Σάββατο, 9 Νοεμβρίου 2013

Στα… ύψη το πολιτικό θερμόμετρο – Σκληρή «κόντρα» στην Βουλή μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

– «Βέβαιη» η απόρριψη της πρότασης δυσπιστίας – Σαμαράς: Η μομφή δηλητηριάζει το κλίμα στην Ελλάδα – Τσίπρας: Πατριωτικό καθήκον η ανατροπή της κυβέρνησης


Ιδιαίτερα «θερμό» προμηνύεται – σε πολιτικό επίπεδο - το Σαββατοκύριακο, καθώς ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να κονταροχτυπηθούν επί παντός επιστητού… Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας επί της πρότασης μομφής εναντίον της κυβέρνησης είναι προγεγραμμένο, καθώς οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ θα παράσχουν ψήφο εμπιστοσύνης στην συγκυβέρνηση, η οποία  αναπάντεχα θα βρει έναν ακόμα «σύμμαχο» στα βουλευτικά έδρανα της ΔΗΜΑΡ. 

Ωστόσο, ο ρόλος της παρ’ ολίγον κυβερνητικής εκτροπής θα είναι καθοριστικός για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, καθώς το οικονομικό επιτελείο θα χρησιμοποιήσει εκ νέου τον ΣΥΡΙΖΑ και την οξυμένη κοινωνική αντίδραση ως «φόβητρο» εναντίον των σκληρών απαιτήσεων της τρόικα.


Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί της πρότασης μομφής του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ξεκίνησε χθες, Παρασκευή, θα κορυφωθεί την Κυριακή τα μεσάνυχτα, όπου θα διεξαχθεί η κρίσιμη ψηφοφορία.

Ωστόσο, με ιδιαίτερη… θέρμη αναμένονται οι ομιλίες των κ.κ. Α. Σαμαρά, Ε. Βενιζέλο και Α. Τσίπρα.

Οι δύο πρώτοι επίκειται να βάλλουν κατά ριπάς εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον για πελαγοδρομία μεταξύ ευρώ και… δραχμής αλλά και για κενότητα λόγου.

Στον αντίποδα, ο Α. Τσίπρας θα κατακεραυνώσει την οικονομική κυβερνητική πολιτική αλλά και τις αυταρχικές μεθόδους που υιοθετεί, επικαλούμενος την περίπτωση της ΕΡΤ.

Παράλληλα, αναμένεται να στοχοποιήσει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για την υπόθεση των υποβρυχίων, ενώ επιδιώκει να φέρει προ των ευθυνών τους, τους φωνασκούντες βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Τα οφέλη που θα καρπωθούν οι πολιτικοί αρχηγοί θα περιοριστούν μόνο στο επικοινωνιακό επίπεδο, καθώς όπως προαναφέρθηκε, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας είναι ήδη προγεγραμμένο.

Σαμαράς: Δηλητηριάζει το πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα η πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ

Κίνηση η οποία δηλητηριάζει το πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε εναντίον της κυβέρνησης ο ΣΥΡΙΖΑ.

"Η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης που κατατέθηκε σε μία κρίσιμη από διαπραγματευτικής πλευράς στιγμή δηλητηριάζει το πολιτικό κλίμα", τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, μιλώντας με δημοσιογράφους.

Ταυτόχρονα ο κ. Σαμαράς επανέλαβε πως η ελληνική οικονομία θα εμφανίσει πλεόνασμα το 2013, εξέλιξη την οποία, όπως πρόσθεσε "πριν από λίγους μήνες δεν την περίμενε ούτε η τρόικα ούτε η κυβέρνηση".

Η θυελλώδης συνεδρίαση της Παρασκευής

Μέχρι στιγμής, οι ομιλίες των βουλευτών διέπονται από υψηλούς τόνους, καθώς συμπολίτευση και αντιπολίτευση διασταυρώνουν τα ξίφη τους επί παντός επιστητού.

Τον πρώτο λόγο στην ατζέντα της συζήτησης, όπως και αναμενόταν, κατέχει η κυβερνητική οικονομική πολιτική.

Εκ μέρους της κυβέρνησης, παράλληλα, ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, έκανε λόγο για πρόταση αποσταθεροποίησης και πολιτικής ανωμαλίας.

«Την ώρα που η κυβέρνηση δίνει κρίσιμη μάχη για το μέλλον της χώρας» εκείνος(σ.σ. Τσίπρας) «πάει να βάλει τρικλοποδιά στην πορεία της. Δεν θα τα καταφέρει γιατί η απάντηση που θα πάρει την Κυριακή το βράδυ θα είναι ψήφος εμπιστοσύνης στον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και την κυβέρνηση», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θα είναι «αποκαλυπτήριο στην γκάφα και την μπλόφα, το θέατρο και την υποκρισία ΣΥΡΙΖΑ» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας διέτεινε πως «δεν είναι δυνατόν να πιστεύει κανείς ότι έχει το μαγικό κλειδί και στο ευρώ να μείνουμε και να καταργήσουμε το μνημόνιο».

