Τετάρτη, 6 Νοεμβρίου 2013

Η Τρόικα το είπε ξεκάθαρα: Η Ελλάδα πρέπει να πάρει νέα μέτρα

Οι εκπρόσωποι της Κομισιόν και της ΕΚΤ στην Τρόικα Σερβάς Ντερούζ και Κλάους Μαζούχ κάθισαν «στο σκαμνί» προκειμένου να απολογηθούν σε δημόσια ακρόαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την πολιτική της Τρόικας που εφαρμόζεται μέσω των Μνημονίων στις χώρες που έλαβαν χρηματοοικονομική βοήθεια.

Ωστόσο αντί να δώσουν εξηγήσεις τουλάχιστον ως προς το ζήτημα της Ελλάδας έριξαν τις ευθύνες στη χώρα και μάλιστα είπαν πως θα πρέπει να έρθουν και νέα μέτρα. Από την ακρόαση πάντως δεν συμμετείχε το ΔΝΤ το οποίο αρνήθηκε να παρευρεθεί στην διαδικασία.

Από τα όσα δήλωσαν πάντως οι εκπρόσωποι των δανειστών αυτό που προκύπτει είναι πως οι σκληρές απαιτήσεις τους από την Ελλάδα δεν σταματούν και στις νέες διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση θα ζητήσουν και νέα μέτρα. «Αναγκαία η λήψη νέων μέτρων στην Ελλάδα για να γίνει βιώσιμο το χρέος, η έξοδος στις αγορές θα γίνει από το 2015 και μετά ενώ από εφέτος θα υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Τόσο ο εκπρόσωπος της Κομισιόν όσο και ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ υπερασπίστηκαν την πολιτική τους και τα Μνημόνια, ρίχνοντας τις ευθύνες για τα λάθη στα στατιστικά στοιχεία που τους δόθηκαν για την ελληνική οικονομία, στις καθυστερήσεις για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων αλλά και στις πολιτικές κρίσεις που μαστίζουν κατά καιρούς τη χώρα μας.

Ντερούς: Η λήψη νέων μέτρων στην Ελλάδα είναι αναγκαία

Ερωτηθείς για τη λήψη πρόσθετων μέτρων στην Ελλάδα, ο Σ. Ντερούζ απάντησε ότι είναι αναγκαία προκειμένου να καταστεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι τα μέτρα αυτά θα πρέπει να στοχεύσουν στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και στη βελτίωση της είσπραξης των φόρων. Εξάλλου, ερωτηθείς, γιατί καθυστερεί η ευρωζώνη να λάβει σημαντικές αποφάσεις για την Ελλάδα, ο Σ. Ντερούζ είπε ότι η Τρόικα αναμένει την επικύρωση των ελληνικών δημοσιονομικών στοιχείων για το 2013, από τη Eurostat, τον Απρίλιο.

Ο επικεφαλής της Οικονομικής Διεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Σερβάς Ντερούζ, υποστήριξε ότι το μοντέλο της Τρόικα έχει ανέφερε ότι αποφεύχθη η άτακτη χρεοκοπία των χωρών που επλήγησαν από την κρίση και πως στις περισσότερες από αυτές τις χώρες, με εξαίρεση την Κύπρο, προβλέπεται οικονομική ανάπτυξη από το 2014.

Ωστόσο, παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις διασωθείσες χώρες και τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις, ο κ. Ντερούζ τόνισε ότι είναι δύσκολο να κάνει κανείς ασφαλείς οικονομικές προβλέψεις, αυτήν την περίοδο, λόγω της υψηλής αβεβαιότητας που ακόμα υπάρχει στις αγορές.

Ειδικότερα, για την Ελλάδα υπογράμμισε την τεράστια δημοσιονομική προσπάθεια που έχει γίνει από το 2009 και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει, εν μέρει, στις αγορές από το 2015 και μετά.

Κληθείς να σχολιάσει τις επικρίσεις που συχνά δέχεται η Τρόικα για τη λανθασμένη συνταγή που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα, ο Ντερούζ παραδέχθηκε ότι υπήρξαν αστοχίες. «Βάσει των στοιχείων που είχαμε τότε, ο σχεδιασμός του ελληνικού προγράμματος ήταν ο κατάλληλος»

Για το ίδιο θέμα, ο Κλάους Μαζούχ ανέφερε ότι την άνοιξη του 2010, τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας που είχε η Τρόικα δεν ήταν ακριβή. Παράλληλα, υποστήριξε ότι οι αποκλίσεις στις προβλέψεις της Τρόικας, οφείλονται σε μεγάλο βαθμό, στις σημαντικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και στην πολιτική κρίση που υπήρχε στην Ελλάδα.

Μαζούχ: Η Ελλαδα καθυστέρησε τις μεταρρυθμίσεις και τώρα το πληρώνει

Από την πλευρά της ΕΚΤ, ο Κλάους Μαζούχ υποστήριξε ότι το υψηλό οικονομικό και κοινωνικό κόστος στις χώρες οι οποίες έχουν συνάψει μνημόνια ήταν αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης και των μεγάλων μακροοικονομικών ανισορροπιών που προϋπήρχαν αυτής. Ειδικότερα για την Ελλάδα, επανέλαβε ότι οι σημαντικές αυξήσεις στις κρατικές δαπάνες (κυρίως σε μισθούς και συντάξεις) την τελευταία δεκαετία, οδήγησαν σε πολύ υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα και σε μη βιώσιμη συσσώρευση του δημόσιου χρέους.

Ένας από τους βασικούς λόγους του υψηλού κόστους προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας, της χαμηλής παραγωγικότητας και της εκτίναξης της ανεργίας, ήταν κατά τον κ. Μαζούχ, η καθυστερημένη εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στη χώρα. Όπως είπε, η ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων δεν ήταν ξεκάθαρη από την πολιτική ηγεσία, ενώ υπήρχε απροθυμία να αντιμετωπιστούν ισχυρά κατεστημένα συμφέροντα. Αναφερόμενος στα «επιτεύγματα» της Ελλάδας μεταξύ του 2009-2012, ο υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα ήδη από φέτος.Πηγή:  iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...