Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Βουλή: Πυρά Απ. Κακλαμάνη κατά Γ. Στουρνάρα

Την εκτίμηση ότι η προσπάθεια της Ελλάδας μεταπολεμικά για φορολογικούς ελέγχους είναι ίση με την προσπάθεια που έκανε αυτή η κυβέρνηση Σαμαρά μέσα σε ένα χρόνο, έκανε ο υπουργός οικονομικών Γ. Στουρνάρας απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση του πρώην προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη.

Ο υπουργός έδωσε στοιχεία για την πορεία των ελέγχων σε μία σειρά από κατηγορίες.

Συγκεκριμένα:

- έλεγχοι εμβασμάτων την περίοδο 2009 – 2011

Έγινε διασταύρωση στοιχείων και αποκλείσθηκαν όσοι τα δικαιολογούσαν. Εστάλησαν 24.710 επιστολές για συμπληρωματικές δηλώσεις και αξιολογήθηκαν οι υποθέσεις, για να ελεγχθούν οι μεγάλες. Επελέγησαν 436 υποθέσεις που εστάλησαν στο Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου. Οι έλεγχοι είναι σε εξέλιξη. Από αυτές 2 ολοκληρώθηκαν και εισπράχθηκαν 5 εκατ. ευρώ.

- ακίνητα στο Λονδίνο

Αφορά 107 περιπτώσεις, εκ των οποίων επιλέγησαν οι 84. Βεβαιώθηκαν 162.000 ευρώ.

-ταχύπλοα σκάφη στην Ολλανδία

Αφορά 136 φορολογούμενους και δόθηκαν 16 εντολές ελέγχου, Βεβαιώθηκαν 8 φορολογικές παραβάσεις, ενώ για 3 δικηγορικά γραφεία ζητήθηκε άρση απορρήτου

-offshore

Επελέγησαν οι πρώτες 322 εταιρείες για έλεγχο. Δόθηκαν εντολές ελέγχου για 163 και για 34 ολοκληρώθηκαν οι έλεγχοι. Βεβαιώθηκαν περίπου 40 εκατ. ευρώ για τις 34 εταιρείες. Περίπου 1 εκατ. ευρώ για κάθε εταιρεία, υπολογίστε το μέγεθος του ποσού αναλογικά αν σκεφθούμε ότι μιλάμε για 10.000 offshore.

-διασταυρώσεις στοιχείων από ΔΟΥ και TAXIS

Από 2.423 υποθέσεις δόθηκαν εντολές ελέγχου για 1.800. Ολοκληρώθηκαν 329 έλεγχοι και βεβαιώθηκαν ποσά 36 εκατ. ευρώ.

-λίστα Λαγκάρντ

Ζητήθηκε για όλους τους εμπλεκόμενους άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών. Βρίσκονται σε εξέλιξη 150 έλεγχοι.

«Στη θέση σας θα καλούσα όλους τους επικεφαλής που σας δίδουν αυτές τις πληροφορίες. Είμαι βέβαιος ότι θα ζητούσατε ευθύνες για τα αποτελέσματα που σας γράφουν για να μας τα πείτε εδώ», απάντησε ο Απ. Κακλαμάνης. «Έλεος! Κάνετε απολύσεις ειδικώς σε ένα χώρο που χρειάζεστε ελεγκτές» πρόσθεσε και σημείωσε ότι στο Υπουργείο Οικονομικών έχουν μείνει 9.000 υπάλληλοι από 15.000. «Έγινε προχθές ληστεία στη ΔΟΥ Περιστερίου και όταν πήγε η Σήμανση βρωμοκοπούσε ο χώρος γιατί έχετε διώξει και τις 500 καθαρίστριες του Υπουργείου» είπε χαρακτηριστικά. «Στο άμεσο μέλλον πληρώνονται 300 θέσεις ελεγκτών», απάντησε ο Γ. Στουρνάρας.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στην φορολόγηση των ακινήτων λέγοντας πως «είναι παγιδευμένοι όσοι έτυχε να έχουν κάποιο χωράφι στο χωριό τους ή ένα διαμέρισμα. Δεν μπορείτε να συλλάβετε όσους έχουν τα λεφτά και βρίσκετε το ντουβάρι και το χόρτο».

Ο φόρος που σχεδιάζουμε είναι πιο δίκαιος, σκοπεύει να πάρει λιγότερα από περισσότερους, διαβεβαίωσε ο Υπουργός Οικονομικών λέγοντας χαρακτηριστικά: «στα χωραφάκια η επιβάρυνση θα είναι ελαχιστότατη, 10 – 20 ευρώ το χρόνο ακόμη και για μεγάλα αγροτεμάχια».

Απευθυνόμενος στον υπουργό ο Απ. Κακλαμάνης είπε ότι «την φράση σας ''όχι οριζόντια μέτρα'' ο λαός την ερμηνεύει μέτρα κάθετα στην κεφαλή του καθενός». «Διακρίνω συνεχή τάση μηδενισμού της προσπάθειας», απάντησε ο Γ. Στουρνάρας και εκτίμησε ότι «η προσπάθεια της Ελλάδας μεταπολεμικά είναι ίση με την προσπάθεια που έκανε αυτή η κυβέρνηση». Η αναφορά προκάλεσε την αντίδραση του Απ. Κακλαμάνη, ενώ ο προεδρεύων Γ. Δραγασάκης σχολίασε: «ακούγεται ότι δεν είχαμε τεχνολογία για να αντιμετωπίσουμε ένα διεθνοποιημένο φαινόμενο όπως της φοροδιαφυγής, μου γεννάται η απορία γιατί δεν την αποκτήσαμε».

newsroom naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...