Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Παράταση για το πόρισμα της Προανακριτικής ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ

Μαρκογιαννάκης: την Πέμπτη η ψηφοφορία

Παράταση για τη διαβούλευση, συζήτηση και σύνταξη πορίσματος για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ ζήτησαν, με έγγραφο διάβημα διαμαρτυρίας, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχουν στην Προανακριτική της Βουλής, αφού ο πρόεδρος της Επιτροπής όρισε την Πέμπτη να ψηφιστεί το πόρισμα, αν και δεν έχει κοινοποιηθεί ούτε σχέδιο πορίσματος.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο Θοδωρής Δρίτσας και ο Σταύρος Κοντονής προειδοποιούν ότι αν απορριφθεί το αίτημά τους, θα πρέπει να τους γνωστοποιηθεί το έγγραφο επί του οποίου καλούνται να «ψηφίσουν» ως μέλη της Επιτροπής, για να συνεκτιμηθεί, κατόπιν μελέτης, το περιεχόμενό του.

Κατηγορούν τον πρόεδρο της Προανακριτικής, Χρήστο Μαρκογιαννάκη ότι προχώρησε «στη βίαιη, αναιτιολόγητη, αντιδικονομική και αυθαίρετη διάλυση των δύο τελευταίων συνεδριάσεων», ενώ παράλληλα όρισε την Πέμπτη για να συζητηθεί και να ψηφιστεί το πόρισμα της Επιτροπής, αν και μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κανένα πόρισμα ούτε και έχει κοινοποιηθεί στον ΣΥΡΙΖΑ σχέδιο πορίσματος.

Οι τρεις βουλευτές τονίζουν ότι η ενέργεια της πλειοψηφίας να δρα εκτός του πλαισίου και των διαδικασιών της Επιτροπής δεν μπορεί επ΄ ουδενί να οδηγεί σε φαλκίδευση της διαδικασίας διάσκεψης και διαβούλευσης.

«Είναι, επομένως, πρόδηλο ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής, έχοντας τη στήριξη των υπολοίπων βουλευτών της ΝΔ (εκ των οποίων δύο ανέλαβαν καθήκοντα προ… πέντε ημερών), αλλά και του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, επιθυμεί να ευτελίσει έτι περαιτέρω τις διαδικασίες, μετατρέποντας το κορυφαίο γεγονός της σύνταξης πορίσματος σε διαδικασία "ναι ή ου", κατά την προσφιλή του έκφραση» καταγγέλλουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Προειδοποιούν ότι δεν θα νομιμοποιήσουν τη συγκεκριμένη τακτική.

«Η υποβολή έτοιμου πορίσματος χωρίς προηγούμενη διαβούλευση, σε μια υπόθεση που διερευνάται επί πέντε μήνες, είναι αυτονόητο ότι υποσκάπτει τη δικονομική πορεία της υπόθεσης. Ούτε ο κ. Μαρκογιαννάκης ούτε οποιαδήποτε πλειοψηφία έχουν το δικαίωμα να υπονομεύουν το κύρος της ποινικής προδικασίας, που υποσκάπτεται όταν εμφανίζεται μια Επιτροπή να μην διαβουλεύεται για τη σύνταξη του πορίσματός της, αλλά να ψηφίζει κατά πλειοψηφία ένα προκατασκευασμένο κείμενο» σημειώνουν οι βουλευτές.

Ζητούν να δοθεί παράταση για την υποβολή του πορίσματος της Επιτροπής, ώστε να αποτελέσει προϊόν πραγματικής διαβούλευσης και ουσιαστικής συνεκτίμησης του υλικού της δικογραφίας, με την ανάπτυξη ουσιαστικών τοποθετήσεων και απόψεων και την αιτιολόγησή τους.

«Η τακτική του "αποφασίζομεν και διατάσσομεν", εκτός από ακραία αντιδημοκρατική, είναι εξίσου ακραία αντιδικονομική. Και όποιος επιθυμεί με αυτό τον τρόπο να βάλει την ταφόπλακα στη διερεύνηση, θα συνοδεύεται από το στίγμα του πρόθυμου αρωγού της ατιμωρησίας» τονίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...