Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Πόλεμος σκιών κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ

Σε μετωπική κομματική αντιπαράθεση εξελίσσεται η προσπάθεια να «αφοπλιστεί» μέσω νομοθετικών μέτρων η Χρυσή Αυγή, την ώρα που το Μαξίμου καλεί την αξιωματική αντιπολίτευση να αποκηρύξει τη βία

Τον δρόμο της μετωπικής σύγκρουσης με τον ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει ο Αντώνης Σαμαράς, με φόντο τις αμφιταλαντεύσεις της Κουμουνδούρου για τα νομοθετικά μέτρα που «αφοπλίζουν» τη Χρυσή Αυγή.

Η άρνηση του Αλέξη Τσίπρα να συνταχθεί σε ένα ευρύ μέτωπο των δυνάμεων του λεγόμενου δημοκρατικού τόξου κατά του νεοναζιστικού μορφώματος, στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι στέλνει στην κοινωνία λάθος μηνύματα. Παράλληλα κάνουν λόγο για «επικοινωνιακά παιχνίδια» της Κουμουνδούρου που προκαλούν σύγχυση, καθώς σε μια κρίσιμη στιγμή - όπως λένε χαρακτηριστικά - αφήνεται να αιωρείται η εντύπωση ότι υπάρχουν όρια ανεκτικότητας απέναντι στη βία.

Στο πλαίσιο αυτό ο Πρωθυπουργός, μιλώντας σήμερα στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, αναμένεται να καλέσει τον ΣΥΡΙΖΑ να αποκηρύξει τη βία από όπου και αν προέρχεται. Επιπροσθέτως, θα διακηρύξει ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να περιφρουρήσει τη νομιμότητα σε όλα τα πεδία, ενώ θα καταγγείλει όσους επενδύουν και συντηρούν κλίμα εθνικού διχασμού. Επί της ουσίας, ο κ. Σαμαράς θα επιμείνει στη γραμμή της καταδίκης της «βίας των δύο άκρων», επαναφέροντας στο προσκήνιο τις καταγγελίες για τον ρόλο συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα «σκηνικό ακραίας αντιπολίτευσης».

Η ΘΡΥΑΛΛΙΔΑ.

Στο Μέγαρο Μαξίμου δίνουν έμφαση στο χθεσινό δημοσίευμα της «Αυγής», με το οποίο καταγγέλλεται προκαταβολικά ως «κυβερνητική προβοκάτσια» το αποτέλεσμα της  έρευνας των διωκτικών Αρχών για τις βιαιότητες στις Σκουριές Χαλκιδικής. Το δημοσίευμα, κατά την επίσημη κυβερνητική αντίδραση, διακινεί «φαντασιόπληκτα σενάρια», αλλά στο πρωθυπουργικό επιτελείο διαβλέπουν πίσω από αυτό και μια προσπάθεια της Κουμουνδούρου να «νομιμοποιήσει», όπως αναφέρουν, «ακρότητες, βίαιες καταστάσεις και εγκληματικές συμπεριφορές».

Κατά τις ίδιες πηγές, η σύγκρουση με τον ΣΥΡΙΖΑ θα κλιμακωθεί την προσεχή εβδομάδα στη Βουλή, κατά τη συζήτηση των νομοθετικών ρυθμίσεων για τη διακοπή της κρατικής χρηματοδότησης στη Χρυσή Αυγή, ενώ θα κορυφωθεί κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση την πολιτικών αρχηγών, η οποία θα διεξαχθεί μετά την ψήφιση του νομοθετικού πλαισίου κατά του νεοναζισμού, όταν θα έχει αποσαφηνιστεί πλήρως και η στάση της Κουμουνδούρου.

Στη γραμμή της μετωπικής σύγκρουσης με τον ΣΥΡΙΖΑ, εξάλλου, αναμένεται να κινηθούν κατά τη σημερινή συνεδρίαση και τα επιτελικά στελέχη του κόμματος όπως και κορυφαίοι υπουργοί, που θα κάνουν παρεμβάσεις στο κομματικό όργανο. Σε ό,τι αφορά το μέτωπο με τη Χρυσή Αυγή, ο κ. Σαμαράς θα προβάλει τον «εγκληματικό  χαρακτήρα» της, διαχωρίζοντας εκ νέου την πλειονότητα των ψηφοφόρων που την ακολούθησαν από την ηγετική ομάδα και τα στελέχη της. Κατά τις ίδιες πηγές, ο Πρωθυπουργός θα επισημάνει ότι πλέον η ταυτότητα της Χρυσής Αυγής έχει αποκαλυφθεί και στο εξής δεν δικαιούται κανείς θιασώτης της συμμορίας Μιχαλολιάκου να υποστηρίξει πως δεν γνώριζε.

