Τετάρτη, 6 Νοεμβρίου 2013

Οικολόγοι Πράσινοι: Επαναφορά Τρεμόπουλου, αποστασιοποίηση Κοντούλη

Τι έβγαλε το συνέδριο των Οικολόγων Πράσινων


Συνέδριο καμπής μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί το 10ο Συνέδριο των Οικολόγων Πράσινων στον Πειραιά το περασμένο Σαββατοκύριακο. Σηματοδοτεί την επαναφορά του Μιχάλη Τρεμόπουλου στην ηγεσία του χώρου, καθώς και την ταυτόχρονη οριστική απομάκρυνση της μέχρι προ μηνών ηγετικής ομάδας Κοντούλη. Αισθητή ήταν η παρουσία των νέων εγγεγραμμένων μελών, σε μεγάλο βαθμό προερχόμενων από τον ευρύτερο χώρο του ΠΑΣΟΚ. Σε επίπεδο πολιτικής ατζέντας κυριάρχησαν οι τοποθετήσεις συνέδρων για τις ερχόμενες αυτοδιοικητικές και ευρωπαϊκές εκλογές του Μαΐου του 2014.

Michalis Tremopoulos, member of the Ecologist ...
 (Photo credit: Wikipedia)
Η νέα ηγεσία

Εκτός του τέως ευρωβουλευτή Μ. Τρεμόπουλου εκ των πραγμάτων του νυν ευρωβουλευτή Ν. Χρυσόγελου, στην ηγετική ομάδα πλέον συγκαταλέγονται εκ των νεοεισελθόντων Αρ. Μπούρας και Μ. Δούση, οι οποίοι κατέλαβαν κρίσιμες θέσεις στα κομματικά όργανα. Από τα ενδιαφέροντα σημεία των εργασιών ήταν η αναλυτική παρέμβαση και παρουσία είχε στο συνέδριο ο Β.Πισσίας, από το «Καράβι για τη Γάζα», γνωστός για τη συμμετοχή του σε ριζοσπαστικά κινήματα και σχήματα.

Αποστασιοποίηση Κοντούλη και άνοιγμα στους κοινωνικούς χώρους

Τη σημασία της είχε η παρέμβαση της επικεφαλής των Ο.Π. στις περσινές διπλές εκλογές, Ιωάννας Κοντούλη, ανάμεσα σε εκείνους που χρεώθηκαν τόσο το ιστορικό υψηλό εθνικών εκλογών τον Μάιο του 2012, χτυπώντας την πόρτα του κοινοβουλίου, όσο και τη μετέπειτα εκλογική κατάρρευση εν μέσω του πολωτικού κλίματος στον δεύτερο γύρω των εκλογών του Ιουνίου. Η ίδια διαμήνυσε ότι παραμένει απλό μέλος των Ο.Π. ανοίγοντας τη δράση σε μαζικούς κοινωνικούς χώρους και ότι δεν επιθυμεί ενεργό ρόλο στη λεγόμενη επανεκκίνηση του κόμματος. Ανέφερε δε σε αυτό το πλαίσιο πως η συγκεκριμένη διαδικασία εξαρτά -όπως είπε- την τύχη της από εσωκομματικούς και, ιδιαίτερα, εισαγόμενους μηχανισμούς και δεν προκύπτει από ουσιαστική πολιτική διαβούλευση για το μέλλον της κοινωνίας και της παρέμβασης που οφείλει να έχει ο χώρος της οικολογίας στη χώρα.

English: Nikos Chrisogelos (Ecologist Greens) ...
 Ο Νίκος Χρυσόγελος (Οικολόγοι Πράσινοι)  (Photo credit: Wikipedia)
Ανανέωση της βάσης

Η τάση Χρυσόγελου επισήμανε ως θετικό το γεγονός ότι μετά την είσοδο μεγάλου αριθμού νεολαίων, έστω προερχόμενων από έναν άλλο ιδεολογικό και πολιτικό χώρο, αυτή συνιστά ανανέωση του 1/3 της βάσης του κόμματος, όπως αναφέρεται, κάτι που οι Οικολόγοι Πράσινοι μπορούν να αξιοποιήσουν αποτελεσματικά, σε συνδυασμό με την ταχεία και εύστοχη επιλογή σχημάτων στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές και τις ευρωεκλογές, για να καταγράψουν μια καλύτερη παρουσία από την «πράσινη» πολιτική παρουσία και εκπροσώπηση στις αντίστοιχες προηγούμενες.

Το αμφιλεγόμενο μέλλον

Σε κάθε περίπτωση, θα χρειαστούν μερικοί μήνες για να κριθούν όλες οι πλευρές εντός Ο.Π. τόσο σε ιδεολογικό-πολιτικό επίπεδο όσο και από άποψη εκλογικής-πολιτικής επιρροής. Όπως έλεγε χαρακτηριστικά στέλεχος του κόμματος, οι απαντήσεις που θα δοθούν στην πράξη θα κρίνουν αν οι διαδικασίες του προηγούμενου Σαββατοκύριακου στους Οικολόγους Πράσινους θα αποτελέσουν «ανακαίνιση» ή «αναπαλαίωση» του πολιτικού φορέα-συνδέσμου με το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα.

enet.gr
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...