Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου 2013

Τσίπρας: Η πορεία στην καταστροφή να σταματήσει τώρα

Η απόφαση για την πρόταση δυσπιστίας ελήφθη όταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πληροφορήθηκε την αστυνομική επιχείρηση στην ΕΡΤ.


«Σας ενημερώνω κ. Πρόεδρε, εσάς και το Σώμα, ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα αποφάσισε, αξιοποιώντας το άρθρο 142 του κανονισμού της Βουλής, να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης Σαμαρά. Η πορεία προς την οικονομική καταστροφή και την αναξιοπρέπεια του λαού μας πρέπει να σταματήσει και θα σταματήσει τώρα. Οφείλουμε, έχουμε χρέος να την σταματήσουμε. Η συρρίκνωση και η απαξίωση της Δημοκρατίας πρέπει να σταματήσει και θα σταματήσει τώρα. Εχουμε χρέος να την εμποδίσουμε». 


Με αυτά τα λόγια, εντελώς αιφνιδιαστικά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε χθες, λίγο μετά τις 5.30 μ.μ., την απόφαση του κόμματός του να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, πρόταση που υπέγραψαν όλοι οι βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η αντίστροφη μέτρηση για την κατάθεση της πρότασης μομφής άρχισε στις 8 π.μ. ώρα Ελλάδος, τη στιγμή που το αεροπλάνο με το οποίο ο κ. Τσίπρας επέστρεφε από τις ΗΠΑ προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ενημερώθηκε εκείνη τη στιγμή για την αστυνομική επιχείρηση για την εκκένωση του κτιρίου της ΕΡΤ από τους καταληψίες και συνομίλησε με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκονταν ήδη στην Αγία Παρασκευή. Στις επικοινωνίες αυτές έπεσε για πρώτη φορά η ιδέα για την πρόταση μομφής. Αποφασίσθηκε να συγκληθεί εκτάκτως σε συνεδρίαση το προεδρείο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία θα συμμετείχε και ο κ. Τσίπρας, ενώ σε συνεδρίαση εκλήθησαν και τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνέταξε την εισήγησή του προς το προεδρείο της Κ.Ο. στην πτήση από Φρανκφούρτη προς Αθήνα.

Στενοί συνεργάτες του κ. Τσίπρα αναφέρουν ότι η ιδέα για κατάθεση πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης είχε αρχίσει να ωριμάζει στη σκέψη του το τελευταίο διάστημα, με επίκεντρο τις εξελίξεις όσον αφορά τη διαπραγμάτευση με την τρόικα και την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική και, πιο πρόσφατα, με αφορμή την ψήφιση της διάταξης για τις ψηφιακές συχνότητες, ενώ προς την κατεύθυνση αυτή δεχόταν και εσωκομματικές πιέσεις. Η αστυνομική επιχείρηση στην ΕΡΤ ήταν η θρυαλλίδα για την τελική απόφαση.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε την εισήγησή του στη συνεδρίαση του προεδρείου της Κ.Ο., που άρχισε στις 5 μ.μ. και διήρκεσε πολύ λίγο, καθώς η πρόταση έγινε αμέσως ομόφωνα δεκτή. Σε ανάλογο κλίμα συμφωνίας εξελίχθηκε και η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Καταθέτοντας την πρόταση μομφής στη Βουλή, ο κ. Τσίπρας κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι «εξαπάτησε τον λαό», καθώς «πήρε λαϊκή εντολή να επαναδιαπραγματευθεί τα μέτρα λιτότητας, απέτυχε όμως να αξιοποιήσει τη λαϊκή εντολή για επαναδιαπραγμάτευση», ενώ αναφερόμενος στην ΕΡΤ, μίλησε για «θεσμική εκτροπή».

Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι, ανεξαρτήτως αποτελέσματος της ψηφοφορίας επί της πρότασης μομφής, η κατάθεσή της θα φέρει τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στη Βουλή και αποτελεί ευκαιρία να αποκατασταθεί η κοινοβουλευτική λειτουργία, να γίνει εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής και να αναδειχθούν τα αδιέξοδά της.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...