Παράλληλα, το γαλάζιο επιτελείο βάζει σε εφαρμογή ένα σχέδιο προσέγγισης «πόρτα πόρτα» παλαιών μελών και καταγεγραμμένων ψηφοφόρων της ΝΔ που είχαν μετακινηθεί προς τη Χρυσή Αυγή, με στόχο τον πολιτικό επαναπατρισμό τους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο σχεδιασμός αυτός αρχίζει τις επόμενες ημέρες από τέσσερις νομούς (ένας στην Πελοπόννησο και τρεις στη Βόρεια Ελλάδα) με την ενεργοποίηση των γαλάζιων τοπικών οργανώσεων και μεγάλου αριθμού κομματικών μελών.

ΟΙ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ. 

Σε μια ύστατη προσπάθεια να διαμορφωθεί ευρύτατο πεδίο συναίνεσης στη Βουλή κατά του νεοναζιστικού μορφώματος και, παράλληλα, να περιοριστούν ακόμη περισσότερο τα περιθώρια ελιγμών του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση προχώρησε αργά χθες το βράδυ σε βελτιωτικές αλλαγές στην τροπολογία για την αναστολή της χρηματοδότησης κομμάτων που η ηγεσία τους ή μερίδα των βουλευτών τους βαρύνονται με βαριά ποινικά αδικήματα.
Η νέα τροπολογία που παρουσίασε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, και αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Πέμπτη (με το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) εξαιρεί από τις κατηγορίες τα αδικήματα της εσχάτης προδοσίας, της επιβουλής της ακεραιότητας της χώρας, της προσβολής εναντίον της ειρήνης της χώρας και της κατασκοπείας και αφήνει μόνο εκείνα που αφορούν τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και τις τρομοκρατικές πράξεις.

«Σε περίπτωση άσκησης δίωξης κατά του αρχηγού κόμματος ή του προέδρου Κοινοβουλευτικής Ομάδας ή εκείνου που ασκεί την πραγματική διεύθυνση κόμματος ή κατά περισσοτέρων του ενός δεκάτου των βουλευτών ή του ενός πέμπτου των ευρωβουλευτών ή του ενός δεκάτου των μελών του κεντρικού οργάνου διοίκησης κόμματος ή συνασπισμού κομμάτων, σύμφωνα με το καταστατικό τους, για τα εγκλήματα των άρθρων 187 (εγκληματική οργάνωση) και 187Α (τρομοκρατικές πράξεις) του Ποινικού Κώδικα, αναστέλλεται κάθε είδους κρατική χρηματοδότηση και οικονομική ενίσχυση που προβλέπονται στον παρόντα νόμο», προβλέπεται, ειδικότερα, στην τροπολογία της κυβέρνησης.

Στον αντίποδα, η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης αφορά κόμματα που στελέχη τους έχουν καταδικαστεί ή παραπεμφθεί για το κακούργημα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και προβλέπει ότι απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία (180 βουλευτές) για να αποφασίσει σχετικώς η Ολομέλεια της Βουλής. «Την άρνησή μας να συζητήσουμε φέτα φέτα τα θέματα που προκύπτουν στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής, δεν μπορεί να τη μεταφράζουν κάποιοι ότι είμαστε φίλοι του Μιχαλολιάκου», ανέφερε σε αυστηρό τόνο ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης.

Η ΔΙΚΛΙΔΑ. 

Χαρακτηριστικό πάντως είναι πως και στις δύο τροπολογίες προβλέπεται ότι «σε περίπτωση έκδοσης αμετάκλητου απαλλακτικού βουλεύματος ή αμετάκλητης αθωωτικής απόφασης, αίρεται αναδρομικά η αναστολή και καταβάλλονται άτοκα στον δικαιούχο τα παρακρατηθέντα ποσά».

TA NEA
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...