εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι έτοιμος να αναλάβει την ευθύνη της ρήξης με την τρόικα, ακόμη και εάν τεθεί θέμα εξόδου από την ευρωζώνη.

Ταυτόχρονα, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να κάνει άνοιγμα στα αριστερά της σοσιαλδημοκρατίας και σε δυνάμεις της κεντροαριστεράς, αφήνοντας στην άκρη τα περί συμμαχίας μόνο με το ΚΚΕ και άλλες δυνάμεις, όπως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που κινείται εξ αριστερών του.

Στα εσωκομματικά ο κ. Τσίπρας φέρεται διατεθειμένος να υποχωρήσει στο θέμα της διατήρησης των τάσεων, με δικαίωμα χωριστής λίστας στις εκλογές για τα συλλογικά όργανα του κόμματος, αλλά θα επιμείνει στη διάλυση των συνιστωσών, αφήνοντας μόνο ένα μικρό μεταβατικό διάστημα.

Προς επίρρωση της θέσης του πρόκειται λίγες ώρες πριν το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ να αυτοδιαλυθεί και ο Συνασπισμός, το διαρκές συνέδριο του οποίου θα συνέλθει γι αυτό το λόγο.

Οι συνιστώσες συνεχίζουν να αντιδρούν και δεν αποκλείεται ακόμη και ρήξη με ορισμένες από αυτές.

Το σημαντικότερο πρόβλημα για την Κουμουνδούρου είναι η στάση του Μανώλη Γλέζου, ο οποίος δεν θέλει να διαλύσει τους Ενεργούς Πολίτες και ο κ. Τσίπρας δεν θέλει να συγκρουστεί μαζί του.

Οι συσχετισμοί

Ο κ. Τσίπρας και η σημερινή ηγετική ομάδα ελέγχουν τους συσχετισμούς του συνεδρίου με αναλογία 70-30 περίπου και αναμένεται στα σημαντικότερα θέματα να περάσει τις απόψεις της.

Από την άλλη είναι η αριστερή πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, που εκφράζει την εσωκομματική αντιπολίτευση και πιέζει για πιο σκληρές θέσεις και για συγκρούσεις σε όλα τα μέτωπα, φλερτάροντας με τον ευρωσκεπτικισμό και εισηγούμενη ακόμη και την έξοδο από το ευρώ, εάν αυτό αποτελεί εμπόδιο για την εφαρμογή του αντιμνημονιακού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ.

Η αριστερή πτέρυγα πάντως θα καταθέσει σειρά τροπολογιών ευελπιστώντας στην υιοθέτηση πιο ριζοσπαστικών θέσεων, ενώ αναμένεται να αντιδράσει στην αυτοδιάλυση των συνιστωσών και την κατάργηση των τάσεων, εφόσον η ηγεσία επιμείνει σε αυτό.

Άνετη η επανεκλογή του

Υπό το πρίσμα αυτό και με δεδομένο ότι καμία πλευρά δεν αμφισβητεί τον κ. Τσίπρα ο σημερινός πρόεδρος αναμένεται να επανεκλεγεί στη θέση του και με μεγάλη πλειοψηφία. Θα προηγηθεί ωστόσο σύγκρουση για τον τρόπο εκλογής του, καθώς η ηγετική ομάδα θέλει από το συνέδριο -όπως και μάλλον θα γίνει-, ενώ η αριστερή πτέρυγα επιμένει η εκλογή του προέδρου να γίνεται από την κεντρική επιτροπή.

To πρόγραμμα των εργασιών έχει ως εξής:

Τετάρτη 10.07.13

17:30-19:00 Προσέλευση αντιπροσώπων και προσκεκλημένων

19:30 Έναρξη 1ου Συνεδρίου – Τιμητικό Προεδρείο

19:30 - 20:15 Χαιρετισμοί ελληνικών Κομμάτων και Κ.Ε.Α.

20:15 – 21:00 Εισηγητική ομιλία του Προέδρου της Κ.Ο., Αλέξη Τσίπρα

21:00 -22:00 Ημερήσια Διάταξη

Συγκρότηση Προεδρείου

Συγκρότηση Επιτροπής Σχεδίου Απόφασης

Συγκρότηση Επιτροπής Καταστατικού

Τέλος Εργασιών

Πέμπτη 11.07.13

11:00 Έναρξη

Ομιλίες Συνέδρων (ενοποιημένη συζήτηση)                              

Πρόταση: Ομιλίες 5΄, Για όσους παρουσιάζουν κείμενα συμβολής

Ομιλία: 10΄

Το προεδρείο αποφασίζει για τους ενδιάμεσους χαιρετισμούς ξένων Αντιπροσωπειών

22:00 Λήξη Εργασιών

Παρασκευή 12.07.13

11:00 Έναρξη

Ομιλίες Συνέδρων

18:00-18:30 Παρουσίαση Σχεδίου Πολιτικής Απόφασης

18:30 – 22:00 Ομιλίες Συνέδρων

Σάββατο 13.07.13

09:00 Έναρξη – Συγκρότηση Εφορευτικής Επιτροπής

Καταστατικό και κανονισμός Εκλογής Προέδρου και Κ.Ε.

9:00-9:15 Παρουσίαση Τελικού Σχεδίου

9:15-14:00 Ψηφοφορίες

Επί των διαφορετικών προτάσεων 2 ομιλητές υπέρ – 2 κατά (μέγιστος χρόνος 3΄).

14:00-22:00 Διακήρυξη - Πολιτική Απόφαση - Ψηφοφορίες

Επί των διαφορετικών προτάσεων 2 ομιλητές υπέρ – 2 κατά (μέγιστος χρόνος 3΄).

Κυριακή 14.07.13

10:00-18:00 Εκλογή Κ.Ε. με βάση την απόφαση επί του καταστατικού και του κανονισμού
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...