Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

«Δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό», διαβεβαιώνει ο Γ. Στουρνάρας

Είπε ότι ενημέρωσε τον κ. Σαμαρά και τον κ. Βενιζέλο για τα θετικά αποτελέσματα του Eurogroup - «Το 2013 όχι νέα μέτρα, το 2014 πιθανόν όχι νέα μέτρα» 

«Δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας βγαίνοντας από τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τους δύο πολιτικούς αρχηγούς κ.κ. Αντώνη Σαμαρά και Βαγγέλη Βενιζέλο.

«Ενημέρωσα τους αρχηγούς για τα θετικά αποτελέσματα του Eurogroup. Παρεμπιπτόντως δεν πήραμε κουτσουρεμένη δόση όπως ελέχθη, πήραμε την δόση όπως προβλεπόταν από το πρόγραμμα χρηματοδότησης», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας και πρόσθεσε ότι «υπήρξε η πρόταση να πάρουμε περισσότερα αλλά ορισμένες χώρες είπαν ότι θα είχαν πρόβλημα με τα κοινοβούλιά τους».

Σε ερώτηση για το ΦΠΑ στην εστίαση είπε ότι το θέμα είναι στο τραπέζι, η απόφαση θα ληφθεί μέσα στο επόμενο δεκαήμερο και αν αποφασιστεί θα ισχύσει από 1η Αυγούστου.

Στη σύσκεψη, βασικό αντικείμενο της οποίας ήταν το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες και τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των δόσεων, παραβρέθηκε και ο υπουργός εσωτερικών κ Γιάννης Μιχελάκης, ο οποίος όπως μετά από λίγη ώρα αποχώρησε.

Στην κυβέρνηση υπάρχει ανησυχία καθώς οι σκληρές διατάξεις του νομοσχεδίου και οι απολύσεις στο δημόσιο έχουν προκαλέσει νευρικότητα στις κοινοβουλευτικές ομάδες της συμπολίτευσης. Αν και δεν θεωρούν ότι υπάρχει κίνδυνος καταψήφισης δεν θέλουν να έχουν διαρροές κατά την κρίσιμη ψηφοφορία.

«Όχι νέα μέτρα το 2013»


«Δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό, δεν θα ληφθούν νέα μέτρα», διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών σε παρέμβασή του στο τηλεοπτικό δελτίο του ΣΚΑΙ, με αφορμή το δημοσίευμα του Reuters περί δημοσιονομικού κενού. (διαβάστε σχετικά εδώ)

Ωστόσο σημείωσε πως κίνδυνοι πάντα υπάρχουν, αλλά αυτό «δεν έχει καμία σχέση με τη λήψη νέων μέτρων»

Ερωτηθείς για την απόκλιση στα έσοδα του πρώτου εξαμήνου του έτους, ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε πως «αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε πιο πολλά έσοδα στο δεύτερο εξάμηνο και περιμένουμε μια καλύτερη οικονομία».

Επιπρόσθετα ανέφερε πως η εκτίμηση της τρόικας στο Eurogroup ήταν πως δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό και πως δεν υπάρχει η ανάγκη νέων μέτρων», ενώ προσέθεσε πως «όπως ο ασθενής κάνει τσεκ απ κάθε τρίμηνο, έτσι γίνεται και με την ελληνική οικονομία. Όμως δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως στο επόμενο τσεκαπ θα χρειαστούμε νέα μέτρα, με βάση τα τωρινά δεδομένα».

Τέλος διαβεβαίωσε πως δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα φέτος, για το 2014 είπε πως δεν είναι πιθανό, κάτι που όμως δεν είναι σίγουρος για το 2015 και το 2016.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...