Σάββατο, 9 Νοεμβρίου 2013

Τα προβλήματα Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ δεν τελειώνουν με την ψηφοφορία

Οι διαφωνούντες βουλευτές τονίζουν ότι η ψήφος τους δεν είναι λευκή επιταγή


Της ΒΙΚΥΣ ΣΑΜΑΡΑ enet.gr

Μετά την ψηφοφορία της Κυριακής, στην οποία η δικομματική ελπίζει ότι θα συσπειρωθούν οι κοινοβουλευτικές ομάδες της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, τα «βάσανα» για την κυβέρνηση δεν τελειώνουν, καθώς έπεται συνέχεια όσον αφορά στη διαπραγμάτευση με την τρόικα και τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων.


Το μέγαρο Μαξίμου ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τις εντυπώσεις που θα αφήσει η συμμετοχή και η στάση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας κατά τη συζήτηση στη Βουλή, που ξεκίνησε χθες. Για αυτό και το «μασάζ» είχε ξεκινήσει αμέσως μετά την κατάθεση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλωστε η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντέξει οποιαδήποτε «απώλεια» από τους 155 της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ακόμη και εάν λάβει τις αναγκαίες 151 ψήφους.

Υπολογίζει όμως στην καταψήφιση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ από ορισμένους εκ των 11 ανεξαρτήτων βουλευτών (αν και χθες ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Χρήστος Αηδόνης έδειξαν πως θα επιλέξουν το «παρών»), αλλά και σε ενδεχόμενες διαφοροποιήσεις βουλευτών της ΔΗΜΑΡ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων από την επίσημη γραμμή των κομμάτων τους.

Εστω όμως και να βγει πιο ενισχυμένη η κυβερνητική πλειοψηφία στην αυριανή ψηφοφορία, αυτό δεν σημαίνει «λευκή επιταγή» των βουλευτών στην κυβέρνηση. Οι διαφωνίες των νεοδημοκρατών όσον αφορά στον ενιαίο φόρο ακινήτων εξακολουθούν να ισχύουν. Οι βουλευτές της Ν.Δ. έχουν στείλει τις προτάσεις τους όχι μόνο στο Οικονομικών, αλλά και απευθείας στο Μαξίμου, δείχνοντας έτσι σαφώς την πολιτική σημασία που αποδίδουν στο θέμα.

Στο επιχείρημα του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος πως εάν δεν ψηφιστεί ο νόμος πέφτει η κυβέρνηση, οι διαφωνούντες απαντούν πως κανείς δεν έχει ούτως ή άλλως την πρόθεση να τη ρίξει, ωστόσο στο αρχικό σχέδιο του Γιάννη Στουρνάρα πρέπει να γίνουν σημαντικές αλλαγές.

Οι νεοδημοκράτες αναμένουν επίσης να δουν στην πράξη πώς θα διασφαλιστεί η πρώτη κατοικία από πλειστηριασμούς σύμφωνα με την πρωθυπουργική δέσμευση. Την ίδια στιγμή το διαφαινόμενο «πάγωμα» κάθε συζήτησης για μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης εντείνει τη δυσαρέσκεια στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ.

Ακόμη μεγαλύτερη αναταραχή επικρατεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ήδη ψιθύριζαν στους διαδρόμους της Βουλής και αναμένεται να τονίσουν στις τοποθετήσεις τους, ότι η ψήφος τους δεν πρέπει να εκληφθεί ως «λευκή επιταγή», αλλά ως ενίσχυση της θέσης της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση κατά της λήψης νέων μέτρων.

Εάν γίνει το αντίθετο, προειδοποιούν ότι η ψήφος εμπιστοσύνης θα είναι πρόσκαιρη, καθώς πολλοί βουλευτές κινούνται στη λογική «στηρίζουμε την κυβέρνηση απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά εμμένουμε στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο φόρο ακινήτων».
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...