Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου 2013

Επαναδιατυπώνεται το επίμαχο άρθρο για τη «Διαύγεια»

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, με την αναπληρωτή υπουργό Ευη Χριστοφιλοπούλου. Ο υπουργός έσπευσε να παρατείνει τη δημόσια διαβούλευση για το επίμαχο σχέδιο νόμου
Φωτιές άναψε την Πέμπτη η υποψία «ακύρωσης» της Διαύγειας μέσω ειδικής ρύθμισης σε σχέδιο νόμου που καταθέτει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στη Βουλή, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη πάντως να διαβεβαιώνει ότι το επίμαχο άρθρο που προκάλεσε τις εντυπώσεις «θα επαναδιατυπωθεί» προκειμένου «να μην επιδέχεται καμίας παρερμηνείας» και να τονίζει ότι η Διαύγεια «όχι μόνο δεν καταργείται αλλά ενισχύεται». 

Το ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του ξεκαθάρισε ότι «δεν πρόκειται να δεχτεί καμία νομοθετική παρέμβαση που αποδυναμώνει τη Διαύγεια».

Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που μετά τον όλο θόρυβο έσπευσε να παρατείνει τη δημόσια διαβούλευση ως την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου, σε ανακοίνωσή του την Πέμπτη το μεσημέρι ανάφερε: «Προς αποφυγή οποιασδήποτε παρεξήγησης η σχετική διάταξη (Άρθρο 20, παράγραφος 4) που προκάλεσε τόση συζήτηση θα επαναδιατυπωθεί ώστε να μην επιδέχεται καμίας καλόπιστης ή κακόπιστης παρερμηνείας».

Η ερμηνεία περί κατάργησης της Διαύγειας, λόγω ουσιαστικής ακύρωσης μιας θεμελιώδους διάταξής της, προέκυψε λόγω «διατύπωσης», όπως ανάφερε το υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης: Η διατύπωση ήταν η εξής:

«Η παράγραφος 4 του άρθρου 4 του ν.3861/2010 (ΦΕΚ Α/112), αντικαθίσταται ως εξής: 4. Εάν υπάρχει διαφορά μεταξύ του κειμένου που αναρτήθηκε και του κειμένου της πράξης, ισχύει το τελευταίο».

Αυτή η όντως προβληματική για την επιβίωση της Διαύγειας διατύπωση προκάλεσε σειρά δημοσιευμάτων, ακόμα και ετικέτα (hashtag) στο Twitter το #savediavgeia.

Στέφανος Μάνος: «Φαύλη ρύθμιση» 

Μια καυστική ανάλυση του όλου ζητήματος που προέκυψε, έσπευσε να προσφέρει - και μέσω facebook - ο πρώην υπουργός Στέφανος Μάνος ο οποίος μάλιστα έκανε λόγο για «φαύλη ρύθμιση» και εξήγησε:

«Στο άρθρο 20 νομοσχεδίου μονοήμερης διαβούλευσης του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης (Κυριάκος Μητσοτάκης) υπάρχει η ακόλουθη διάταξη:

"Η παράγραφος 4 του άρθρου 4 του ν.3861/2010 (ΦΕΚ Α/112), αντικαθίσταται ως εξής:
«4. Εάν υπάρχει διαφορά μεταξύ του κειμένου που αναρτήθηκε και του κειμένου της πράξης, ισχύει το τελευταίο."

Αναζήτησα την ισχύουσα διάταξη του νόμου 3861 που προβλέπει - ΟΡΘΟΤΑΤΑ - το αντίστροφο:

"Αν το κείμενο της κατά νόμο δημοσιευμένης πράξης δεν ταυτίζεται με το αντίστοιχο κείμενο που είναι αναρτημένο στον οικείο δικτυακό τόπο ισχύει το κείμενο που έχει δημοσιευτεί."

Ποια είναι η πρακτική συνέπεια της νέας και ΦΑΥΛΗΣ ρύθμισης.

Εκδίδεται πράξη που προβλέπει π.χ. ότι ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ θα λαμβάνει εφεξής 20.000€ μηνιαίως, αλλά στο διαδίκτυο δημοσιεύεται 5.000. Με τη νέα διάταξη θα ισχύει ο μισθός των 20.000, αλλά εμείς θα νομίζουμε ότι ο ...δυστυχής λαμβάνει μόνο 5.000! Στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι ...πονηρούληδες!

Αλλά η πονηρία δεν σταματάει. Υπάρχει και άλλη διάταξη που προβλέπει ότι:

"Οι πράξεις ισχύουν από την ανάρτηση τους στο Διαδίκτυο κατά τα οριζόμενα στον παρόντα νόμο, εκτός εάν ορίζεται διαφορετικά σε ειδικές διατάξεις ή στις ίδιες τις πράξεις."

Με άλλα λόγια αποφασίζει ο αρμόδιος υπουργός, ότι ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ θα λαμβάνει 20.000€ μηνιαίως και στην ίδια την απόφαση ορίζεται ότι η πράξη αυτή δεν θα δημοσιευτεί στο διαδίκτυο. Έτσι είναι η ...διαύγεια!