Εν συνεχεία, ο ανεξάρτητος βουλευτής, Οδυσσέας Βουδούρης τάχθηκε υπέρ της πρότασης μομφής, αφήνοντας ωστόσο, σαφείς αιχμές εναντίον της ΔΗΜΑΡ.

«Έχουμε διαφορές με το ΣΥΡΙΖΑ αλλά πρέπει να συμπράξουμε για κοινούς στόχους» υπερθεμάτισε χαρακτηριστικά.

Εκ μέρους του ΚΚΕ, η πρόεδρος της Κ.Ο. Αλέκα Παραρήγα καταφέρθηκε εναντίον της κυβέρνησης, τονίζοντας πως «η ΝΔ είναι αποφασισμένη διά πυρός και σιδήρου να περάσει τα μέτρα. Η απάντηση δεν βρίσκεται μέσα σ’ αυτή τη Βουλή. Έξω από τη Βουλή θα δοθεί η λύση. Δεν θα βρεθεί λύση μέσα από τη Βουλή. Εμείς πιστεύουμε στην ικανότητα του λαού και την αποφασιστικότητά του. Αρκεί να μην χαθεί πολύς χρόνος».

Επίσης, ο Πάνος Καμμένος, πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, σε παρέμβαση του από την Κρήτη, υπεραμύνθηκε της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας μάλιστα, τους Έλληνες βουλευτές να πουν "όχι" στο καταστροφικό μνημονιακό έργο της κυβέρνησης.

Νωρίτερα, στην ομιλία του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Δραγασάκης κάλεσε τη Βουλή να αποσύρει την εμπιστοσύνη της προς κυβέρνηση, πρώτον λόγω της δυσαρμονίας της κυβερνητικής πολιτικής με τις ανάγκες της κοινωνίας, δεύτερον λόγω της αντίθεσης της κοινωνίας προς την πολιτική αυτή και τρίτον λόγω των συνεχών παραβιάσεων της νομιμότητας.

Ο κ. Δραγασάκης υποστήριξε ότι οι διαρκείς παραβιάσεις της νομιμότητας και η κυβερνητική στάση δημιουργούν κινδύνους για τη δημοκρατία και τη λειτουργία των θεσμών.

Επιπλέον, ο κ.Δραγασάκης υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει «διγλωσσία» αλλά την μόνη ρεαλιστική πρόταση για την ακύρωση των Μνημονίων και την αντιμετώπιση του χρέους, επισημαίνοντας: «έχουμε πλήρη επίγνωση των δυσκολιών, ξέρουμε πως κατεστημένα συμφέροντα δεν θέλουν τον λαό να κυβερνήσει. Όμως όταν έχεις στόχο και πιστεύεις, παλεύεις μέχρι να τον κερδίσεις και αυτό κάνουμε. Αγώνα μέχρι να κερδίσουμε τους στόχους μας γιατί είναι σωστοί και δίκαιοι».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει χάσει το κύρος της τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, υπογραμμίζοντας πως η πρόταση μομφής κατατέθηκε γιατί «η δέσμευση του πρωθυπουργού για μη λήψη νέων μέτρων αποτελεί αέρα κοπανιστό».
«Όταν δεσμεύεται ότι θα πετύχει πλεονάσματα σε συνθήκες ύφεσης τότε όχι μόνο μισθούς θα εξανεμίσει αλλά και σπίτια θα εξαφανίσει» είπε ο κ.Δραγασάκης.

Από την πλευρά του ο Ν. Βούτσης είπε ότι «σήμερα ο λαός μας ζει μια απαράδεκτη συστηματική προσπάθεια για να μπει η δημοκρατία μας στην φορμόλη, στην τεχνητή αναπνοή, στο εκτελεστικό απόσπασμα», αναφέροντας ότι το ερώτημα που ζητά απάντηση είναι: «Χτίζετε μια δημοκρατία εκτάκτων μέτρων; Μια δημοκρατία έκτακτης ανάγκης;»

Παράλληλα, εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Νίκος Καραθανασόπουλος ξεκαθάρισε πως το ΚΚΕ θα υπερψηφίσει την πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης, καθώς όπως κατήγγειλε η μνημονιακή πολιτική συντελεί στην φτωχοποίηση του ελληνικού λαού.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...