Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

Κατατίθεται αύριο το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2014

Αύριο το μεσημέρι αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα και να κατατεθεί στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2014, που θα προβλέπει επιστροφή της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και διεύρυνση του πρωτογενούς πλεονάσματος

Σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής» σε ρεπορτάζ του Κώστα Τσαχάκη, ο βασικός στόχος του προϋπολογισμού είναι η διεύρυνση του πρωτογενούς πλεονάσματος στα 2,8 δισ. ευρώ ή 1,5% του ΑΕΠ. Επίσης, στο προσχέδιο περιλαμβάνεται η πρόβλεψη για επιστροφή της οικονομίας σε ανάπτυξη με οριακά θετικό ρυθμό (+0,6%) μετά από έξι χρόνια βαθιάς ύφεσης.

Πάντως, όπως παραδέχονται και στο υπουργείο Οικονομικών, αναμένονται αλλαγές στα μεγέθη και στις προβλέψεις του προσχεδίου μέχρι την κατάρτιση του οριστικού σχεδίου προϋπολογισμού, το οποίο θα κατατεθεί στο Κοινοβούλιο στις 21 Νοεμβρίου.

Κι αυτό γιατί δεν έχει υπάρξει συμφωνία με την τρόικα για το εύρος των παρεμβάσεων που χρειάζονται για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαπραγματεύσεις μέχρι την τελευταία στιγμή επικεντρώνονται στη διαφορά μεταξύ εκτιμήσεων τρόικας και κυβέρνησης για το ύψος των πρόσθετων μέτρων που θα απαιτηθούν για να «επαληθευτεί» ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Η ελληνική πλευρά κάνει υπολογισμούς για 500 εκατ. ευρώ, ενώ η τρόικα ανεβάζει το κενό πάνω από τα 2 δισ. ευρώ, με στελέχη του οικονομικού επιτελείου να θεωρούν πιθανόν πως θα υπάρξει συμβιβασμός για νέα μέτρα περίπου 1 δισ. ευρώ.

Πιο αναλυτικά, όσον αφορά το σκέλος των πρωτογενών δαπανών, στο προσχέδιο εκτιμάται ότι θα μειωθούν κατά 3,33 δισ. ευρώ, στα 41,42 δισ. ευρώ, από 44,75 δισ. ευρώ το 2013.

Τα κονδύλια για κοινωνική ασφάλιση και περίθαλψη θα περιοριστούν κατά 2,26 δισ. ευρώ στα 12,7 δισ. ευρώ. Το κονδύλι για πληρωμή μισθών και συντάξεων μειώνεται κατά 599 εκατ. ευρώ, στα 18,07 δισ. ευρώ.

Για τα φορολογικά έσοδα διατυπώνεται η πρόβλεψη ότι θα αυξηθούν κατά 1,46 δισ. ευρώ εντός του επόμενου έτους.

Στο προσχέδιο τίθεται ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 2,8 δισ. ευρώ ή 1,5% του ΑΕΠ το 2014 από 300 εκατ. ευρώ ή 0,2% του ΑΕΠ που διαμορφώνεται φέτος.

Για τον ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ, στο προσχέδιο προβλέπεται ότι η ύφεση φέτος θα περιοριστεί στο 4% και το 2014 θα καταγραφεί θετικός ρυθμός μεγέθυνσης της οικονομίας (+0,6%).

Συν 3,33 δισ. €

Οι πρωτογενείς δαπάνες, σύμφωνα με το προσχέδιο εκτιμάται ότι θα μειωθούν από 44,75 σε 41,32 δισ.

Συν 1,46 δισ. €

Προβλέπονται αυξημένα φορολογικά έσοδα, με το βάρος να πέφτει σε ελεύθερους επαγγελματίες και ακίνητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...