Δεν έχω το χρόνο και τις γνώσεις να ψάξω μία-μία τις δεκάδες χιλιάδες διατάξεις που φέρνουν για ψήφιση στη Βουλή οι υπουργοί. Έχω δυστυχώς την πεποίθηση ότι τα δύο παραδείγματα δεν είναι η εξαίρεση».

Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, πάντως, εξέδωσε το μεσημέρι της Πέμπτης αναλυτική διευκρινιστική ανακοίνωση με την οποία έβαλε τα πράγματα στη θέση τους:

Η ανακοίνωση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης

«Το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης διαψεύδει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο το δημοσίευμα με τίτλο «Καταργούν τη "Διαύγεια" με διαβούλευση 24 ωρών» της ηλεκτρονικής εφημερίδας tovima.gr και το συντάκτη αυτού κ. Αχιλλέα Χεκίμογλου.

Με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, το οποίο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, όχι μόνον δεν καταργείται το πρόγραμμα «Διαύγεια», που αποτελεί μοναδικό εργαλείο ενίσχυσης της διαφάνειας της διοικητικής δράσης, αλλά αντιθέτως ενισχύεται.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της ισχύος των αναρτημένων πράξεων, η ρύθμιση στο σχέδιο νόμου δεν επηρεάζει την υποχρέωση των φορέων να αναρτούν τις προβλεπόμενες πράξεις στο πρόγραμμα «Διαύγεια», αλλά αποσαφηνίζει το χρόνο έναρξης ισχύος τους. Με τον τρόπο αυτό θωρακίζεται περαιτέρω το πρόγραμμα «Διαύγεια» από διαφορετικές νομικές ερμηνείες που είχαν κατά καιρούς προκύψει.

Σε κάθε περίπτωση προς αποφυγή οποιασδήποτε παρεξήγησης η σχετική διάταξη (Άρθρο 20, παράγραφος 4) που προκάλεσε τόση συζήτηση θα επαναδιατυπωθεί ώστε να μην επιδέχεται καμίας καλόπιστης ή κακόπιστης παρερμηνείας.

Αναφορικά με το θέμα της ανάρτησης των δαπανών στο πρόγραμμα «Διαύγεια», με το προωθούμενο σχέδιο νόμου ξεκαθαρίζεται πλέον ότι θα πρέπει υποχρεωτικά να αναρτάται και η πράξη που οριστικοποιεί την πληρωμή και περιέχει το ακριβές ποσό που θα πληρωθεί. Με τον τρόπο αυτό θωρακίζεται περαιτέρω το πρόγραμμα «Διαύγεια» ως προς την ασάφεια των πραγματικών δαπανών των φορέων, κάτι που δεν ήταν σαφές μέχρι σήμερα.

Επιπλέον, διευκρινίζεται ότι η παράγραφος 6 του άρθρου 20 του σχεδίου νόμου δεν αλλάζει επί της ουσίας την ισχύουσα ρύθμιση όπως αυτή προβλέπεται στον ιδρυτικό νόμο της «Διαύγειας» (Ν.3861/2010).

Επιπρόσθετα, για την ενίσχυση του προγράμματος «Διαύγεια» στο σχέδιο νόμου εισάγονται οι εξής νέες ρυθμίσεις:

1.Οι αναρτημένες πράξεις έχουν ισχύ ακριβούς αντιγράφου.

2. Ο πολίτης αρκεί να επικαλεστεί τον Αριθμό Διαδικτυακής Ανάρτησης (ΑΔΑ) για την αυτεπάγγελτη αναζήτηση των αναρτημένων πράξεων από τους φορείς.

Με εντολή του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Μητσοτάκη, και αφού διαπιστώθηκε το μεγάλο ενδιαφέρον επί του σχεδίου νόμου, παρατείνεται η δημόσια διαβούλευση έως και την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013».

Το ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του σε ανακοίνωσή του επεσήμανε: 

«Το ΠΑΣΟΚ ψήφισε, εφήρμοσε και στηρίζει τη διαδικασία της ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ, ως σημαντικό βήμα διαφάνειας στο δημόσιο βίο.
Γι’ αυτό και από το πρωί σήμερα επισημάναμε στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης παρατηρήσεις στο σχέδιο νομοθετικής ρύθμισης του, ώστε να μη δημιουργούνται αρνητικές εντυπώσεις στους πολίτες οι οποίες και έγιναν αποδεκτές.

Σε κάθε περίπτωση καθιστούμε σαφές πως το ΠΑΣΟΚ δεν θα δεχτεί καμία νομοθετική παρέμβαση που αποδυναμώνει τη ΔΙΑΥΓΕΙΑ και την διαφάνεια στη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης.

Επισημαίνουμε όμως ότι για μια ακόμα φορά παρακολουθήσαμε τα κροκοδείλια δάκρυα του ΣΥΡΙΖΑ, που έσπευσε να δημιουργήσει εντυπώσεις για μια θεσμική αλλαγή που δεν πιστεύει και δεν ψήφισε».
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...