Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Συνάντρηση Σαμαρά - τρόικα σήμερα. Θέλουν λύση μέχρι την Κυριακή

Λύση μέχρι την Κυριακή πρέπει να βρεθεί σε όλα τα ανοικτά δημοσιονομικά μέτωπα της ελληνικής οικονομίας, ώστε τη Δευτέρα κατά τη σύνοδο του Eurogroup να εγκριθεί ως δόση ένα ποσόν που «θα ικανοποιεί την ελληνική πλευρά». Η συνάντηση της τρόικας με το οικονομικό επιτελείο κράτησε πεντέμιση ώρες κι έληξε μετά τα μεσάνυχτα, χωρίς όμως να έχει σαφή αποτελέσματα, παρά μόνο μια κάποια αίσθηση αισιοδοξίας που εξέφρασαν υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου.

Μια κάποια μικρή πρόοδος φέρεται να σημειώθηκε, μετά τα μεσάνυχτα, στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής πλευράς με την τρόικα σε βαθμό που έκανε υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομίας να ισχυρίζονται ότι δεν αποκλείεται να λυθεί το πρόβλημα της καταβολής της δόσης πριν από το Eurogroup. Eντούτοις, η Κυριακή έχει οριστεί ως ημέρα λήξης των διαπραγματεύσεων και έτσι τα περιθώρια για προσαρμογές είναι ιδιαιτέρως ασφυκτικά.

Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών επισήμανε ότι «η δόση θα είναι τέτοια που θα ικανοποιεί τις ανάγκες μας», διαψεύδοντας δημοσιεύματα για «τρίμηνο κενό στη χρηματοδότηση» προς τη χώρα. Κι έκανε λόγο για πρόοδο στις συζητήσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών και για μεγάλη μείωση του δημοσιονομικού κενού της διετίας 2013- 2014, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν νομίζω ότι το Δημόσιο θα είναι εμπόδιο», ακόμη και εάν δεν έχει υπάρξει πλήρης συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών. Πάντως, αποδέχθηκε ότι στο συγκεκριμένο θέμα «η Ελλάδα είναι εκτεθειμένη» έναντι των δανειστών. Σύμφωνα με πληροφορίες της τελευταίας ώρας, οι δύο πλευρές φέρονται να έχουν βρει λύση στην κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του ενός δις για το 2013 και του, επίσης, ενός δις για το 2014. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι την Κυριακή θα πρέπει να έχουν συμφωνηθεί οι λεπτομέρειες της εφαρμογής του ενιαίου φόρου ακινήτων για το 2014 που αναμένεται να κατατεθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και αφού έχουν παραληφθεί και αξιολογηθεί όλα τα Ε9. Θα πρέπει, επίσης, να έχει συμφωνηθεί τρόπος κάλυψης του ελλείμματος του ΕΟΠΥΥ με 22 ισοδύναμα μέτρα ύψους 1,2 δισ. ευρώ το 2013- 2014, με όσο το δυνατόν μικρότερο κοινωνικό κόστος, όπως αφήνεται να εννοηθεί ότι επιθυμεί η κυβέρνηση. Φέτος, θα εφαρμοστεί το claw back (αυτόματη περικοπή υπερβάσεων στις δαπάνες για διαγνωστικά κέντρα και κλινικές). Τα μέτρα αυτά «θα έχουν μικρό οικονομικό και κοινωνικό κόστος».

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, προτείνονται ισοδύναμα μέτρα για την «τρύπα» στον ΟΑΕΕ, καθώς η επιβολή εισφοράς 0,2% στον τζίρο των επιχειρήσεων «είναι ό,τι χειρότερο». Δεν θα υπάρξει μείωση στις συντάξεις των συνταξιούχων του πρώην ΤΕΒΕ.

Το μεγάλο αγκάθι, όμως, παραμένει το Δημόσιο. Ακόμα και μέχρι σήμερα τα ξημερώματα μετά το πέρας της συνάντησης των δύο πλευρών, η ελληνική πλευρά τόνιζε ότι αν μέχρι την ερχόμενη Κυριακή δεν βρεθεί λύση ίσως και το πρόβλημα της καταβολής της δόσης να καταστεί ανυπέρβλητο κατά τη σύνοδο του Eurogroup τη Δευτέρα.

Για την Πέμπτη είναι προγραμματισμένη συνάντηση της τρόικας με τον Έλληνα πρωθυπουργό ενώ όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στην πιθανότητα ότι το ποσόν της δόσης που ίσως εγκριθεί θα «ικανοποιεί μερικώς τις ελληνικές προσδοκίες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...