Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

ΔΗΜΑΡ: «Ναι» στο φόρο πολυτελείας, «όχι» στο φορολογικό

Εμείς θα συμπεριφερθούμε υπεύθυνα, δήλωσε από τη Θεσσαλονίκη ο Φώτης Κουβέλης

Την πρόθεση της ΔΗΜΑΡ να υπερψηφίσει τη διάταξη για τον φόρο πολυτελείας σε αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής κλπ, αλλά να καταψηφίσει το κεφάλαιο για το φορολογικό, επειδή δεν έγιναν δεκτές οι επτά τροπολογίες που είχε καταθέσει, ανακοίνωσε ο Φώτης Κουβέλης από τη Θεσσαλονίκη.

«Εμείς θα συμπεριφερθούμε υπεύθυνα» απάντησε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, όταν ρωτήθηκε, σε συνέντευξη Τύπου για το εάν πρόκειται να συμπράξει κυβερνητικά στο μέλλον και πάλι με τους προέδρους της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά και του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, επισημαίνοντας ότι «η πολιτική είναι σε κίνηση και ο πολιτικός χρόνος είναι εξαιρετικά πυκνός και κάθε φορά έχει τα ιδιαίτερα στοιχεία του».

Ο κ. Κουβέλης σημείωσε ότι τα άλλα κεφάλαια του πολυνομοσχεδίου είναι αντικείμενο μελέτης.

«Οι διαφορές με τον κ. Σαμαρά και τον κ. Βενιζέλο είναι πολιτικές και όχι προσωπικές» τόνισε και σημείωσε πως δεν υπήρξε καμία επικοινωνία μαζί τους μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση. Όπως είπε, η αποχώρηση από την κυβέρνηση συνεργασίας ήταν αποτέλεσμα συγκεκριμένων συμπεριφορών της κυβέρνησης, η οποία από τρικομματική γινόταν μονοκομματική. Το Μέγαρο Μαξίμου είχε αποφασίσει να πάει σε πρόωρες εκλογές, με αφορμή την ΕΡΤ, αλλά ανέκρουσε πρύμνα λόγω των πιέσεων των ευρωπαίων εταίρων, παρατήρησε και πρόσθεσε πως στους συνεργάτες του πρωθυπουργού υπήρχε η εκτίμηση ότι στις πρώτες εκλογές η ΝΔ θα έπαιρνε ένα ποσοστό γύρω στο 30% και με διλήμματα θα εξασφάλιζε αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές.

Για τον κ. Βενιζέλο, σημείωσε πως εκείνος ήταν που έλεγε ότι το ΠΑΣΟΚ θα κάνει ό,τι κάνει η ΔΗΜΑΡ και αναρωτήθηκε τι στάση θα κρατήσουν ο ίδιος και οι βουλευτές του στη Βουλή, όταν έρθουν για ψήφιση οι κοινές προτάσεις (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο και την κατάργηση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου με την οποία έκλεισε η ΕΡΤ. Συμπλήρωσε, δε, πως αν επέμενε και ο κ. Βενιζέλος τότε θα είχε μετακινηθεί και ο κ. Σαμαράς από τη θέση του για την ΕΡΤ.

Ο κ. Κουβέλης άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την εκπομπή σήματος από την «Ελληνική Δημόσια Τηλεόραση» μέσω των συχνοτήτων της ΕΡΤ και είπε χαρακτηριστικά: «Με ποια νομιμότητα, με ποιους όρους και με ποιο δικαίωμα; Είχαμε δύο αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έλεγαν να ενεργοποιηθούν οι συχνότητες της ΕΡΤ, να ενεργοποιηθούν οι διαδικτυακοί ιστότοποι και να ληφθούν τα οργανωτικά μέτρα για να υπάρξει δημόσια ραδιοτηλεόραση. Επί 15 και πλέον ημέρες η κυβέρνηση δεν συμμορφώθηκε και είναι ζήτημα δημοκρατικής νομιμότητας. Ποιος πολίτης, ποιος άλλος φορέας θα είχε στα χέρια του μια απόφαση με την οποία διατάσσεται, και μάλιστα από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας, να ενεργοποιήσει συχνότητες και δεν θα έσπευδε να συμμορφωθεί. Αυτό που συνέβη είναι απαράδεκτο γιατί αυτές οι δύο αποφάσεις είχαν άμεση εκτελεστότητα. Είναι βαρύτατα εκτεθειμένη η κυβέρνηση, από την άποψη της δημοκρατικής νομιμότητας».

Για το νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί σχετικά με τη δημιουργία της νέας δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, τόνισε ότι η ΔΗΜΑΡ θα το καταψηφίσει, αν δεν υιοθετηθεί η πρότασή της να είναι η νέα εταιρία «ο καθολικός διάδοχος της ΕΡΤ ΑΕ» και αυτή να συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο. Επίσης, ανέφερε ότι στην ΕΡΤ ΑΕ παραβιάστηκε ο νόμος περί ομαδικών απολύσεων.

Σε ερώτηση για τις ευθύνες που καταλογίζονται στον πρώην υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνη Μανιτάκη, σχετικά με καθυστερήσεις στην προώθηση του προγράμματος κινητικότητας, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ απάντησε πως ο κ. Μανιτάκης δεν έκανε τίποτε άλλο από το να προωθήσει τη διοικητική μεταρρύθμιση, έτσι όπως είχε συμφωνηθεί στην τρικομματική κυβέρνηση. «Ο κ. Μανιτάκης φταίει για όλους τους λιμούς, τις καταστροφές και τους σεισμούς που θα γίνουν» σχολίασε ο κ. Κουβέλης και επικαλέστηκε τον πρώην υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης που είχε πει: «Δεν μεταφέρω καρπούζια και πατάτες, με ανθρώπους έχουμε να κάνουμε».

Τέλος, ο κ. Κουβέλης απηύθυνε πρόσκληση συσπείρωσης γύρω από τη ΔΗΜΑΡ για τη δημιουργία της μεγάλης παράταξης του σοσιαλδημοκρατικού χώρου. Όπως είπε, η ΔΗΜΑΡ δεν θέλει γίνει «ήπιος ΣΥΡΙΖΑ, ούτε ΣΥΡΙΖΑ» και σημείωσε πως η πρόσκλησή του δεν απευθύνεται στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε στον κ. Βενιζέλο.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...