Σάββατο, 9 Νοεμβρίου 2013

BINTEO- Σταϊκούρας: Στις αγορές το 2014

Τους βραχυπρόθεσμους στόχους που θα επιτρέψουν και την επιστροφή της Ελλάδας στις κεφαλαιαγορές εντός του 2014, απαρίθμησε στην ομιλία του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, καλώντας παράλληλα την αξιωματική αντιπολίτευση να αναλάβει τις ευθύνες της μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, «εγκαταλείποντας τακτικές λαϊκισμού και μηδενισμού».


Ο κ. Σταϊκούρας επισκόπησε κατ' αρχήν το έργο που έχει επιτελέσει το υπουργείο Οικονομικών και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στον έναν χρόνο της παρούσας διακυβέρνησης, επικαλούμενος την προώθηση της αναγκαίας δημοσιονομικής προσαρμογής με κορυφαίο αποτέλεσμα το πρωτογενές πλεόνασμα, και «με επίδοση που - αφαιρουμένης της επίπτωσης της ύφεσης - είναι η υψηλότερη μεταξύ όλων των χωρών της ευρωζώνης». 


Άλλες παρεμβάσεις αφορούσαν ένα «πλαίσιο χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης» (με σχεδιασμό για ένα ανεξάρτητο Δημοσιονομικό Συμβούλιο αποτελούμενο από έγκριτους πανεπιστημιακούς), αναβάθμιση των δημοσιονομικών ελέγχων (με δημιουργία συν τοις άλλοις, μητρώου ελεγκτών και εμπειρογνωμόνων), θεσμικό πλαίσιο για την προστασία των αδρανών καταθετικών πόρων, την αποπληρωμή οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, καθώς και την έγκαιρη απονομή των συντάξεων και την αναζήτηση των αχρεωστήτως καταβληθέντων.

Τα δημοσιονομικά αποτελέσματα αποτελούν εφαλτήριο για την επίτευξη βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων στόχων - τόνισε ο κ. Σταϊκούρας. Είπε: «Πρώτη προτεραιότητα είναι η επίτευξη διατηρήσιμων πρωτογενών πλεονασμάτων σε συνδυασμό με αναπτυξιακές και διαρθρωτικές πρωτοβουλίες. Αυτό θα ενισχύσει τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους, καθώς η κυβέρνηση θα αξιώσει ελάφρυνσή του επικαλούμενη την επίτευξη των πλεονασμάτων - κάτι που θα διαμορφώσει τις συνθήκες για την έξοδο της χώρας στις αγορές». «Προχωρούμε στον σχεδιασμό χρηματοοικονομικών τεχνικών που θα καταστήσουν εφικτή την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές κεφαλαίων εντός του 2014» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...