Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

Καβγάς ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ για την θέση του Ε’ αντιπροέδρου της Βουλής

Να σημειωθεί ότι για την θέση που κατείχε μέχρι πρότινος ο κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος (σ.σ. υπουργοποιήθηκε) έχει προταθεί από το ΠΑΣΟΚ ο βουλευτής Χαλκιδικής Ιωάννης Δριβελέγκας, που τελικά εξελέγη.

Ένταση επικράτησε στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την διαδικασία εκλογής του Ε’ Αντιπροέδρου της Βουλής καθώς ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Έλληνες κατέθεσαν ένσταση εξηγώντας ότι η θέση δεν ανήκει στο ΠΑΣΟΚ αλλά σε κόμμα της αντιπολίτευσης.

Να σημειωθεί ότι για την θέση που κατείχε μέχρι πρότινος ο κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος (σ.σ. υπουργοποιήθηκε) έχει προταθεί από το ΠΑΣΟΚ ο βουλευτής Χαλκιδικής Ιωάννης Δριβελέγκας.

Ειδικότερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης ανέφερε ότι «Καταθέσαμε ένσταση και την διαφωνία μας για την κατάληψη της θέσης από το ΠΑΣΟΚ και εκπλησσόμαστε από την στάση της ΔΗΜΑΡ που δεν την διεκδικεί. Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής η θέση του Ε αντιπροέδρου δεν ανήκει σε κόμμα της συμπολίτευσης όπως είναι το ΠΑΣΟΚ αλλά της αντιπολίτευσης» και πρόσθεσε «ζητάμε να αναβληθεί η διαδικασία και να ζητηθεί η γνώμη του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής και μετά να τοποθετηθούμε όπως επίσης να γίνουν οι αλλαγές στον ΚτΒ για να αποφευχθεί ο τραγέλαφος που θέλει τον κ. Βενιζέλο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και παράλληλα αρχηγό κόμματους της αντιπολίτευσης».

Ο κ. Νότης Μαριάς των ΑΝ.ΕΛΛ. σημείωσε ότι «είναι δεδομένο ότι το ΠΑΣΟΚ δεν ανήκει στην αντιπολίτευση. Είναι δεδομένες οι σχετικές δηλώσεις Βενιζέλου και η συμμετοχή βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση. Υπάρχουν και άλλα ζητήματα περαν της κατάληψης της θέσης από το ΠΑΣΟΚ όπως οι κοσμήτορες. Δεν πρέπει να έχει το ΠΑΣΟΚ την 5η θέση αντιπροέδρου. Πρέπει να εφαρμοστεί ο ΚτΒ και προστατευτούν τα δικαιώματα της αντιπολίτευσης».

Από την άλλη πλευρά ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος επισήμανε πως «Ειλικρινά μου προκαλεί έκπληξη η αντιδεοντολογική και αντικοινοβουλευτική στάση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛΛ . Ο ΚτΒ είναι νομοθετικό κείμενο που έχει καταρτιστεί από πλειοψηφίες μονοκομματικές.

Το σύστημα λειτουργεί πλειοψηφικά και άρα είναι λογικό γραμματικά ο συντάκτης του ΚτΒ να μιλά για το πρώτο κόμμα ως πλειοψηφία και να χαρακτηρίζει τα υπόλοιπα αντιπολιτευτικά» θύμισε μάλιστα τις οικουμενικές κυβερνήσεις Τζανετάκη και Ζολώτα στις οποίες όλα τα κόμματα είχαν πάρει θέση αντιπροέδρου της Βουλής.

 Πιο αναλυτικά, το αποτέλεσμα της σχετικής ψηφοφορίας έχει ως εξής:

Ψήφισαν 220 βουλευτές
Υπέρ ψήφισαν 137
Λευκό 79
Ακυρα 4

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...